Wikipedia:De kroeg/Archief/20130804

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie


Direct beginnen (via RTRC) >>

Aangezien het vakantie is heb ik weer wat meer tijd voor wikipedia. Ik controleerde in het verleden regelmatig artikelen via de Controlelijst vandalismebestrijding. Echter het verbaast mij dat de achterstand wat betreft controleren nieuwe artikelen negen en een halve maand bedraagt. Hierbij een vriendelijk verzoek om hierbij te helpen, omdat ik maar drie mensen zien die hiermee bezig zijn.

Help ook mee met het controleren van nieuwe artikelen op WP:CV!

«zaheer·12a» 30 jul 2013 04:10 (CEST)[reageren]

Negen en een halve maand... wat verschrikkelijk. Wanneer worden ongemarkeerde wijzigingen nu eindelijk eens voor gewone lezers onzichtbaar gemaakt? Dan maar een minder actuele encyclopedie. Drukproeven moeten toch ook eerst gecorrigeerd worden? En daarna moet het boek nog gedrukt, gebonden en gedistribueerd worden voordat je het lezen kan. Wikipedia is geen nieuwssite. En bij werkelijk belangrijk nieuws (bijvoorbeeld een overlijden) wordt iedere bewerking sowieso binnen een uur nagekeken.
Wat te denken overigens van de volgende absurde tekst, die zeven jaar op Wikipedia mocht staan:

Tscheu La Ling was een van de weinigen die het rechtstreeks op durfde te nemen tegen Johan Cruijff. Nadat Cruijff aanmerkingen bleef hebben op zijn manier van biljarten zou Tscheu La Ling gezegd hebben: "Als je nou je bek niet houdt, dan krijg je een keu in je reet".
Een andere keer had Cruijff per ongeluk de sokken van Ling aangetrokken. Ling zei toen tegen Cruijff: "Als je nou niet snel een tyfuseind opsodemietert, dan trap ik je helemaal het ziekenhuis in, malle Jopie."

Ik geloofde mijn ogen niet, maar het stond er echt. Groet, ErikvanB (overleg) 30 jul 2013 04:42 (CEST)[reageren]
Zo raar is dat niet. Ling was naar het schijnt één van de weinigen die het tegen Cruijff op durfde te nemen. Dat en het verhaal van de keu worden ondersteund door minstens één bron. Het verhaal van de sokken is op zich ook niet zo heel erg ongeloofwaardig aangezien ook in het artikel vermeld staat dat "Een materiaalman van Ajax sprak over de bijzondere wens van Ling om elke wedstrijd met nieuwe sokken te spelen". Ik zou het maar gewoon terugdraaien. EvilFreD (overleg) 30 jul 2013 08:25 (CEST) Opmerking Opmerking Het ging wel niet over biljarten maar gewoon over voetballen. Die quote heb ik inmiddels teruggeplaatst. Voor het sokkenverhaal heb ik nog geen bron kunnen vinden.[reageren]

Die achterstand van negen en een halve maand is niet zo'n ramp. Mits dat al die artikelen al minstens 1 keer zijn gecontroleerd. Dus de ergste artikelen zijn er al uitgefilterd. De achterstand van 14 dagen voor anonieme bewerkingen is veel erger. Op deze bewerkingen is nog geen enkele controle gebeurd. Daar zitten veel ergere dingen tussen dan die lijst nieuwe artikelen. Wat het voorstel van Erik betreft: "Wanneer worden ongemarkeerde wijzigingen nu eindelijk eens voor gewone lezers onzichtbaar gemaakt?" Hier is al vaker over gediscussieerd in De Kroeg en hier bleek naar mijn gevoel nooit echt een meerderheid voor te bestaan. Ook ik ben absoluut tegen. Dit brengt de vrijheid van de encyclopedie in gedrang naar mijn mening. Druyts.t overleg 30 jul 2013 11:14 (CEST)[reageren]