Wikipedia:GLAM/Beeld en Geluid/Natuurbeelden prijzen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
----- DE PRIJSWINNAARS ZIJN BEKENDGEMAAKT OP 1 SEPTEMBER 2014. DEZE WEDSTRIJD IS GESLOTEN -----

Persbericht: Prijzen Stichting Natuurbeelden uitgereikt[bewerken | brontekst bewerken]

Afgelopen juni heeft Beeld en Geluid vanuit de collectie van de Stichting Natuurbeelden ruim 500 video’s van vogels geüpload naar Wikimedia Commons, de media-database van Wikipedia. De vrijwilligers die Wikipedia bewerken hebben hier dankbaar gebruik van gemaakt. Vandaag maakt Beeld en Geluid de winnaars bekend van de prijzen die verloot zijn onder deze vrijwilligers.

Een week na de upload bleek al dat er goed gebruik werd gemaakt van het materiaal. Niet alleen was de meta-data vertaald naar het Engels, waardoor gebruik op andere taalversies van Wikipedia mogelijk werd gemaakt, ook waren de Latijnse soortnamen als categorieën toegevoegd. Een kleine drie maanden na de upload wordt al ruim de helft van de video’s op de Nederlandse Wikipedia gebruikt en verrijken de video’s in totaal bijna 400 artikelen op 52 verschillende taalversies van Wikipedia. Deze artikelen zijn gezamenlijk goed voor zo’n 170.000 views per maand.

De Stichting Natuurbeelden en Beeld en Geluid zijn erg blij met deze resultaten. De volgende gebruikers op Wikipedia zijn uitgeloot voor de prijzen:

Winnaars van elk twee kaartjes voor de Beeld en Geluid Experience t.w.v. € 30,-

Winnaars van de DVD set “De Nieuwe Wildernis”

In de toekomst hoop de Stichting Natuurbeelden meer materiaal te kunnen uploaden vanuit haar steeds groeiende collectie en de samenwerking met de vrijwilligers van Wikipedia verder uit te breiden.

Hier vindt u een actuele lijst met video’s die nog niet toegevoegd zijn aan artikelen op Wikipedia. Voor vrijwilligers die hiermee aan de slag willen maar nog niet eerder video’s hebben toegevoegd aan Wikipedia: hier vindt u een korte instructie video.

De volledige set videos is hier te vinden op Wikimedia Commons.

Beeld en Geluid verloot prijzen onder Wikipedianen die collectie gebruiken[bewerken | brontekst bewerken]

WikiLovesEarth[bewerken | brontekst bewerken]

In de maanden mei en juni van 2014 heeft Wikimedia Nederland met haar vrijwilligers zich ingezet om de aanwezigheid van de Nederlandse natuur op Wikipedia te verbeteren en verrijken. Daarbij werd door middel van fotografieworkshops en een workshop geluiden opnemen ook aandacht besteed aan het audiovisuele aspect.

Lepelaar bij zondsondergang
Nachtzwaluw met jongen
Velduil

Contentdonatie Stichting Natuurbeelden[bewerken | brontekst bewerken]

En nu doen ook het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid en de Stichting Natuurbeelden een duit in het zakje. Ruim 500 video's van vogels in Nederland, gefilmd door een professionele natuurfilmer, zijn geüpload naar Wikimedia Commons. Het ruwe materiaal bestaat uit een groot aantal soorten vogels in verschillende landschappen, seizoenen en gedragingen: van een Lepelaar in het goudgele licht van de ondergaande zon tot zeldzame opnames van een Nachtzwaluw met jongen en een Velduil met prooi in de duinen.

Prijzen[bewerken | brontekst bewerken]

Om het gebruik van deze video's in artikelen van Wikipedia aan te moedigen looft Beeld en Geluid een aantal prijzen uit. Deze worden volstrekt willekeurig verdeeld onder de mensen die een video uit de categorie Wikimedia Commons Stichting Natuurbeelden on Open Images toevoegen aan een relevant artikel. Hoe meer video's u toevoegt, hoe groter de kans dat u een prijs wint! De prijzen:

Reglement:

  • Tot en met 24 augustus kunt u video's toevoegen en kans maken op een van de prijzen. Op 1 september wordt bekendgemaakt wie de winnaars zijn.
  • Om deel te nemen dient u ingelogd te zijn op Wikipedia op het moment dat u de video toevoegt aan het artikel
  • De video's mogen op alle taalversies van Wikipedia worden toegevoegd maar deze prijzen worden uitgereikt voor gebruik op de Nederlandstalige Wikipedia
  • Wanneer u bent geselecteerd als winnaar zullen we via uw Wikipedia-account contact met u opnemen voor uw adresgegevens. Deze zullen uitsluitend voor het toezenden van de prijzen worden gebruikt
  • Over de uitslag kan niet worden gecorrespondeerd.

Hoe kunt u meedoen?[bewerken | brontekst bewerken]

Bent u nog niet of nauwelijks bekend met het bewerken van artikelen op Wikipedia en wilt u toch meedoen? Dat kan:

  • Maak hier uw account aan.
  • Omdat het ruw materiaal betreft is het noodzakelijk een fragment uit een video toe te voegen. In deze video wordt uitgelegd hoe dit moet:
Tutorial: Fragmenten uit Natuurbeelden-collectie gebruiken in een Wikipedia-artikel