Wikipedia:Opinielokaal/Invoering nieuwe naamruimte "Bijlage"

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Invoering nieuwe naamruimte "Bijlage"[bewerken | brontekst bewerken]

Opiniepeiling
Onderwerp Invoering nieuwe naamruimte "Bijlage(s)".
Stelling Artikels met ondersteunende informatie kunnen beter in een aparte naamruimte.
Begindatum Deze peiling is nog niet geopend.
Einddatum Zeven dagen later
Keuzes Tegen, voor en neutraal.
Coördinator EvilFreDoverlech
Opmerkingen Stemverklaringen zijn welkom. Discussies liefst op de overlegpagina.
Een opiniepeiling verzamelt meningen van Wikipediagebruikers over een bepaald onderwerp en heeft geen bindende kracht. Gebruik hiervoor een stemming.

Recentelijk (en ook minder recentelijk) is in verschillende discussies gebleken dat er een brede steun is voor het behoud van artikels met ondersteunende of afgeleide informatie. Een goed voorbeeld hiervan zijn de verschillende lijsten, zoals Studenten van A tot Z, Lijst van Poolse steden of Lijst van racetermen. Toch geven deze lijsten vaak ook aanleiding tot discussie.

Enkele voorbeelden van dergelijke discussies:

Ik vermoed dat, ondanks de conclusies die je kunt trekken uit recente discussies, dit soort artikelen in de toekomst nog vaak een onderwerp van gesprek zullen vormen.

In een onlangs gevoerde discussie werd door een gewaardeerde collega verwezen naar de Spaanse Wikipedia, waar een aparte naamruimte bestaat voor artikels met een ondersteunende functie: "Anexo", naar het Nederlands te vertalen als "Bijlage" (wat in mijn ogen de lading volledige dekt, maar wellicht zijn er betere/andere ideeën/opties). De uitleg over de sectie aldaar is Chinees voor mij, maar voor hen die het Spaans machtig zijn (of de pagina door een vertaalmachine willen halen) is er deze pagina.

In zo'n aparte naamruimte blijven de waarde en functionaliteit van de artikels die er in worden ondergebracht gewoon gehandhaafd, maar krijgen ze een eigen afdeling.

Over de uitvoering van een dergelijk project op de Nederlandstalige Wikipedia kan na deze peiling nog uitvoerig worden gesproken en ook de (technische) haalbaarheid, een eventueel te volgen "plan de campagne" na deze peiling en de uiteindelijke invulling (wat moet er wel in en wat absoluut niet?) zullen na deze peiling bekeken worden. Tenslotte, als er voornamelijk tegen gestemd wordt is verdere discussie totaal zinloos.


De stemopties zijn: Tegen Tegen of Voor Voor een nieuw in te voeren naamruimte "Bijlage(s)" en Neutraal Neutraal.

Vervolg na deze peiling:
  • Indien een meerderheid tegen is, zal er geen vervolg gegeven aan deze peiling (los van nieuwe discussies die ongetwijfeld in de toekomst nog zullen plaatsvinden. Er kan dan overigens wel naar deze peiling verwezen worden.)
  • Indien een meerderheid voor is, zullen er nog discussies en peilingen volgen over de invulling van een dergelijke naamruimte (moeten afleveringen van televisieseries er in, toernooiuitslagen, voetbalinterlands tussen Verweggistan en Fantasia en zo verder? Wat mag er zeker niet in geplaatst worden?).

Stelling: Artikels met ondersteunende en/of afgeleide informatie kunnen beter in een aparte naamruimte.[bewerken | brontekst bewerken]

Voor[bewerken | brontekst bewerken]

Deze peiling is nog niet geopend

Tegen[bewerken | brontekst bewerken]

Deze peiling is nog niet geopend

Neutraal[bewerken | brontekst bewerken]

Deze peiling is nog niet geopend