Wikipedia:Humor en onzin/Wikiworstelen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Logo van de Wikipedia Worstel Federatie

Wikiworstelen is in de Wikipediaanse traditie een gemengde gemeenschapssport waarbij tegenstanders elkaars beslissingen met betrekking tot de totstandkoming ofwel tot de algehele structuur van Wikipedia aanvechten, en elkaar daarbij beleefd en zakelijk afmaken. Vaak gaat dit gepaard met beargumentatie op dusdanige wijze dat de opvatting van betrokkenen als absolute waarheid wordt gepredikt, terwijl in werkelijkheid de voorvechter van onderhavige opvattingen meestal de enige aanhanger blijkt te zijn.

Wikiworsteldag[bewerken | brontekst bewerken]

Jaarlijks valt Wikiworsteldag op de eerste dag van de week na Bevrijdingsdag. Een gegeven waar overigens eveneens stevig over wordt gewikiworsteld. Tegenstanders zijn van mening dat Wikiworsteldag gewoon gehouden moet worden op 6 mei. Anderen vinden dat Wikiworsteldag ook heel goed op een andere dag gehouden kan worden. 7 september of zo. Of 19 januari. Voordeel van 6 mei is dat dan de dag erna de geblokkeerden herdacht kunnen worden, die iets te wild hebben gewikiworsteld.

Wikiworstelweek[bewerken | brontekst bewerken]

Een schare wikiworstelaars pleit voor een heuse Wikiworstelweek, omdat een dag te kort zou zijn om echt goed een winnaar of verliezer te kunnen aanwijzen. Met dit concept wordt nog geworsteld, al zal het deelnemers aan de worsteling worst wezen. Wel biedt een hele worstelweek een groot voordeel: het aantal wikiworstelingen wordt beperkt tot hooguit 52 per jaar. Voorstellen voor een wikiworsteleeuw zijn vooralsnog opportuun geacht, mede vanwege het geringe aantal 100-jarigen op wikipedia.

De 'Wikiworsttrofee' (versie 2) bestaat uit maar liefst drie worsten (goud, zilver, brons) alsmede een gratis uitje, die symbool staat voor de versnipperde discussies die dikwijls plaatsvinden!

Tijdens Wikiworsteldag wordt er gestreden om de Wikiworsttrofee. Deze trofee wordt uitgereikt aan de Wikipedist wiens bijdrage letterlijk gezien kan worden als the worst of Wiki.

Favoriete locaties van Wikiworstelaars zijn onder andere: de verzoekpagina voor blokkades van geregistreerde gebruikers, de Kroeg en diverse overlegpagina's van gebruikers. Het is een openbaar evenement, en vindt dus niet in achterkamertjes plaats, al willen sommige wikiworstelaars en wikiworstdraaiers het liefst een verbod op deze openbaarheid.

Gerechtigd tot deelname aan het evenement zijn uitsluitend Wikipedisten die zich beleefd en zakelijk uiten. Hoewel iedereen/niemand weet wat dat is, wordt de scheidsrechters verzocht hier streng op toe te zien. Ieder beroep op verstandelijke vermogens dient door de scheidsrechters ter stond terzijde geschoven te worden, wanneer men meent iets onfatsoenlijks of onzakelijks op het spoor te zijn. Deelnemers die hun eigen naam niet kunnen spellen, krijgen 10 punten voorsprong. Deelnemers die andermans naam niet kunnen spellen krijgen 9 punten voorsprong. Is men in staat - en ertoe bereid - om zonder kennis van zaken een lemma te schrijven over wat dan ook, dan begint men de competitie met 15 punten voorsprong. Iedere taal- en spelfout in dat lemma zal bovendien gehonoreerd worden met extra bonuspunten. Deelnemers die geneigd zijn ergens over na te denken worden so wie so gestraft met een aftrek van zeven punten. Zij kunnen - enkel en alleen - in het geval zij de stelling wetenschap is ook maar een soort geloof bevestigen of ontkennen, 5 bonuspunten krijgen. Tonen zij - tijdens de strijd - ook nog een overtuigend gebrek of teveel aan humor, dan levert hun dat 2 bonuspunten op,

Het motto van Wikiworstelen is: meedoen is belangrijker dan winnen. De scheidsrechters wordt daarom uitdrukkelijk opgedragen er scherp op toe te zien dat deelnemers die blijken over een of andere kennis te beschikken, onmiddellijk worden afgefloten. Ten eerste namelijk - getuigen die deelnemers - van een onthutsende arrogantie (alsof zij hun beter voelen als mij), ten tweede verpesten ze de competitie, die bij het Wikiworstelen toch vooral gaat om het produceren van zoveel mogelijk geblaat, ten bate van zo weinig mogelijk wol. Een alternatief motto, waarover nog geworsteld moet worden is: het zal de wiki worst wezen, ook geschreven als:het zal de Wikiworst wezen of als: zal de Wiki Worstwezen krijgen?.

In de prehistorie van Wikipedia werd nog letterlijk geworsteld met de materie

De Wikiworsteldag is voortgekomen uit folklore: in vroeger tijden werd gevochten tot op het bot. Daarbij werd zowel fijne als grove worst gebruikt, alsmede verse forel, om de tegenstander mee om de oren te slaan.

  • Wikiworstelen is niet te verwarren met kiwiworstelen.
  • Wikimeet (of Wikimeat) is niet de Engelse benaming van Wikiworst! Wel wordt op Wikimeets en op (illegale!) Wikimeats soms (il)legaal geworsteld, dus weest op uw hoede bij het achterhoedegevecht!
  • Er zijn slechts enkele (on)omstreden spelregels bij het wikiworstelen:
    1. Men dient beleefd en zakelijk te blijven en daarbij mogen opponenten elkaars beleefdheid en zakelijkheid uitgebreid beleefd en zakelijk betwisten.
    2. Men mag gehakt van elkaar maken, mits men dat op woensdag doet.
    3. Niet geoorloofd zijn de inzet van blokkades, overleg, argumenten, motivaties, meningen, feiten, kennis, en psychologische wapens alsmede alle middelen die kunnen resulteren in een vreedzame beëindiging van het duel.
    4. Niet geoorloofd zijn verder: fysieke doodsbedreigingen, hatemail, en vervuiling van andermans overlegpagina's met worstresten.
    5. Wie aan zet is moet het risico nemen. Wie niet aan zet is loopt automatisch risico immers.
    6. Wie niet aan zet is moet ook het risico nemen. Wie aan zet is loopt automatisch risico immers.
    7. Als scheidsrechter bij het Wikiworstelen treedt de abbatoircommissie (abcom) op.
    8. Naast besluiten van de abcom dienen de grensrechters, ofwel moderatoren, er streng op toe te zien, dat het worstelen een waar en vooral onsportief moddergevecht wordt, dat voortmoddert tot Sint-juttemis. Lukt dat niet mogen zij een Worstwar proclameren waarbij al deze regels overruled mogen worden.
    9. Vanaf de zijlijn meedoen mag: hoe harder er wordt meegeworsteld hoe groter de feestvreugde!
  • In het voorkomende geval dat geen eenduidige winnaar kan worden aangewezen spreken we van een worst case scenario. Dit kan eventueel gepaard gaan met één of meerdere blokkeringen. Indien deze blokkeringen niet aangegrepen worden om dienst te doen als herkansingsronde kan men in latere duels nog altijd vrolijk terugverwijzen naar deze gebeurtenis.