What'd I Say

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
What'd I Say
Single van:
Ray Charles
Van het album:
What'd I Say
(Cover op en.wikipedia.org)
B-kant(en) What'd I Say, Pt. 2
Uitgebracht juli 1959
Soort drager 7"-single
Opname 18 februari 1959
Genre soul, blues, gospel, rock-'n-roll
Duur 6:30
Label Atlantic Records
Schrijver(s) Ray Charles
Producent(en) Jerry Wexler
Ray Charles
Night Time Is the Right Time   What'd I Say   I'm Moving On
Portaal  Portaalicoon   Muziek

What'd I Say (of What I Say) is een liedje van de Amerikaanse rhythm-and-bluesartiest Ray Charles. Het werd in juli 1959 door Atlantic Records als single uitgegeven en verscheen later dat jaar als albumnummer op What'd I Say.

Charles improviseerde dit liedje toen hij in december 1958 bij een van zijn optredens de gehele setlist gespeeld had, maar nog tijd over had. De opname vond plaats op 18 februari 1959 en Jerry Wexler verzorgde de muzikale productie.

Het werd in 2002 opgenomen in het National Recording Registry. In een door het muziekblad Rolling Stone samengestelde lijst van de vijfhonderd beste liedjes stond What'd I Say op de tiende plek.

In de periode dat The Beatles in Hamburg speelden (1960-62), brachten ze What'd I Say regelmatig ten gehore. Ze testten vaak hoe lang ze het nummer konden rekken (soms wel tot dertig minuten) en daagden dan het publiek uit om stukken mee te zingen, doorgaans met succes.

Het nummer werd in 1961 opgenomen. Tony Sheridan trad op als zanger en The Beat Brothers als begeleidingsgroep. Tony Sheridan werkte met wisselende begeleidingsgroepen, die zich meestal The Beat Brothers noemden. Een paar opnamen maakte hij met The Beatles, ook onder de naam The Beat Brothers. Hoewel What'd I Say op diverse verzamelalbums van Tony Sheridan met The Beatles staat, spelen The Beatles vermoedelijk niet op deze opname.

Externe link[bewerken]