Wikipedia:Archief/Wikipedia:Innovatie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Overzicht beheerpagina's
Dit is een archiefpagina Gelieve onderstaande teksten NIET te wijzigen of er commentaar op te geven.

Archivering gedaan door Romaine op 9 feb 2008 23:37 (CET) na verwijdernominatie.[reageren]


Deze pagina gaat over innovatief gebruik van de technische mogelijkheden van de wikipedia, zie ook Categorie:Wikipedia:Innovatie.

De pagina Wikipedia:Denktank gaat over organisatorische vernieuwingen.


Terwijl de wikipedia zich inhoudelijk ontwikkeld, ontstaat er behoefte aan technische innovatie. Gelukkig is daar ruimte voor, de software van de wikipedia is open source. Er is een (Engelstalige) pagina waar technische aanpassingen aan de software worden ingediend en besproken: meta:MediaWiki feature request and bug report discussion. Op de Engelse wikipedia is de kroeg gesplitst, een speciale pagina is gewijd aan proposals.

Ook zonder aanpassingen aan de software kunnen soms innovaties worden doorgevoerd. Dezelfde software wordt in de wikipedia's van alle talen gebruikt, hoewel niet overal dezelfde versie wordt gebruikt, zie Speciaal:Version voor de huidige versie van de software op de Nederlandstalige wikipedia. Ideeën voor innovaties kunnen in elke taal voor het eerst opduiken. Ze worden uiteindelijk wel vaak naar de engelse of de meta wikipedia gebracht. De meta wikipedia is de geëigende plaats om innovaties voor het voetlicht te brengen. In deze pagina zullen vaak links opduiken naar andere wikipedia's dan de Nederlandstalige.

De wikipedia biedt elke ingelogde gebruiker om te kiezen uit een aantal skins waarin de pagina's worden getoond (zie ook Wikipedia:Voorkeuren). Het is ook nog mogelijk om de gekozen skin naar eigen inzicht aan te passen. Een handleiding staat op meta:Help:User style en op meta:Gallery of user styles is een groot aantal voorbeelden te zien van wat gebruikers met behulp van aanpassingen aan hun stylesheet hebben gedaan.

Het Boemeltje is een enigszins ongelukkige naam voor het idee voor een excursie langs een reeks verwante of opeenvolgende artikelen. Het idee komt oorspronkelijk van de Deense wikipedia: da:Wikipedia:Minibussernes_holdeplads. In de Nederlandstalige wikipedia is een vergelijkbare pagina gemaakt: Wikipedia:Boemeltje.

Het idee stuit nog op een aantal technische problemen en komt mede daardoor niet echt van de grond.

De leeswijzer is verwant aan het boemeltje. Het is een sjabloon dat in elk artikel van een serie wordt geplaatst. Zie fr:Islam. Op de Nederlandstalige wikipedia wordt gebruikgemaakt van vergelijkbare sjablonen, zo veel zelfs dat er weerstand ontstaat tegen een wildgroei aan sjablonen. Zie bijvoorbeeld waterstof voor een vergelijkbare toepassing, in dit geval voor het periodiek systeem.

tooltip in actie

Tooltips zijn toegevoegde teksten die zichtbaar worden als een gebruiker met de muis over een gevoelig stukje tekst gaat. Technisch werkt het in een aantal browsers, maar niet in Microsoft Interenet Explorer. Het vereist enkele aanpassingen aan de stylesheet van de gebruiker. Zie Gebruiker:Taka/Tooltips voor bespreking en instructies en Gebruiker:Taka/TooltipVoorbeeld voor een voorbeeldartikel.
Met een sjabloon is natuurlijk browser onafhankelijk veel mogelijk. Bekijk deze brontekst voor een mogelijke relatieve simpele invulling van deze functionaliteit.

Kwaliteitscontrole en -indicatie[bewerken | brontekst bewerken]

en:Wikipedia:Forum for Encyclopedic Standards

Voetnoten[bewerken | brontekst bewerken]

Wiki-opmaak[bewerken | brontekst bewerken]

Hoofdtekst<sup>[[#een|1]]</sup>.
Voetnoot


<div id="een"><sup>1</sup> Voettekst.</div>

Resultaat[bewerken | brontekst bewerken]

Hoofdtekst1.
Voetnoot


1 Voettekst.

Opmerking[bewerken | brontekst bewerken]

Het is blijkbaar niet mogelijk om # te gebruiken voor de nummering van voetnoten. Evil berry

Beoordeling[bewerken | brontekst bewerken]

Een lijst van voor beoordeling opgegeven artikels die onder een aparte hoofding worden weergegeven onder nieuwe artikels op verschillende portalen.

Een beoordeling wordt gegeven op vier punten (inleiding, inhoud, referenties, stijl).

Voor de afbeeldingen om dit aan te geven: Category:Review.

Beoordeelde artikels[bewerken | brontekst bewerken]

Constantijn de Grote - Gaius Iulius Caesar Octavianus (Augustus) - Lucius Cornelius Sulla - Gaius Cornelius Cethegus - Legioen - Publius Cornelius Scipio Aemilianus Africanus minor - Belisarius - Justinianus I van Byzantium - Bibliotheek van Alexandrië - Hunebed

Peer review[bewerken | brontekst bewerken]

en:Wikipedia:Peer review en de:Wikipedia:Review