Wikipedia:Archief/Wikipedia:Vrijwillige bemiddelaars

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Overzicht beheerpagina's
Pictogram voting delete.svg Dit is een archiefpagina Gelieve onderstaande teksten NIET te wijzigen of er commentaar op te geven.

Archivering gedaan door Andre Engels op 28 aug 2008 15:12 (CET) na verwijdernominatie.


Deze pagina gaat over de vrijwillige bemiddelaars van de Nederlandstalige Wikipedia.

Wie[bewerken]

 • Vrijwillige bemiddelaars bieden hun diensten aan in conflictbemiddeling en probleemoplossing en streven ernaar om onpartijdig en neutraal naar een oplossing te zoeken. Als een vrijwillige bemiddelaar denkt dat hij in een voorgelegd conflict niet neutraal kan zijn, meldt hij dit aan de partijen in kwestie.
 • Een vrijwillige bemiddelaar streeft ernaar advies te geven dat in overeenstemming is met de idealen van Wikipedia en waarin het belang van de gemeenschap voorop staat. Een vrijwillige bemiddelaar onderbouwt en motiveert zijn conclusies.
 • Elke Wikipediaan kan zich aanmelden als vrijwillige bemiddelaar, maar de voorkeur gaat uit naar gebruikers die reeds langer meewerken. Uiteraard is het niet de bedoeling gebruikers af te schrikken die zich geroepen voelen in een zaak te bemiddelen ook al zijn zij op deze pagina niet aangemeld.

Wanneer bemiddeling[bewerken]

 • Iedereen kan een probleem aanmelden voor bemiddeling als constructief overleg tussen de betrokken partijen niet tot een oplossing heeft geleid.
 • De vrijwillige bemiddelaars werken alleen in die conflicten waarin beide partijen vooraf de bereidheid tonen een aanvaardbare geboden oplossing te accepteren.
 • De partijen kunnen samen een bemiddelaar kiezen. Het staat deze bemiddelaar echter vrij een verzoek om bemiddeling af te wijzen of een andere bemiddelaar voor te stellen.

Hoe wordt een bemiddeling afgewikkeld[bewerken]

 1. De partijen in het conflict geven aan geïnteresseerd te zijn in een vrijwillige bemiddelaar die hun conflict helpt op te lossen en zij plaatsen een oproep op één van de pagina's van de bemiddelaars.
 2. De bemiddelaar kijkt of hij/zij het conflict kan/wil behandelen. Als dit niet kan, dan geeft de bemiddelaar de reden op. Kan de bemiddelaar wel bemiddelen dan maakt hij/zij een pagina aan volgens het volgende formaat: [[Wikipedia:Vrijwillige bemiddelaar/naambemiddelaar - bemiddeling in x en y zaak]]
 3. De beide partijen kunnen dan 1 pleidooi houden op bovengenoemde pagina voor hun zaak. Ze mogen niet reageren op elkaars pleidooi om verdere escalatie te voorkomen. Hierbij mogen zij gebruikmaken van links naar pagina's waarop de discussie is gevoerd. Een termijn van 3 dagen na opzetten van de pagina door de bemiddelaar, wordt vooropgesteld.
 4. De bemiddelaar heeft hierna 7 dagen de tijd om gerichte vragen te stellen aan beide partijen, die beide partijen beantwoorden. De bemiddelaar kan ook een voorstel doen om de reactie te peilen van beide partijen.
 5. Na afloop van deze periode heeft de bemiddelaar 3 dagen om een conclusie te formuleren.

Gedragsregels tijdens de bemiddeling[bewerken]

 1. Zowel X als Y moeten het eens zijn om een bemiddelaar in te schakelen.
 2. Zowel X als Y doen geen bewerkingen op de omstreden pagina's.
 3. Zowel X als Y mogen geen privé-contact zoeken met de bemiddelaar of aan een andere partij vragen de bemiddelaar privé te contacten.
 4. Zowel X als Y maken geen bewerkingen op elkaars overlegpagina's, in overleg en met instemming van de bemiddelaar kan hiervan afgeweken worden.
 5. Zowel X als Y doen hun best om geen treiterijen en steken onder water te maken.
 6. Iedere gebruiker kan zijn mening geven bij een lopende bemiddeling.
 7. De bemiddelaar zal ook peilingen van de Wikipedia-gemeenschap gebruiken om tot een conclusie te komen. Het is aan te raden de uitspraak van de bemiddelaar namens de Wikipedia-gemeenschap op te volgen.
 8. Als één van beide partijen deze regels overtreedt kan zij op verzoek van de bemiddelaar geblokkeerd worden tot de conflictbemiddeling is afgelopen.

Gereedschappen voor de bemiddelaar[bewerken]

Huidige bemiddelaars[bewerken]