Wikipedia:Humor en onzin/Moddereter

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Humor en onzin/Moddereter
IUCN-status: Bedreigd (2014)
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Mammalia (Zoogdieren)
Orde:Zoogdieren
Familie:Mensachtigen
Geslacht:Moderatus (Moderatoren)
Soort
Moderatus wikipedius
Wales, 2002[2]
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Zoogdieren

De moddereter (Moderatus wikipedius) of laspifaag (Gr. λάσπηφάγος, moddereter) is een zoogdier uit de familie der Mensachtigen. De soort wordt met uitsterven bedreigd, de laatste telling bracht aan het licht dat er nog maar 36 exemplaren in de Benelux aanwezig zijn. In 2010 werden nog circa 90 exemplaren geteld, deze teruggang van ruim 60% in enkele jaren maakt de soort een bedreigde diersoort. De vermoedelijke oorzaak van de terugloop van het aantal exemplaren is een verandering van het leefklimaat, dit heeft voornamelijk effect op het aantal geboortes. Een andere oorzaak die genoemd wordt is de intensieve jacht op de soort.

De naam van het dier is afgeleid van het consumptiegedrag, de soort kenmerkt zich door het opruimende karakter, waarbij rotzooi en met name modder opgegeten wordt.

Verspreiding en leefgebied[bewerken | brontekst bewerken]

Deze soort telt 3 ondersoorten, er is echter nog weinig onderzoek gedaan naar de ondersoorten, dus het zou kunnen dat er meer ondersoorten bestaan:

  • Moderatus wikipedius activus: De ondersoort is het meest zichtbaar, en is dus ook de soort die men het vaakst tegenkomt.
  • Moderatus wikipedius bezoekus: Deze soort komt voornamelijk buiten de Benelux voor maar doet soms de Benelux aan.
  • Moderatus wikipedius inactivus: Deze ondersoort wordt het meest met uitsterven bedreigd, voornamelijk veroorzaakt door een genadeschot.