Wikipedia:Bewerkingsoorlog

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

"WP:EW" verwijst automatisch door hierheen. Voor encyclopediewaardigheid, zie Wikipedia:Relevantie.

Zie WP:BWO
Zie WP:TDO
Zie WP:EW
Zie WP:WAR
Zie WP:RVW
Overzicht beheerpagina's

Een bewerkingsoorlog of terugdraaioorlog (Engels: edit war ofwel revert war) is een conflictsituatie waarbij een meningsverschil over de inhoud van een pagina niet wordt bijgelegd via constructief overleg, maar beslecht via het herhaaldelijk bruutweg terugdraaien van elkaars wijzigingen. Een bewerkingsoorlog kan zich voordoen tussen gebruikers of tussen groepen gebruikers.

De bewerkingsoorlog is niet te verwarren met een bewerkingsconflict, dat ontstaat wanneer twee gebruikers een pagina tegelijkertijd willen bewerken.

Bewerkingsoorlogen zijn schadelijk[bewerken | brontekst bewerken]

Als een bewerkingsoorlog dreigt te ontstaan; probeer dan samen eruit te komen op overlegpagina.

Bewerkingsoorlogen maken meer kapot dan je denkt:

  • Ze veroorzaken ruzie en daardoor stress onder Wikipedianen, die ontmoedigd worden of Wikipedia zelfs verlaten.
  • Wie deelneemt aan een bewerkingsoorlog, zorgt ervoor dat anderen mogelijk het vertrouwen in hem of haar verliezen.

Verschillende Wikipedia-taalversies hanteren de Wikipedia:Drierevertsregel (3RR). Hierbij wordt een gebruiker na de vierde keer terugdraaien binnen 24 uur voor maximaal 24 uur geblokkeerd. Op de Nederlandstalige Wikipedia is deze regel echter nooit officieel aangenomen.

Op de Nederlandstalige Wikipedia is het eerder gebruikelijk dat moderatoren de pagina, die het onderwerp van een bewerkingsoorlog vormt, beveiligen tot de storm gaat liggen.

Blokkeringen in verband met een bewerkingsoorlog komen op de Nederlandstalige Wikipedia vooral voor in gevallen waar deze bewerkingsoorlog zich op meerdere pagina's tegelijk voordoet, of op pagina's waar beveiligen disproportioneel is (bijvoorbeeld De kroeg, Lijst met te beoordelen pagina's, de eigen overlegpagina, etc.). In deze tweede categorie zal er doorgaans voor een deelblokkade gekozen worden.

Voorkom bewerkingsoorlogen[bewerken | brontekst bewerken]

Bewerkingsoorlogen kunnen veelal voorkomen worden door wijzigingen, die mogelijk controversieel zijn, goed toe te lichten. Hiertoe kan in eerste instantie de bewerkingssamenvatting (onder aan het bewerkingsscherm) worden gebruikt. Uitgebreide toelichtingen kunnen uiteraard op een overlegpagina geplaatst worden.

Wanneer een omstreden wijziging meermalen wordt teruggedraaid en teruggezet, is er al gauw sprake van een bewerkingsoorlog. Treed in zo'n geval altijd in overleg. Attendeer betrokken gebruikers zo nodig via hun overlegpagina op lopend overleg.

Bedenk ook dat er in veel gevallen een oplossing mogelijk is waar beide partijen mee kunnen leven. Blijf niet te sterk vasthouden aan een bepaalde beschrijving. Doorgaans kun je iets op vele manieren uitdrukken. Vaak leidt de keuze van een andere formulering tot een oplossing die voor alle partijen aanvaardbaar is.

Kom je er niet aan uit, probeer dan andere Wikipedianen in het overleg te betrekken. Hiertoe kun je een oproepje plaatsen op Wikipedia:Overleg gewenst. Je kunt ook proberen gebruikers in te schakelen, die door beide partijen worden beschouwd als deskundig, of als bekwaam om te bemiddelen.

Wanneer het toch tot een bewerkingsoorlog komt, kun je een beveiligingsverzoek indienen. Een blokkadeverzoek is alleen gepast als laatste redmiddel of in extreme gevallen, bijvoorbeeld wanneer telkens een vandalistische wijziging wordt teruggezet, of wanneer een gebruiker structureel bewerkingsoorlogen blijft voeren zonder te reageren op overleg.