Wikipedia:Relevantie/Toelichting

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Overzicht beheerpagina's
Pagina's met betrekking tot Wikipedia-richtlijnen en beleidsvoorstellen

Zie ook Artikelen bewerken
Zie ook Regels en richtlijnen

Voorstel De onderstaande tekst is een voorstel dat momenteel geen deel uitmaakt van de regels en richtlijnen op de Nederlandstalige Wikipedia.
Raadpleeg de overlegpagina voor discussie over dit voorstel.
Zie WP:REL
Zie WP:NE

Om op Wikipedia ergens een artikel aan te wijden dient het onderwerp encyclopedisch relevant te zijn. Relevant wil zeggen: van maatschappelijk, cultureel, wetenschappelijk, historisch of enig ander aantoonbaar belang.

Een onderwerp zal al naar gelang het belang en de waarde die de maatschappij of de wetenschap er aan toedicht, meer of minder besproken zijn in publicaties die niet direct betrokken zijn bij het onderwerp zelf. Deze publicaties kunnen dan ook dienen bij het aantonen van de relevantie. Het behoeft niet noodzakelijk bronnen om te begrijpen dat iets of iemand relevant is maar om de relevantie aan te tonen zijn betrouwbare bronnen (publicaties) nodig. De bewijslast ligt daarbij bij de aanmaker van het artikel. Indien er getwijfeld wordt aan de relevantie van een onderwerp is het aan de schrijver van het artikel om de relevantie aan te tonen, waarbij opgemerkt dient te worden dat de vereisten per onderwerp anders kunnen liggen.

Als een onderwerp relevant is betekent dat niet automatisch dat een afzonderlijk artikel ook nuttig is. In bepaalde gevallen is het beter om informatie toe te voegen aan een bestaand artikel terwijl het in andere gevallen juist wenselijk is om de informatie op te splitsen naar afzonderlijke artikelen.

Verifieerbaarheid en bronvermelding[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook Wikipedia:Verifieerbaarheid voor meer informatie over verifieerbaarheid

Bronvermelding is niet verplicht, verifieerbaarheid is dat echter wel. Alles wat op Wikipedia beweerd wordt dient te verifiëren te zijn (zie ook Wikipedia:Verifieerbaarheid). Om aan te tonen dat een onderwerp relevant is kan bronvermelding een hulpmiddel zijn om twijfel omtrent de relevantie weg te nemen. Ook na het kenbaar maken van twijfel aangaande de relevantie van het onderwerp kan bronvermelding zinvol zijn.

Onafhankelijkheid[bewerken | brontekst bewerken]

Om de relevantie van een onderwerp aan te tonen is het van belang dat er over gepubliceerd wordt door personen die niet nauw betrokken zijn bij of anderszins gelieerd zijn aan het onderwerp zelf. Indien het onderwerp een persoon is, betekent dat dat er naast een persoonlijke website ook bronnen bestaan die niet gecreëerd werden door naaste familie, vrienden of kennissen. Ook vertegenwoordigers, impresario's, managementbureau's, of platenfirma's zijn niet onafhankelijk.

Deskundigheid[bewerken | brontekst bewerken]

Naarmate de relevantie van een onderwerp toeneemt zal er automatisch deskundiger over gepubliceerd worden. Ook de deskundigheid waarmee een onderwerp in externe bronnen besproken wordt kan dus dienen om de relevantie aan te tonen.

Betrouwbaarheid[bewerken | brontekst bewerken]

Om de relevantie van een onderwerp aan te tonen is het van belang dat de aangehaalde bronnen betrouwbaar van aard zijn en dat deze het onderwerp op een serieuze manier benaderen.

Kwaliteit en kwantiteit[bewerken | brontekst bewerken]

Des te relevanter het onderwerp, des te meer bronnen; derhalve: des te meer bronnen, des te relevanter het onderwerp. Kwantiteit (de hoeveelheid beschikbare bronnen) staat voorop. De kwaliteit van de bronnen kan echter ook van belang zijn. Slechts één enkele bron kan volstaan om relevantie aan te tonen indien deze bron inhoudelijk van voldoende hoog kwalitatief niveau is en aan andere vereisten, zoals onafhankelijkheid, voldoet.

De waan van de dag[bewerken | brontekst bewerken]

Een op zekere dag veelbesproken item is nog niet meteen relevant. Wikipedia is geen nieuwssite. Een onderwerp is pas relevant als het het niveau van nieuwsitem of 'trending topic' overstijgt. Dat betekent echter niet dat iets wat in het nieuws niet relevant kan zijn. In de meeste gevallen zal er wel een grotere invloed vereist zijn voor nieuwsitems dan voor andere zaken.