Wikipedia:Opinielokaal/Links zusterproject in het linker menu

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Links zusterproject in het linker menu[bewerken | brontekst bewerken]

Opiniepeiling
Onderwerp Links zusterproject in het linker menu
Stelling Wat te doen met de linken naar zusterprojecten in het linker menu?
Begindatum
Einddatum week later
Keuzes Of beide kopjes, of alleen kopje van feature, of alleen kopje door onze sjablonen, of anders...
Coördinator
Opmerkingen
Een opiniepeiling verzamelt meningen van Wikipediagebruikers over een bepaald onderwerp en heeft geen bindende kracht. Gebruik hiervoor een stemming.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Sinds 2007 wordt er in het linker menu een link getoond als er op een artikel een sjabloon wordt geplaatst dat linkt naar een zusterproject, zoals Commons, Wikisource of een ander Wikimedia-zusterproject. Deze links hebben wij als gebruikers zelf ingesteld en worden getoond onder het kopje In andere projecten, zoals bijvoorbeeld te zien is op Het Achterhuis (dagboek).

Nu[bewerken | brontekst bewerken]

Wij zijn blijkbaar niet de enige die graag links naar de zusterprojecten in het linker menu willen. De software-ontwikkelaars van de Wikimedia Foundation hebben een feature ontwikkeld die op basis van Wikidata links naar Wikimedia-zusterprojecten toont. Deze feature zou volgens de planning op 18 februari 2016 op veel Wikimedia-projecten geïnstalleerd gaan worden.

Als we niets doen zullen er op veel pagina's in het linker menu twee kopjes In andere projecten getoond worden met bijbehorende links. Het ene kopje op basis van wat we zelf ingesteld hebben, het andere kopje met de nieuwe feature op basis van Wikidata. Als we dat niet willen moeten we nu actie ondernemen.

Van de software-ontwikkelaars begrijp ik dat er verschillende opties mogelijk zijn: twee kopjes (beide systemen naast elkaar), bestaande systeem uitschakelen en feature inschakelen, feature inschakelen met aanvulling van lokale links (maar met overschrijving van lokale links als sitelink aanwezig op Wikidata) of opt-out van de feature waarbij bestaande systeem gewoon voortgezet wordt.

Achtergrondinformatie[bewerken | brontekst bewerken]

  • De feature maakt van de secties Wikipedia, Wikibooks, Wikinews, Wikiquote, Wikisource, Wikivoyage en Andere sites op Wikidata gebruik. In deze secties worden de sitelinks gekoppeld die verwijzen naar identieke onderwerpen in de zusterprojecten van Wikipedia. Alleen de Nederlandstalige sitelinks worden door deze feature getoond. Van de sectie Verklaringen (Statements) maakt de feature géén gebruik.
  • De door de gebruikers op de Nederlandstalige Wikipedia ingestelde sectie In andere projecten maakt gebruik van de code die we ingesteld hebben via sjablonen zoals {{Commonscat}} en diverse andere. Alleen als een van deze sjablonen op een artikel geplaatst is, wordt de betreffende link in het linker menu getoond.
  • Op Wikidata bestaat er een Commons-problematiek die ook hier in dit onderwerp invloed heeft. Een categorie op Commons (bv. Category:Netherlands) kan op Wikidata (via de sitelinks) slechts aan één item gekoppeld worden: ofwel het artikel (Nederland), ofwel de categorie (Categorie:Nederland). Dit terwijl de categorie op Commons voor zowel de categorie als het artikel relevant is en vanuit beide gelinkt wordt. Op Wikidata wordt er vaak een categorie op Commons gekoppeld aan een categorie op Wikipedia, en een artikel op Wikipedia aan een afbeeldingsgalerij op Commons (bv Nederland). De feature zal op bv het artikel Nederland in het linker menu niet meer linken naar de categorie Commons zoals nu op nl-wiki gebruikelijk is, maar naar een galerijpagina op Commons.

Optie 1: niets doen[bewerken | brontekst bewerken]

Gevolg: Er worden op veel artikelen twee identieke kopjes getoond met deels dubbele links.

  1. ...

Peiling is nog niet begonnen!

Optie 2: inschakelen feature en uitschakelen huidige systeem[bewerken | brontekst bewerken]

Gevolg: Op artikelen waar geen zusterproject-sjabloon geplaatst is wordt er wel een zusterproject-link in het linker menu getoond, maar veel Commonscategorieën en links naar anderstalige zusterprojecten worden niet meer in het linker menu getoond.

  1. ...

Peiling is nog niet begonnen!

Optie 3: inschakelen feature als standaard en aanvulling ervan met lokale links[bewerken | brontekst bewerken]

Gevolg: Standaard worden de sitelink(s) van Wikidata getoond. Als daarnaast een zusterproject-sjabloon is toegevoegd aan een artikel wordt die ook getoond in het linker menu, maar alleen als er al geen zusterprojectlink via Wikidata wordt gegeven. Dit betekent ook dat lokaal gelegde links overschreven kunnen worden door de feature, omdat de link op Wikidata voorrang heeft.

  1. ...

Peiling is nog niet begonnen!

Optie 4: opt-out feature, behouden huidige systeem[bewerken | brontekst bewerken]

Gevolg: De al jaren bestaande situatie blijft gehandhaafd.

  1. ...

Peiling is nog niet begonnen!