Wikipedia:Wikiproject/Erfgoed/Vlaanderen/Pajottenland-Zennevallei/2020-04-21

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Is een gebruiker altijd gelinkt aan een persoon of kan je ook als organisatie een gebruiker zijn?
Volgens de conventies van Wikipedia mogen verenigingen, bedrijven, of instellingen geen gebruikersaccount hebben. De reden is: neutraliteit en objectiviteit. Om dezelfde reden kies je best een pseudoniem en niet je volledige naam. Je mag ook geen naam kiezen die tot verwarring kan leiden. Meer informatie over het kiezen van een goede gebruikersnaam: Wikipedia:Gebruikersnaam Over aanmelden: Help:Registreren en aanmelden.
Het is niet toegelaten om over jezelf, je werkgever, of naaste familieleden of vrienden te schrijven.
Waarop is 't samenvattingstekstje op Google gebaseerd? Op 't begin van wat op Wikipedia staat?
Ja, de tekst die boven de eerste sectie staat, meestal beperkt tot de 1e paragraaf. Daarom is het ook zo belangrijk om hier een algemene inleiding te schrijven over het onderwerp. Sommige musea of collecties nemen ook teksten over uit Wikipedia volgens dezelfde techniek.
Wat zet je bij Referenties? En wat bij Bronnen? Het verschil is me niet helemaal duidelijk...
  • Bronnen: algemene werken waar je info uit haalt, zonder expliciet te vermelden welke informatie je nu juist hebt gebruikt.
  • Referenties: expliciete link naar een boek, tijdschrift, krantenartikel, of de webpagina die uw "statement/beschrijving" kunnen bevestigen.
Worden alle erfgoedverenigingen actief betrokken of is dit vrijblijvend per gemeente?
Iedere erfgoedvereniging mag meedoen. Wikimedia België kan (technische) ondersteuning geven. Je kan ook je lokale coördinator aanspreken.
Wat met verdwenen landschappen of gebouwen, mogen die ook op Wikimedia Commons ?
Verdwenen objecten worden zeker beschreven. Voorbeeld van een boom die is is omgewaaid in maart 2020, of een boerderij die is afgebrand, alsook meer internationaal bekend verdwenen erfgoed. Het is altijd goed om erfgoed te documenteren, want het kan verdwijnen of vernietigd worden. Denk b.v. ook aan de WTC torens van New-York.
Als je foutieve informatie wil aanpassen, is dat gewoon via artikel bewerken? In welke mate moet je dit verantwoorden?
Hangt er van af.
  • Vandalisme wordt onmiddellijk teruggedraaid.
  • Pure spam-artikels worden door moderatoren met speciale rechten verwijderd.
  • Vandalisme wordt meestal automatisch gedetecteerd en binnen minder dan 5 minuten teruggedraaid door special Bots (scripts die voortdurend draaien en de kwaliteit van wijzigingen beoordelen).
  • Privacy-gevoelige aanpassingen worden door admins onzichtbaar gemaakt.
  • Je hoeft je in principe niet te verantwoorden als je wijzigingen aanbrengt. Wikipedia is een samenwerkende gemeenschap. Niemand is (volledig) eigenaar van een artikel, en iedereen mag wijzigingen aanbrengen. Vermeld wel een samenvatting wat/waarom je iets hebt aangepast. Iedere auteur blijft eigenaar, en is verantwoordelijk voor zijn eigen (kleine) bijdrage. Maar je kan niet verbieden dat anderen wijzigingen aanbrengen aan jouw tekst.
  • Bij "gevoelige wijzigingen" kan je beter via een voetnota naar een goede bronvermelding verwijzen om je wijziging te motiveren.
  • Bij discussie kan je met andere gebruikers overleggen via de Overlegpagina (publiek leesbaar/beschrijfbaar), of je kan ook een e-mail sturen naar de andere gebruikers (privé).
  • Iedere gebruiker heeft een eigen "home page" waar je jezelf (in het kort of het lang) kan voorstellen.
  • Je kan ook met andere gebruikers via hun overlegpagina communiceren. Op die manier kunnen andere gebruikers ook jou vragen stellen. Je kan ten allen tijde antwoorden, maar gelieve beleefd en correct te zijn.
  • Je kan de volledige geschiedenis van de aanpassingen aan een artikel terugvinden door te clicken op "Geschiedenis". Je kan dan 2 versies selecteren, en clicken op "Versies vergelijken". Links en rechts zie je de oude versie en de nieuwe versie, woord per woord, zin per zin, paragraaf per paragraaf.
  • Je kan andere gebruikers bedanken voor hun (goede) wijzigingen. Dit motiveert eenieder.
Moeten foto's van een bepaalde kwaliteit zijn ?
Ja, Wikipedia vraagt naar kwaliteitsfoto's, zowel qua resolutie, de belichting, het onderwerp, de kadrering, de kleuren,... Artistieke foto's zijn minder welkom, tenzij het over kunst gaat. Foto's moeten zeker onder een vrije licentie vallen. Diegene die de licentie kiest moet eigenaar zijn van het fotomateriaal. Als je niet zelf de eigenaar bent moet je het akkoord van de eigenaar hebben om de foto te publiceren onder een vrije licentie. Een vrije licentie kan later niet worden teruggetrokken. Foto's met een verkeerde licentie, of bij schending van Auteursrechten, of privacy (portretrecht), worden eveneens verwijderd. Ieder jaar organiseert Wikimedia fotowedstrijden zoals c:Commons:Wiki Loves Heritage of c:Commons:Wiki Loves Monuments 2019 om het opladen van goede foto's te stimuleren.
België heeft sinds 2016 Vrijheid van panorama, dat ook geldt voor permanente tentoonstellingen, of permanente objecten in openbare gebouwen (zoals b.v. gemeentehuizen of universiteiten).
Sturen wij zelf onderwerpen door waaraan we willen werken ?
Je kan zelf het initiatief nemen om bestaande artikels aan te passen of aan te vullen. Je kan lijsten van objecten zonder Wikipedia-pagina vinden via: Wikidata:Events/Belgium/Wikimedia Belgium/Erfgoed/Pajottenland-Zennevallei, of op ListeriaBot. Je kan ook zelf objecten toevoegen en een onderwerp beschrijven waar je vertrouwd mee bent. Ook foto's opladen is een goede activiteit. Binnen dit project kunnen we je vorderingen opvolgen op basis van je gebruikersnaam, als je je registreert op de projectpagina.
Kan je me een voorbeeld geven van een goed artikel?
Een deelnemer van de vorige sessie heeft een (mooi) artikel geschreven over de Waterpompen van Aarschot.
Hoe zit het met auteursrechten?
Je mag enkel inhoud toevoegen dat je zelf geschreven hebt, of dat vrij van rechten is (share alike, of public domain door donatie of 70 jaar na het overlijden van de auteur).
Video-opname van de presentatie