Jerry Wexler

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Jerry Wexler (The Bronx, New York City, 10 januari 1917Sarasota, Florida, 15 augustus 2008) was een muziekproducent bij Atlantic Records. Hij bedacht de term Rhythm and Blues in 1949, zodat de term rasmuziek ('race records') niet meer gebruikt hoefde te worden.

Jeugd[bewerken]

Wexler kwam uit een Joodse familie en groeide op op Manhattan, New York. Zijn vader was een Poolse immigrant. Hij studeerde af aan de George Washington High School (New York City) en ging na twee semesters naar de City College of New York. Hij zat in het leger tijdens de Tweede Wereldoorlog en na de oorlog ging hij naar de Kansas State University. Na het afstuderen ging hij werken voor BMI en de publiciteitsafdeling van MGM.

Carrière[bewerken]

Hij werkte eerst 6 jaar als redacteur, reporter, en schrijver voor Billboard Magazine en in 1953 werd Wexler door zijn goede vriend Ahmet Ertegün gevraagd om manager te worden bij Atlantic Records. Hij kreeg de leiding over het concern en kreeg 13% van de winst, later werd dat 30%. Hij werkte met Ray Charles, LaVern Baker, Clyde McPhatter, The Drifters en Big Joe Turner. Wexler heeft Charles aangemoedigd om meer ritmische nummers te schrijven en op te nemen, zo kwamen de hits zoals I Got A Woman (1954), Hallelujah I Love Her So (1955), Leave My Woman Alone (1956) en What'd I Say (1959).

In 1967 werd Atlantic verkocht aan Warner Bros., maar Wexler bleef een belangrijk persoon binnen Altlantic, onder meer als producer van Aretha Franklin. Hij was verantwoordelijk voor het contract van Led Zeppelin bij Atlantic in 1969. In 1975 stapte Wexler over van Atlantic naar Warner Bross. en werd ook een zelfstandige producer. Hij werkte met artiesten zoals Lulu (Melody Fair, 1970), Tony Joe White (The Train I'm On, 1972), Maggie Bell (Queen Of The Night, 1974) en Dire Straits (Communiqué, 1979) tevens was hij verantwoordelijk voor de soundtracks van The Wiz (1978) en Pretty Baby (1978).

In 1979 belde Bob Dylan Wexler op en vroeg hem zijn volgende plaat te produceren. Mark Knopfler van Dire Straits werd uitgenodigd om gitaar te spelen op het album Slow Train Coming en zo kreeg Dylan zijn eerste Grammy Award voor Gotta Serve Somebody (het openingsnummer van het album). In 1980 produceerde Wexler Careless Whisper voor George Michael en er werd later een andere versie van Careless Whisper opgenomen. De laatste versie werd een wereldhit.

Wexler had al langere tijd problemen met zijn hart voordat hij stierf op 91-jarige leeftijd.

Eerbetoon[bewerken]

In 1987 werd Wexler opgenomen in de Rock and Roll Hall of Fame. In hetzelfde jaar werd hij onderscheiden met de John Herbert Orr Pioneer Award die wordt georganiseerd door de Alabama Music Hall of Fame.