Wikipedia:Archief/Wikipedia:Voorstellen blokkeren geregistreerde gebruiker

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Overzicht beheerpagina's
Dit is een archiefpagina Gelieve onderstaande teksten NIET te wijzigen of er commentaar op te geven.

Archivering gedaan door Romaine op 9 feb 2008 23:44 (CET) na verwijdernominatie.[reageer]


Op deze pagina zijn voorstellen opgenomen voor een richtlijn voor het blokkeren van geregistreerde gebruikers. Het blijkt dat de huidige richtlijnen, althans volgens een aantal Wikipedianen, niet voldoen.

Op deze pagina vinden geen discussies plaats over de voorstellen. Dat kan op de overlegpagina alhier gebeuren of die van de indieners van de voorstellen. Tot aan de start van de stemming kunnen de voorstellen worden bijgeschaafd. gedurende stemming liggen ze (uiteraard) vast.


Voorstel 1. Het huidige blokkeerbeleid[bewerken | brontekst bewerken]

Zorg dat u zeer zeker bent van uw zaak als u dat doet. Het is ten zeerste aangewezen eerst overleg te plegen met de andere medewerkers en de "overtreder" alvorens een geregistreerde gebruiker te blokkeren.

Regels
Er zijn 2 soorten geregistreerde gebruikers:
  • Een ordinaire vandaal die de moeite gedaan heeft een account aan te maken
    • In dit geval zijn dezelfde regels als voor het blokkeren van een IP-adres van toepassing
    • Informeer de andere moderators hierover (moderator-mail)
  • Een echte geregistreerde gebruiker
    • Het blokkeren van een echte geregistreerde gebruiker kan in principe enkel met duidelijke instemming of verzoek van de gemeenschap. Een autonome beslissing van een moderator om iemand te blokkeren zonder toestemming is buitengewoon uitzonderlijk en dit moet onmiddellijk kenbaar gemaakt worden aan de andere moderators en de gemeenschap met een duidelijke motivatie, tenminste via Wikipedia:Blokkeringsmeldingen.
Elke lopende blokkering krijgt automatisch een vermelding in het Speciaal:Ipblocklist, de blokkering is in ieder geval te zien in Speciaal:Log/block. Verder wordt de blokkering van een geregistreerde gebruiker bij voorkeur eveneens opgenomen in Wikipedia:Blokkeringsmeldingen.
Een moderator mag vrij een gebruiker blokkeren voor testdoeleinden voor zover dit niet een andere gebruiker stoort. Dit kan normaal enkel het account van de moderator zelf zijn.

Voorstel 2: ingediend door Empoor[bewerken | brontekst bewerken]

Graag uw mening over dit voorstel op Overleg gebruiker:Empoor/Blokkeringsbeleid
Peiling is afkomstig van Obarskyr.

Een geregistreerde gebruiker blokkeren[bewerken | brontekst bewerken]

Bij een blokkering dient men zeker te zijn van zijn stuk. Het is daarom nooit toegestaan een geregistreerde gebruiker te blokkeren, tenzíj deze vandalistisch gedrag (zie hierboven) vertoont of de gemeenschap schade aanbrengt. Het is aangeraden, maar niet verplicht, om eerst een discussie te houden over de blokkering van een geregistreerde gebruiker.

Richtlijnen

Er zijn twee soorten geregistreerde gebruikers:

Een ordinaire vandaal die de moeite nam een account aan te maken
  • In dit geval zijn dezelfde regels van kracht als voor het blokkeren van een IP-adres.
  • Breng bijkomend andere moderatoren op de hoogte (bijvoorbeeld via IRC of moderatormail) en doe hiervan afschriften bij.
Een echte geregistreerde gebruiker
  • Het blokkeren van een echte geregistreerde gebruiker kan in principe enkel met duidelijke instemming of op verzoek van de gemeenschap. Een autonome beslissing van een moderator om iemand te blokkeren is uitzonderlijk en kan alleen plaatsvinden wanneer uitstel van blokkade tot directe schade zou leiden.
  • In eerste instantie kan een blokkade van maximaal 24 uur worden opgelegd. Voordat deze opgelegd kan worden, moet er eerst een formele waarschuwing aan het adres van de geregistreerde gebruiker worden geleverd. Deze blokkade moet onmiddellijk kenbaar gemaakt worden aan de andere moderatoren en de gemeenschap met een duidelijke motivatie via Wikipedia:Blokkeringsmeldingen. Ook blokkades op verzoek van een gebruiker op de verzoekpagina voor moderatoren vallen hieronder.
  • Als een moderator vindt dat het vergrijp van een geregistreerde gebruiker zo kwalijk is dat 24 uur niet genoeg is, mag deze een langere blokkade geven tot een maximale duur van één maand.
  • In alle gevallen neemt de blokkerende moderator onmiddellijk na bekendmaking contact op met de Blokkeringsraad, door op de hoofdpagina van de Raad eenzelfde mededeling te maken als op de Blokkeringsmeldingen.
Situaties waarbij een moderator mag overgaan tot een blokkade van maximaal 24 uur, zonder voorafgaande toestemming van de gemeenschap
  • Bij het aanbrengen van ingrijpende wijzigingen met impact op grotere delen van de encyclopedie zonder de benodigde instemming van de gemeenschap
  • Het beginnen van een bewerkingsoorlog
  • Het plaatsen van vandalisme in de artikelnaamruimte
Situaties waarbij een moderator mag overgaan tot een blokkade van langer 24 uur (maximaal één maand), zonder voorafgaande toestemming van de gemeenschap
  • Het plaatsen van discriminerende en/of zeer grove teksten met betrekking tot medegebruikers in welke naamruimte op Wikipedia-nl dan ook
  • Bij een dreigement naar een andere gebruiker of het project (juridische stappen)
  • Aanmaken van sokpopgebruikersnamen, waarmee de gebruiker doorgaat met het plaatsen van bovenstaande vergrijpen
  • Het is geoorloofd een geregistreerde gebruiker te blokkeren als deze er specifiek om vraagt (bijvoorbeeld voor testdoeleinden of om even af te koelen).
  • Op verzoek van de gemeenschap kan een steward in uitzonderlijke gevallen een moderator die overging tot een niet overlegde blokkering tot de orde roepen. Eventueel kan er hierna nog door de gemeenschap een desysopprocedure worden gestart.

Bij een blokkade van maximaal 24 uur[bewerken | brontekst bewerken]

  • Een peiling wordt direct na de blokkering van de geregistreerde gebruiker opgezet door de blokkerende moderator. In deze peiling kan de gemeenschap kiezen uit "deblokkade" of "verlenging" (bij de laatste optie worden er opties opgezet voor een verlening door de moderator zelf).
  • Een eerste evaluatie wordt gehouden na 24 uur. Tegen deze tijd moeten 70% van de stemmers (geblokkeerde gebruiker wordt niet meegeteld) en minstens 4 man de blokkering bevestigen.
    • Als een blokkering niet bevestigd is na 24 uur dient ze onmiddellijk ongedaan gemaakt te worden en wordt dit gemeld op Wikipedia:Blokkeringsmeldingen. De peiling wordt dan afgesloten.
  • Is de blokkering bevestigd, dan wordt de blokkering en de peiling verlengd tot één week. Tijdens deze periode kan de gemeenschap blijven stemmen op bovenstaande opties.
  • Als een blokkering niet bevestigd wordt na één week dient ze onmiddellijk ongedaan gemaakt te worden en wordt dit gemeld op Wikipedia:Blokkeringsmeldingen. De peiling wordt dan afgesloten.
  • Stemgerechtigd zijn geregistreerde gebruikers met minstens honderd bewerkingen in de artikelnaamruimte en waarvan de eerste bewerking minstens drie maanden vóór aanvang van de peiling heeft plaatsgevonden.

Bij een blokkade van langer dan 24 uur (Blokkeringsraad)[bewerken | brontekst bewerken]

Zie Gebruiker:Empoor/Blokkeringsraad voor het hoofdartikel over dit onderwerp.
  • Nadat een gebruiker geblokkeerd is, wordt de Blokkeringsraad ingeschakeld. Zie voor gedetailleerde informatie het hoofdartikel; hieronder staan de basisprincipes.

Basisprincipes

  1. De Raad dient de gehele gemeenschap, niet alleen de leden
  2. De Raad beslist of een blokkering van een geregistreerde gebruiker volgens de conventies en richtlijnen correct is
  3. De Raad heeft eindbevoegdheid over de blokkade van een geregistreerde gebruiker
  4. De Raad wordt eens in het kwartaal gekozen
  5. De Raad heeft 5 leden
  6. De Raad bestaat uit tenminste één moderator, bureaucraat of steward
  7. De Raad is geen machtsorgaan en heeft verder geen bevoegdheid dan de hiervoor bevestigde bevoegdheid

Voorstel 3. Een heel klein rechtssysteem.[bewerken | brontekst bewerken]

Ingediend door Pieter1, na verwerking van opmerkingen door diverse andere gebruikers

Dit voorstel omvat een heel klein rechtssysteem. Het bestaat uit een lijstje met activiteiten die tot een blokkade kunnen leiden en de procedure rond een blokkade. Een blokkade wordt eerst tijdelijk door een moderator opgelegd, en definitief door een arbitrage commissie. Bij een korte blokkade komt de arbitragecommissie echter niet in actie. Het systeem is gebaseerd op de rechtssytemen in de meeste landen:

  1. De moderator komt overeen met de politieagent die iemand kan arresteren (een korte blokkade uitdelen)
  2. De arbitragecommissie van 3 leden komt overeen met de rechter. Niet een jury besluit zoals in de VS, niet één persoon zoals in Nederland, maar een college van 3 wijze mensen. Ik vind een volksgericht waarbij alle gebruikers kunnen stemmen over een blokkade niet gewenst. Net als moderatoren worden de leden van de arbitragecommissie door de gemeenschap benoemd.
  3. Er is niet voorzien in een beroepsmogelijkheid voor de geblokkeerde. Misschien blijkt dat later nodig. Wel bestaat een mogelijkheid om de blokkade te bekorten.

Artikel 1. Redenen voor een blokkade en maximale blokkadeduur[bewerken | brontekst bewerken]

  1. Een anonieme gebruiker mag naar eigen inzicht door een moderator geblokkeerd worden, al dan niet na een eerdere waarschuwing. De moderator houdt hierbij rekening met het feit dat IP adressen variabel kunnen zijn en/of door meerdere personen gebruikt kunnen worden (via scholen bijvoorbeeld).
  2. Een gebruiker die alleen maar vandalisme pleegt (een ingelogde vandaal) mag naar eigen inzicht door een moderator geblokkeerd worden.
  3. Een geregistreerde gebruiker kan voor de volgende activiteiten geblokkeerd worden. Bij elk punt is een maximale blokkeerduur genoemd.
Het stoppen van een bot, teneinde overleg te starten10 minuten
Het beginnen van een bewerkingsoorlog (edit war)2 uur
Het vandaliseren van artikelen8 uur
Het op grote schaal doorvoeren van wijzigingen aan artikelen, sjablonen of categorieën, zonder op een verzoek tot overleg daarover in te gaan, of daarmee doorgaan terwijl in dat overleg geen consensus is bereikt4 uur
Het beledigen van een andere gebruiker1 week
Het plaatsen van discriminerende uitlatingen of andere grove teksten1 week
Het frusteren van de gemeenschap door aandachttrekken, trollgedrag, geen goede bui hebben, hoe het dan ook aangeduid wordt1 week
Het uiten van een dreiging of bedreiging, bijvoorbeeld met geweld of met juridische stappen1 week
Het aanmaken van een nieuwe gebruikersnaam en direct starten met vandalisme, schelden, etc., onbeperkt
Het aanmaken van een onwenselijk gebruikersnaam (zie inlogtekst nieuwe gebruikers) onbeperkt
2. Deze lijst kan worden aangepast of uitgebreid via consensus of door een stemming.
3. Bij (dreigende) recidive kan naast het genoemde maximum een voorwaardelijke blokkade opgelegd worden via de procedure uit Artikel 3. Deze blokkade wordt uitgevoerd zodra de herhaling van hetzelfde, of een ander punt uit deze lijst, optreedt. Aan de zwaarte van deze voorwaardelijke blokkade worden geen grenzen gesteld.

Artikel 2. De procedure voor een korte blokkade, of de start van een langere blokkade[bewerken | brontekst bewerken]

  1. Een gebruiker doet een blokkadeverzoek op de Verzoekpagina voor moderatoren (optioneel).
  2. Een moderator voert, hetzij nav. het verzoek, hetzij op eigen initiatief een blokkade uit met een duur die niet langer is dan de blokkadetijden genoemd artikel 1, met een maximum van 24 uur.
  3. De moderator meldt de blokkade op de blokkeringsmeldingen en op de overlegpagina van de betreffende gebruiker.
  4. Als de moderator, of een andere gebruiker, een langere blokkade nodig acht, handelt deze volgens artikel 3, waarmee de arbitragecommissie wordt ingeschakeld.

Artikel 3. De procedure voor een langere blokkade[bewerken | brontekst bewerken]

  1. De moderator of een andere gebruiker meldt de blokkade in het openbaar aan de arbitragecommissie.
  2. Daarbij doet deze een voorstel voor een langere duur van de blokkade dan het genoemde maximum.
  3. Eventueel wordt een voorstel gedaan voor het opleggen van een voorwaardelijke blokkade.
  4. De arbitragecommissie overlegt in het geheim zonder last of dwang.
  5. De arbitragecommissie kan hierbij vertrouwelijk anderen om advies vragen.
  6. De arbitragecommissie doet binnen 24 uur uitspraak op de blokkeringsmeldingen en op de overlegpagina van de gebruiker, waarbij de totale blokkadeduur en de eventuele voorwaardelijke blokkade wordt vermeld.
  7. Als de arbitragecommissie niet binnen 24 uur uitspraak kan doen, bijvoorbeeld door afwezigheid van een of meer leden, kan deze tijdsduur met onderbouwing worden verlengd. De commissie (of de beschikbare leden) kan er daarbij voor kiezen de blokkade op te heffen totdat de definitieve blokkade is vastgesteld, danwel de blokkade te verlengen.
  8. Een moderator voert vervolgens het besluit van de arbitragecommissie uit, of heft de blokkade op indien niet besloten wordt tot verlenging. Dit kan een andere moderator zijn dan degeen die de procedure heeft gestart.
  9. De arbitragecommissie kan - gemotiveerd - besluiten de blokkade eerder op te heffen, bijvoorbeeld bij bewezen goed gedrag op een anderstalige wikipedia.

Artikel 4. De arbitragecommissie[bewerken | brontekst bewerken]

  1. De arbitragecommissie bestaat uit drie leden, 1. Gebruiker:X, 2. Gebruiker:Y, 3. Gebruiker:Z.
  2. Zowel moderatoren als gewone gebruikers kunnen lid zijn van de arbitragecommissie
  3. Elk kwartaal treedt één lid van de commissie af (volgens nummering).
  4. Dit lid blijft zijn functie uitvoeren tot een nieuw lid is benoemd. Dit lid rondt ook een eventueel reeds begonnen procedure af.
  5. Nieuwe leden worden benoemd volgens kandidaatsstelling en vervolgens stemming.
  6. Een aftredend lid kan zichzelf opnieuw kandidaatstellen.
  7. Kandidaatsstelling begint 1 week voor het aftreden, de stemming duurt tot 1 week na het aftreden. De eerste keer begint de kandidaatsstelling en stemming direct na invoering van deze regels. De drie gekozen leden krijgen een volgnummer op alfabet van hun gebruikersnaam. Na deze verkiezing wordt dit gedeelte geschrapt uit de regels.
  8. Stemmen kunnen worden uitgebracht door gebruikers die daartoe gerechtigd zijn op grond van de Stemprocedure. Elke gebruiker (ook elke kandidaat) heeft daarbij één stem. Er worden alléén voorstemmen uitgebracht.
  9. Stemmen bij volmacht is mogelijk, indien de volmacht in het openbaar is gegeven.
  10. Geblokkeerde gebruikers mogen niet deelnemen aan de stemming, ook niet via volmacht.
  11. Bij meerdere kandidaten wordt de kandidaat met de meeste stemmen benoemd.
  12. Bij stakende stemmen krijgt een nieuw lid de voorkeur boven een aftredend lid. Als de uitslag dan nog niet duidelijk is, volgt een tweede verkiezingronde tussen de hoogst geëindigde kandidaten.
  13. Na de stemming wordt lid 1 van dit artikel gewijzigd met de nieuwe namen, waarbij de volgnummers worden aangepast, zodat het langst zittende lid nr. 1 wordt, het laatst gekozen lid nr. 3
  14. Tussentijds aftreden van leden van de commissie is mogelijk, waarbij op dezelfde manier een nieuw lid wordt gekozen. Indien nodig werkt de commissie tijdelijk met minder leden.

Three strikes and you're out Ingediend door Waerth, overgenomen door Chris(CE)[bewerken | brontekst bewerken]

Deze procedure beschrijft uitsluitend het blokkeerbeleid van geregistreerde gebruikers. De procedure voor ongeregistreerde gebruikers en gebruikers die zich registreren om verstorend werk te verrichten wordt hierdoor niet aangepast.

  • Het doel van Wikipedia is het maken van een encyclopedie.
  • Er dient een duidelijke blokkeerinstructie te zijn om ongewenst gedrag op de wiki te kunnen weren.
  • Zowel moderator als blokkeerkandidaat weet wanneer een blokkade wordt verwacht en de duur daarvan.
  • Het blokkeren van een geregistreerde gebruiker dient minder overlast te veroorzaken voor de gemeenschap.
  • De blokkeerkandidaat wordt geen onderwerp van een soort volksgericht, waarbij publiekelijk veel schade wordt aangericht aan de kandidaat.
  • Waarschuwingen/blokkades moeten een verjaringsperiode hebben!
  • Moderators zijn gebruikers met een paar extra knoppen. Er wordt geen onderscheid gemaakt tussen moderators en gebruikers.

Principe van "Three strikes and you're out-systeem"[bewerken | brontekst bewerken]

Wikipedia is een gemeenschapsproject. Iedereen komt tijdens zijn/haar bezigheden op Wikipedia in aanraking met collega-wikipedianen. Daarbij kan verschil van mening ontstaan over veronderstelde feiten, opvattingen, omgangsvormen, te volgen procedures etc. Van eenieder wordt verwacht de doelstelling van Wikipedia te onderschrijven, namelijk de bouw van een encyclopedie vanuit een neutraal standpunt. Bij verschil van inzicht dient op zakelijke wijze overleg daarover plaats te vinden. Het beledigen van iemand met een ander standpunt en/of het voeren van een editoorlog zijn vormen van ongewenst gedrag op Wikipedia. Ongewenst gedrag kan leiden tot een waarschuwing. Herhaaldelijk ontvangen van waarschuwingen in een bepaalde periode kan leiden tot blokkade. De blokkadeduur verdubbelt automatisch. Oude waarschuwingen vervallen na een periode van 6 maanden. Onterechte waarschuwingen kunnen door bezwaren uit de gemeenschap ongedaan worden gemaakt. Er is geen onderscheid tussen gebruikers en moderatoren. Wel dient degene die een waarschuwing of een verzoek plaatst of steunt een gebruiker te zijn die al enige tijd meeloopt met het project. Daarom is dit alleen weggelegd voor gebruikers die minimaal 3 maanden actief zijn en minimaal 300 edits hebben gedaan.

Het blokkeervoorstel[bewerken | brontekst bewerken]

Waarschuwingen[bewerken | brontekst bewerken]

Wie kan een waarschuwing plaatsen[bewerken | brontekst bewerken]

Iedere gebruiker, dus ook een moderator, die minimaal 3 maanden op nl.wikipedia actief is en minimaal 300 edits heeft kan een waarschuwing geven aan een andere gebruiker. Twee opeenvolgende waarschuwingen mogen niet van dezelfde gebruiker zijn. Een gebruiker mag niet meer dan eens per 2 maanden dezelfde gebruiker een waarschuwing geven. Een gebruiker waarvan de laatste twee, door die gebruiker, geplaatste waarschuwingen door de gemeenschap ongedaan zijn gemaakt verliest voor een periode van 6 maanden het recht om waarschuwingen te plaatsen. Een gebruiker mag maximaal 4 waarschuwingen plaatsen in een periode van 30 dagen.

Waar[bewerken | brontekst bewerken]

De waarschuwing wordt geplaatst op de overlegpagina van degene die ongewenste handelingen heeft verricht. Bij de waarschuwing dient door de plaatser te worden aangegeven waarom de waarschuwing wordt geplaatst. De waarschuwing dient na plaatsing tenminste 48 uur op de overlegpagina te blijven staan. Daarna mag de waarschuwing worden verplaatst naar de volgende pagina:[[Overleg gebruiker:XXX/Waarschuwingen]]. Het binnen 48 uur verplaatsen kan een extra waarschuwing opleveren. Een waarschuwing die is geplaatst door een onbevoegde gebruiker mag direct worden verwijderd.

Vervaltermijn waarschuwing/block[bewerken | brontekst bewerken]

Op de pagina [[Overleg gebruiker:XXX/Waarschuwingen]] dient de waarschuwing 6 maanden te blijven staan waarna hij weggehaald mag worden, of als vervallen mag worden beschouwd.

Redenen voor een waarschuwing[bewerken | brontekst bewerken]

  • Vandalisme in de artikelnaamruimte maar ook in de overlegnaamruimte.
    • In artikels, categorieën e.d.: Herhaaldelijk met opzet verkeerde gegevens plaatsen. Pagina's leeghalen, bekladden, het herhaaldelijk plaatsen van een niet neutraal standpunt in een artikel ondanks verzoeken om dit te staken enz.
    • Op overlegpagina's: Iemands overleg gaan herschrijven zonder zijn/haar toestemming. Herhaaldelijk trachten discussies te starten om de eigen POV/geloofsovertuiging/politieke enz. overtuiging uit te dragen.
  • Dreiging met juridische procedures.
    • Juridische dreigingen tegen Wikimediafoundation alsook tegen individuele Wikipedianen zijn ongewenst omdat het het vrije karakter van discussie op Wikipedia ondermijnt. Het volgens van de rechtsgang zelf is niet verboden, maar doe geen mededelingen van die rechtsgang op de wiki zelf.
  • Beledigende taal bezigen in discussies.
    • Beledigingen zijn ongewenst omdat ze afleiden van de inhoud en daarmee niet het doel van Wikipedia dienen. Ondertekeningen die kwetsend/beledigend bedoeld zijn dienen op eerste verzoek te worden weggehaald.
    • Beledigingen aan het adres van andere Wikipedianen op de eigen gebruikerspagina dienen op eerste verzoek te worden verwijderd.
  • Weghalen of wijzigingen plegen in elkaars overleg als er tegen geprotesteerd is en als men er toch mee doorgaat ondanks eerdere protesten. Dit geldt ook voor de "overleg gebruiker" pagina's.
  • Iedere vorm van bedreiging op Wikipedia, irc of in privémail als het betrekking heeft op Wikipedia.
  • Verwijderen van waarschuwing op de gebruikersoverlegpagina binnen 48 uur nadat deze is geplaatst of verwijderen van waarschuwing op waarschuwingenpagina binnen 6 maanden nadat deze is geplaatst.
  • Spammen
    • Geen gehoor geven aan verzoeken om te stoppen met het versturen van e-mailberichten.
  • Sokpopmisbruik
  • Editoorlog
    • Herhaaldelijk betrokken zijn in een editoorlog (meer dan 2x situatie terugdraaien).

Waarschuwingen bij gebruik nieuw account[bewerken | brontekst bewerken]

Wanneer een gebruiker met nog geldige waarschuwingen een andere account gaat gebruiken dan gaan de waarschuwingen over naar het nieuwe account.

Blokkeren[bewerken | brontekst bewerken]

De eerste 3 waarschuwingen leiden niet tot een blokkade. Bij het plaatsen van de 4e waarschuwing wordt een blokkade van 1 dag toegepast. Bij iedere volgende waarschuwing volgt een verdubbeling van de blokkadeduur. Bij de 10e waarschuwing is er inmiddels een blokkadeduur van 56 dagen. Tijdens die blokkade neemt een eventuele arbcom de behandeling over en besluit over de blokkadeduur. Indien er geen arbcom is dan wordt tijdens deze blokkade een stemming georganiseerd waarin de gemeenschap zich kan uitlaten over de wenselijkheid van een blokkade voor de duur van 1 jaar. Wanneer iemand 1 jaar geblokkeerd is geweest dan telt een nieuwe waarschuwing bij deze persoon direct als een 4e waarschuwing waardoor dat een blokkade van 1 dag oplevert.

Ter verduidelijking:

  • 1e waarschuwing: geen actie
  • 2e waarschuwing: geen actie
  • 3e waarschuwing: geen actie
  • 4e waarschuwing: 1 dag block
  • 5e waarschuwing: 2 dagen block
  • 6e waarschuwing: 4 dagen block
  • 7e waarschuwing: 8 dagen block
  • 8e waarschuwing: 14 dagen block
  • 9e waarschuwing: 28 dagen block
  • 10e waarschuwing: 56 dagen block

De persoon die een waarschuwing plaatst die leidt tot een blokkade voert deze blokkade niet zelf uit. Er dient een blokkadeverzoek te worden gedaan op de Wikipedia:Verzoekpagina voor moderatoren. Elke moderator die dit verzoek ziet dient het verzoek direct uit te voeren.

Ongedaan maken waarschuwing/blokkade[bewerken | brontekst bewerken]

  • Bij het plaatsen van de waarschuwing vangt een bezwaartermijn aan. Deze duurt zeven dagen.
  • Binnen deze termijn kan iedere gebruiker die minimaal 3 maanden op nl.wikipedia actief is en minimaal 300 edits heeft bezwaar maken tegen de plaatsing van de waarschuwing. Er kan uitsluitend bezwaar worden gemaakt tegen de plaatsing op een andermans overlegpagina. Het bezwaar dient te worden aangetekend op de overlegpagina onder de waarschuwing. Wanneer het benodigd aantal leden van de gemeenschap bezwaar heeft aangetekend tegen de waarschuwing dan vervalt deze direct. De bezwaartermijn hoeft niet verder te worden afgewacht en de waarschuwing mag direct worden verwijderd van de gebruikersoverlegpagina of de waarschuwingenpagina. Een eventuele blokkade die het gevolg was van die waarschuwing dient direct te worden opgeheven. Een verzoek tot opheffing van de blokkade dient te worden geplaatst op de Wikipedia:Verzoekpagina voor moderatoren. Elke moderator die dit verzoek ziet dient het verzoek direct uit te voeren.

Benodigd aantal bezwaren voor ongedaan maken waarschuwing[bewerken | brontekst bewerken]

  • Het benodigd aantal leden dat bezwaar moet maken om een waarschuwing te laten vervallen bedraagt 20.
  • Ieder jaar zal in de maand januari dit aantal worden aangepast aan de omvang van de wikipedia-gemeenschap. Het aantal wordt berekend adhv de statistieken op https://en.wikipedia.org/wikistats/NL/TablesWikipediaNL.htm en bedraagt 10 procent van het aantal actieve gebruikers met meer dan 100 bijdragen per maand. Het berekende aantal wordt afgerond op het dichtsbijzijnde veelvoud van 5.

Afkoelingsblokkade[bewerken | brontekst bewerken]

Naast deze blokkeerwijze bestaat er een zogenaamde afkoelingsblokkade. Voor zo'n korte afkoelingsblokkade geldt dat geen voorgeschiedenis van ongewenst gedrag opgebouwd hoeft te zijn. Iedere gebruiker, die minimaal 3 maanden op nl.wikipedia actief is en minimaal 300 edits heeft, kan een gemotiveerd verzoek tot een afkoelingsblokkade plaatsen op de Wikipedia:Verzoekpagina voor moderatoren. Wanneer 4 andere gebruikers (minimaal 3 maanden op nl.wikipedia actief en minimaal 300 edits) binnen 30 minuten verklaard hebben dit verzoek te steunen dan volgt een afkoelingsblokkade van ten hoogste 4 uur. Wanneer een afkoelingsblokkade wordt toegepast dan kan de geblokkeerde niet voor hetzelfde feit ook nog een waarschuwing ontvangen die telt in het normale blokkeersysteem. Een eventueel geplaatste waarschuwing op de gebruikersoverlegpagina van de geblokkeerde voor hetzelfde feit dient te worden verwijderd.


Voorstel 5: "Onderscheid tussen lemmavandalisme en levendige overlegdiscussie"[bewerken | brontekst bewerken]

Ingediend door Torero 5 jan 2006 17:09 (CET)[reageer]

Traject te belopen bij "onwenselijk gedrag"[bewerken | brontekst bewerken]

1. Reactie op desbetreffende plaats (of op een overlegpagina van een lemma) 2. Reactie op gebruikers overlegpagina 3. Waarschuwing (slechts voor de in de hieronder genoemde redenen, de non-redenen dus uitgezonderd) 4. Blokkade (volgens hieronder)

Alle gebruikers die meer dan x edits hebben en langer dan y maanden staan geregistreerd (x en y volgens de huidige standaard) kunnen een blokverzoek indienen, om de hieronder genoemde redenen, uitgezonderd dus de non-redenen.

Typen gebruikers (overgenomen van Sander Spek)[bewerken | brontekst bewerken]

  1. Niet-ingelogde vandalen: Hier bestaat reeds een functionerende producedure voor.
  2. Ingelogde gebruikers: Hier kan een onderscheid worden gemaakt tussen vandalen met een gebruikersnaam, en normale gebruikers.
    1. Vandalen met een gebruikersnaam: ingelogde gebruikers met minder dan vijf niet-vandalistische edits in de afgelopen drie maanden. Deze kunnen gelijk behandeld worden als niet-ingelogde vandalen.
    2. Normale gebruikers: iedere ingelogde gebruiker met meer dan vijf niet-vandalistische edits in de afgelopen drie maanden. Hiervoor gelden de onderstaande redenen ter blokkade.

(Noot: Omdat een splitsing tussen onervaren gebruikers en ervaren gebruikers (wat dat dan ook moge zijn) niet wenselijk is, heb ik (Sander Spek, commentaar Torero) de drempel expres erg laag gelegd. Iedereen die vijf serieuze edits heeft gedaan heeft naar mijn (zijn) idee recht op een grondige behandeling. Daarnaast is dit gemakkelijk te controleren, want zodra men in de bijdragen gebruiker vijf niet-vandalistische edits ziet hoeft men niet meer verder te kijken. Onder niet-vandalistische edits wordt alles verstaan wat geen overduidelijk vandalisme is; ook kleine edits en spelfoutverbeteringen, e.d.)

Redenen voor blokkade van normale gebruikers[bewerken | brontekst bewerken]

Blokkade van normale gebruikers (voor beschrijving zie boven) kan alleen en slechts dan geschieden in de volgende gevallen:

  • Vandaliseren (dezelfde zaken als wat geldt voor vandalisme, inclusief het toevoegen van sterk POV berichten) van artikels/lemma's
    • blokkadeduur gelijk aan "normale" vandaal
  • Vandaliseren (ongevraagd en ongewenst editen -ook spelfouten-) van andermans gebruikerspagina
    • blokkadeduur gelijk aan "normale" vandaal - blokkadeduur gelijk aan "normale" vandaal
  • Het starten van edit-wars aan artikels/lemma's zonder op overleg (op welke pagina ook) te reageren. Hierbij een redelijke reactietermijn (~1 uur), zodat gebruikers de tijd hebben weerwoord te geven
    • blokkadeduur van 1 dag
  • Het sturen van virus-mails naar andere gebruikers (inclusief het aanmelden van andere gebruikers op porno-sites en dat soort ongein)
    • blokkadeduur van een half jaar
  • Het aanmelden onder een nieuwe gebruikersnaam en met twee of meer gebruikersnamen discussies aangaan of stemmingen/peilingen beinvloeden
    • blokkadeduur van een maand (van alle gebruikersnamen)
  • Het aanmelden onder een nieuwe gebruikersnaam na geband te zijn
    • blokkadeduur van een half jaar bovenop de al lopende blokkade

Bij recidive voor hetzelfde vergrijp (let niet op het pleonasme) verdubbelt de blokkadeduur.

Uitdrukkelijke non-redenen[bewerken | brontekst bewerken]

  • "Beledigende", "discriminerende" of "kwetsende" taal op de overlegpagina's en de Kroeg, Achterkamertje en andere pagina's buiten de artikel/lemma-ruimte:
    • Motivatie 1: Een zogenaamde "belediging", een "discriminerende" opmerking of een woordelijke "kwetsuur" bestaat slechts in the eye of the beholder en kan om die POV-kwalificatie nooit reden zijn voor blokkade
    • Motivatie 2: Een toevoeging aan een overlegpagina is iets waarvoor absoluut woordelijke vrijheid van meningsuiting dient te gelden
    • Motivatie 3: Het blokkeren van gebruikers die (veel) bijdragen aan Wikipedia als project (het bewerken en verbeteren van de encyclopedie, het doen van nuttige suggesties of het aanmaken van bots en sjablonen die het project verder helpen) is het berokkenen van schade aan de Wikipedia als project en staat in geen verhouding tot de vermeende "gekwetstheid" van een moderator of ander persoon door de gebruiker in kwestie

Minder uitdrukkelijke non-redenen[bewerken | brontekst bewerken]

  • "Het frusteren van de gemeenschap door aandachttrekken, trollgedrag, geen goede bui hebben, hoe het dan ook aangeduid wordt"
    • Motivatie: Een zogenaamde "frustratie", "aandachttrekken" (er is ook een partij die aandacht geeft!), "geen goede bui hebben" of "hoe het dan ook aangeduid wordt" bestaat slechts in the eye of the beholder en kan om die POV-kwalificatie nooit reden zijn voor blokkade

Het project Wikipedia wordt alleen geholpen met het blokkeren van geregistreerde gebruikers die zich vandalistisch gedragen, door bovengenoemd gedrag. Het project wordt er absoluut niet mee geholpen als mensen geblokkeerd worden om opmerkingen of taal die anderen niet zinnen, volgens sommigen "onsmakelijk", "onfatsoenlijk", "beledigend", "discriminerend", "kwetsend" etc. zijn en in alle rust dan wel in het vuur van een discussie worden geuit. Het schaadt bovendien de vrijheid van meningsuiting zoals die buiten de artikel/lemma-ruimte dient te gelden.

Procedure voor blokkade van normale gebruikers[bewerken | brontekst bewerken]

Elke gebruiker die is aangesteld als moderator kan en mag binnen Wikipedia om slechts bovengenoemde redenen een geregistreerde gebruiker blokkeren voor de afgesproken duur. Eventuele andere redenen, die niet onder de non-redenen vallen, en die opkomen als de "normale gebruiker" in kwestie daar aanleiding toe geeft, zullen bediscussieerd moeten worden met moderators en andere "normale gebruikers".

Procedure voor deblokkade[bewerken | brontekst bewerken]

Het lijkt me door de in mijn ogen valide argumenten voor de blokkade niet wenselijk een procedure voor deblokkade uit te voeren. Levert alleen maar extra rompslomp op. Alleen in gevallen waarin officiele brieven van scholen komen en dat soort zaken, kunnen vandaal-gebruikers ontheven worden, maar liever de bugzilla-discussie (geregistreerde gebruikers op school-IP's kunnen wel op wiki, anoniemen blijven geblokkeerd). Alleen in die gevallen waarin om redenen anders dan hierboven genoemd geblokkeerd is (bijvoorbeeld een non-reden), kan een blokkade teruggedraaid worden, maar dan valt het eenvoudigweg niet onder de valide argumenten; m.a.w. iemand is onterecht (vlg bovenstaande redenen) geblokkeerd.


Voorstel 6. Ingediend door WebBoy: Vertrouw op de moderatoren, ...[bewerken | brontekst bewerken]

... maar ook kan een blokkade snel ongedaan gemaakt worden. Een moderator die hier vaak problemen mee maakt, is m.i. incompetent. (afzetten dus)

Uitleg: Dit voorstel was niet bedoeld als richtlijn, maar als regel voor Wikipedia. (Dit als onderdeel van mijn (nog in opbouw) regelementvoorstel.) Daarom wordt in mijn voorstel ook niet gesproken blokkeringsredenen of -termijnen. Het was de bedoeling deze in andere pagina's op te nemen of in de richtlijnen.

Eventueel kan (zodra deze zijn aangesteld) in plaats van een stemming, een arbitragecommissie/blokkeringraad o.i.d. ingevoegd worden.

Overleg graag op Overleg gebruiker:WebBoy/Regelementvoorstel/Blokkeren van gebruikers.

Let op: Mijn voorstel omvat ook de regels rond het blokkeren van anonieme gebruikers

Een moderator kan een gebruiker blokkeren, om Wikipedia te beschermen voor de bewerkingen van deze gebruiker. Dit kan met de pagina Gebruiker blokkeren. Een geblokkeerde gebruiker verschijnt in de Geblokkeerde gebruikers. Een (de)blokkeringsactie verschijnt in het Blokkeerlogboek.

Een gebruiker mag alleen geblokkeerd worden als aan de volgende regels voldaan wordt.

  1. De blokkering moet een goede, grondige en duidelijke reden hebben, zoals het veelvuldig plegen van vandalisme.
  2. Voordat geblokkeerd wordt, moet eerst een waarschuwing gegeven worden, doormiddel van het {{waarschuwing}}- of {{waarschuwing-gebruiker}}sjabloon. Wanneer een gebruiker nog steeds doorgaat met hetgeen waarvoor hij een waarschuwing kreeg, kan hij pas een blokkade krijgen. (Gun hierbij de gebruiker wel de tijd de waarschuwing te lezen.)
  3. De eerste keer dat een gebruiker geblokkeerd wordt, geld een maximumblokkade van 24 uur. Als de gebruiker daarna weer de fout in gaat, mag deze langer geblokkeerd worden.

Een moderator mag een andere gebruiker niet blokkeren als:

  1. De moderator persoonlijk betrokken is bij een conflict met de andere gebruiker

Let op bij het kiezen van een reden erop dat de gebruiker deze ook te zien krijgt als hij een pagina probeert te bewerken. Een geblokkeerde gebruiker krijgt de volgende boodschap te zien:

Gebruiker is geblokkeerd
 
U heeft geen bewerkingsrechten
De opgegeven reden van uw blokkering luidt: $2.

Indien u enkel Wikipedia wenst te lezen is dit van geen enkel belang. U heeft toegang tot alle aanwezige informatie.

U klikte op een link om een pagina op Wikipedia te bewerken, hetzij om de tekst daarvan aan te passen, hetzij om een nieuw artikel aan te maken. U kunt dit (op dit moment) niet doen omdat u geblokkeerd bent. Als u Wikipedia enkel wenst te lezen mist u niets.

  • Niet aangemelde gebruiker: indien u geen gebruik maakt van een gebruikersaccount en u krijgt deze melding, dan is uw externe IP-adres geblokkeerd. Een IP-adres is een nummer waarmee uw computer op het internet kan worden geïdentificeerd. Dat van u is $3. Als er problemen zijn met anonieme gebruikers, zoals in het geval van vandalisme, wordt daarvan soms het IP-adres geblokkeerd. Dit is niet noodzakelijkerwijs persoonlijk bedoeld. Veel mensen delen hun IP-adres met andere gebruikers. Dit is bijna zeker het geval indien u via een school of bedrijf met het internet bent verbonden. Ongewenste bewerkingen van iemand anders kunnen helaas de reden zijn dat u nu geen bewerkingsrechten heeft. Ook kan het zijn dat uw IP-adres is geblokkeerd omdat u via een mobiele internetverbinding bewerkingen in Wikipedia wilt uitvoeren. Mobiele netwerken wijzen dynamische IP-adressen toe die om beveiligingsredenen standaard zijn geblokkeerd voor anonieme bewerkingen.
    • Oplossing: sommige blokkeringen worden opgelegd voor een korte periode. Kijk in het logboek tot wanneer de blokkering loopt. U kunt daar ook zien welk type blokkering is opgelegd. Ziet u de vermelding alleen anoniemen staan, dan zult u wel bewerkingsrechten hebben indien u inlogt als een geregistreerde gebruiker. Ziet u ook de vermelding aanmaken account geblokkeerd, dan kunt u via uw huidige internetverbinding geen account aanmaken. Is deze laatste vermelding er echter niet, dan kunt u gewoon een gebruikersaccount aanmaken. Informatie over andere oplossingen vindt u op de pagina Oplossingen voor geblokkeerde gebruikers.
  • Geregistreerde gebruiker: uw gebruikersaccount kan geblokkeerd zijn. Als u niet weet waarom u geblokkeerd bent, kijk dan op uw overlegpagina. Mogelijk vindt u daar een toelichting. Ook kunt u tijdens een blokkade uw overlegpagina blijven bewerken en kunt u daar vragen stellen over de reden van de blokkade; tenzij u deze mogelijkheid expliciet is ontnomen.

Voor verdere vragen kunt u contact opnemen met het e-mailteam van de Nederlandstalige Wikipedia. Als u een geregistreerde gebruiker bent, vermeld dan ook een link naar uw gebruikerspagina.

(Hierbij is $1 de naam van de blokkerende moderator, $2 de reden die is opgegeven en $3 het ip-adres van de geblokkeerd gebruiker)

Anonieme gebruikers[bewerken | brontekst bewerken]

Anonieme gebruikers worden geblokkeerd door blokkering van hun ip-adres. Het nadeel van ip-adressen is dat ze niet één vaste eigenaar hebben, maar dat ze soms rouleren (bij een inbelverbinding) of dat er meerdere personen achter 1 ip-adres zitten (proxy-servers, bedrijven).

Daarom moet men voorzichtig zijn met het blokkeren van ip-adressen en mogen ip-adressen maar voor maximaal 1 jaar geblokkeerd worden.

Aangemelde gebruikers[bewerken | brontekst bewerken]

Bij het blokkeren van aangemelde gebruikers onderscheiden we drie soorten aangemelde gebruikers.

  1. Ordinaire vandalen die de moeite gedaan heeft een account aan te maken (maximaal 1 week oud)
  2. Gebruikers met een foute naam
  3. Echte geregistreerde gebruikers

Aangemelde gebruikers die geblokkeerd worden moeten in ieder geval gemeld worden op de pagina Wikipedia:Blokkeringsmeldingen.

Ordinaire vandalen[bewerken | brontekst bewerken]

Voor deze soort aangemelde gebruikers gelden dezelfde regels als voor anonieme gebruikers.

Gebruikers met een foute naam[bewerken | brontekst bewerken]

Gebruikers waarvan de naam niet voldoet aan de regels voor gebruikersnamen (≈ MediaWiki:Signupend) mogen zonder verdere overleg direct voor onbepaalde tijd geblokkeerd worden.

Bij gebruikers die al langere tijd deelnemen aan Wikipedia is enig overleg natuurlijk wel gewenst.

Echte geregistreerde gebruikers[bewerken | brontekst bewerken]

Het blokkeren van dit soort gebruikers komt (relatief) zelden voor. Een dit soort gebruikers mag door een moderator voor maximaal 24 uur geblokkeerd worden. Voor een langere blokkade is vooraf een verkorte stemming (≈ Wikipedia:Stemprocedure) (1 week) vereist.

Een moderator kan een geblokkeerde gebruiker ook weer deblokkeren. Dit kan via de Geblokkeerde gebruikers. Een moderator mag een gebruiker deblokkeren als:

  1. De blokkering niet volgens de regels is verlopen.
  2. De moderator ervan overtuigd is dat de blokkerende moderator per ongeluk een verkeerde gebruiker heeft geblokkeerd of iets dergelijks.
  3. De moderator een verzoek heeft gekregen van de geblokkeerde gebruiker om hem te deblokkeren en dat de moderator ervan overtuigd dat de geblokkeerde gebruiker niet meer in de fout zal gaan.

Bij eventuele twijfel kan de moderator altijd de blokkerende moderator of andere moderatoren raadplegen.

Bij een blokkade van meer dan 24 uur dient (bij punt 2 en 3) eerst overleg gevoerd te worden met de blokkerende moderator. Als de moderators niet tot overeenstemming kunnen komen, kan de gemeenschap beslissen.

In geen geval mag een moderator zichzelf deblokkeren.

Testdoeleinden[bewerken | brontekst bewerken]

Een moderator mag een gebruiker (de)blokkeren voor testdoeleinden, zolang de moderator er zeker van is dat niemand er last van heeft en zolang hij dit duidelijk kenbaar maakt.


Voorstel 7:Alleen blokkeren onder duidelijke voorwaarden[bewerken | brontekst bewerken]

Ingediend door Bemoeial. Schaaf gerust mee. In feite gaat het om een verruiming/verduidelijking van de huidige blokkerrichtlijn mbt. 'echte gebruikers'. Focus ligt vooral op de (on)mogelijke redenen voor een blokkade. Werkwijze grotendeels gelijk als bij Webboy. Voor commentaar Bemoeial/Uitgangspunten/blokkeren van gebruikers


Blokkeren is een (uiterste) remedie om problemen te helpen voorkomen - geen strafmaatregel. Het blokkeren van stemgerechtigde gebruikers mag alleen gebruik makend van de blokkeerprocedure als sprake is van 1 of meer van de hieronder genoemde voorwaarden:

  • herhaald vandalisme in enge zin (1 dag, bij herhaling telkens verdubbelen) hieronder vallen ook de anonieme vandalen;
  • doorgaan met seriematige toevoegingen/wijzigingen in korte tijd (meer dan 5 wijzigingen/uur) nadat drie andere gebruikers daar op de gebruikersoverlegpagina daar uitdrukkelijk bezwaar tegen maken (12 uur, bij herhaling telkens verdubbelen);
  • bij aanmelden onder een nieuwe gebruikersnaam gedurende een opgelegde blokkade (duur tot einde blokkade bestaande gebruikernaam);
  • bij aanmelden van een probleemveroorzakende naam (zoals in inlogscherm ook vermeld, permanent te blokkeren);
  • in onvoorziene en spoedeisende gevallen na goedkeuring met snelpeiling door de wikipedia gemeenschap;

Zelfstandig blokkeren van geregistreerde gebruikers is in principe niet toegestaan:

  • als een tijdelijke blokkade van (maximaal drie) pagina's een alternatief is (zoals doorgaans in een bewerkingsoorlog);
  • vanwege gedrag op IRC, email of andere communicatiemedia buiten Wikipedia (geëscaleerde problemen buiten Wikipedia dienen niet op Wikipedia uitgevochten worden; we hebben zonder dat al voldoende herrie);
  • vermeende "beledigende", "discriminerende", "onsmakelijke", "onfatsoenlijke" of "kwetsende" taal tijdens overleg, (dit omdat het doorgaans zeer subjectieve zaken zijn; vrijheid van meningsuiting heeft daar niets mee van doen; daar zijn andere plekken voor; gebruik van bovenstaande is strijdig met de wikiquette en dient vermeden te worden);

VERVALLEN VOORSTELLEN


Voorstel X (vervallen, was nr. 2): Geen enkel ander alternatief is acceptabel[bewerken | brontekst bewerken]

Geen enkel ander alternatief is acceptabel. Daarom zal er verder over gediscussieerd moeten worden.


Voorstel Y (voorheen 4): Maak een verschil tussen gebruikers, vandalen en trollen[bewerken | brontekst bewerken]

Een blokade is in principe geen straf, wel een manier om de gemeenschap en de encyclopedie te beschermen. De encyclopedie kan bescherming nodig hebben tegen ongewenste edits, de gemeenschap kan bescherming nodig hebben tegen oproerkraaiers. Verder kan een blokade ook gezien worden als een time-out voor de geblokeerde, eventjes tijd om te kalmeren en nadien de discussie opnieuw rustig te kunnen voeren. Er zijn 3 soorten aangemelde gebruikers ==Normale grotendeels productieve gebruikers== Normale gebruikers kunnen slechts langer dan een dag geblokeerd worden na instemming van de gemeenschap. (Iedereen kan een slechte dag hebben en stommiteiten begaan). ==Vandalen== gebruikers die enkel of grotendeels negatieve bewerkingen doen, weze dit in de gemeenschap (ruzie zoeken,...) of op artikelen (pov toevoegen, vandaliseren,...). Voor dezen gelden dezelfde regels als voor anoniemen. ==Trollen/gebruikers die de weg kwijt zijn== (Naamgeving omdat niet iedereen het eens is dat het trollen zijn, of dat het mensen zijn met een gebrek aan sociale vaardigheden). gebruikers die zich tussen de bovenste 2 bevinden, gebruikers met een groot deel nuttige edits, maar ook met een dusdanig deel problematische edits dat de balans niet duidelijk of slecht uitslaat. Deze gebruikers leren weinig bij van steeds oplopende blokadeduren, doordat de blokadeduur telkens hoger wordt gaat op een gegeven moment een blokade van deze gebruikers niet meer gedekt worden door de gemeenschap. Een lange blokade heeft weinig effect heeft op deze gebruikers, en geen onverdeeld gunstig effect op de gemeenschap. Deze gebruikers worden een beperkt aantal keer gewaarschuwd over hun gedrag, inclusief uitleg waarom dit gedrag niet wenselijk is(dit kan dmv een verwijzing naar een help:pagina). Na de eerste 3 waarschuwingen volgt een blokade. Indien problemen aanhouden krijgt de gebruiker na 2 nieuwe waarschuwingen een nieuwe blokkade van maximaal een week. Na deze blokade krijgt de Gebruiker geen waarschuwingen meer maar wordt hij direct geblokeerd voor korte duur (een dag tot maximaal een week). Input over de duur van blokades is zeer wenselijk :)

Dit voorstel is bijna volledig terug te vinden in "three strikes and you're out", ik trek het dan ook terug. henna 15 jan 2006 19:10 (CET)[reageer]