Wikipedia:Wikiproject/Fashion/Palthehuis

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Circle-icons-fashion.svg
Oldenzaal - Marktstraat - On the left Museum Het Palthehuis - On the right 'Lopende Vrouw' 1985 by Hans Bayens (1924-2003).jpg

Schrijf in dit zeventiende-eeuws patriciërshuis mee aan Wikipedia. De laatste bewoner van het huis liet, Gulia Palthe, liet het in 1928 na aan de oudheidkamer in Oldenzaal. Zij namen het in gebruik als museum. Het museum ligt in het hart van de stad Oldenzaal. In de collectie van dit museum vind je verschillende historische kledingstukken en je ervaart hoe de protestantse elite in de 18e eeuw geleefd heeft. Het museum bezit onder andere portretten van textielondernemers en enkele fabrieksalbums van de textielfabrieken van Molkenboer en Gelderman.


Handige links en bronmateriaal[bewerken | brontekst bewerken]

In dit filmpje wordt uiteglegd hoe je een account aan kunt maken op Wikipedia


Tips[bewerken | brontekst bewerken]

 1. Nieuwe of ervaren Wikipediaan?
  1. Maak een Wikipedia-account aan, lees de handleiding die je in een uurtje wegwijs maakt en word Wikipediaan!
  2. Schrijf een artikel over fashion of textiel op Wikipedia, of breidt een artikel uit. Laat je inspireren door onze onderwerpenlijst.
  3. Doe mee aan een van onze bijeenkomsten.
  4. Geef nieuwe bewerkers een warm welkom en een goede, positieve begeleiding.
  5. Help proactief, en positief, mee om nieuwe artikelen te verbeteren. Probeer ontmoediging door plaatsing op de beoordelingslijst te vermijden.
  6. Heb je vragen of heb je hulp nodig? Neem contact op met Gebruiker:ThamaraGroenleer.
 2. Werk je voor een organisatie die zich met gerelateerde onderwerpen bezighoudt (archief, onderzoeksinstelling...)?
  1. Publiceer zoveel mogelijk van je eigen nieuwe onderzoek online, via je eigen kanalen en websites. Doe dit bij voorkeur open access en onder een vrije licentie (CC0, CC-BY of CC-BY-SA). Dit helpt ons op Wikipedia enorm om de relevantie van onderwerpen aan te tonen en om naar betrouwbare bronnen te kunnen verwijzen. Enkel wanneer je zelf vrije licenties gebruikt, compatibel met Wikipedia, dan kunnen we (waar relevant) jouw tekst gebruiken of jouw tabel, infographic of andere afbeelding letterlijk overnemen.
  2. Schrijf of bewerk Wikipedia-artikelen over mode onderwerpen vanuit je eigen expertise en verwijs daarbij naar betrouwbare bronnen.
 3. Belangrijk
  1. Doe je bewerkingen voor dit Wiki Loves Fashion project? Vul dan, voordat je de bewerking opslaat, in de bewerkingssamenvatting #wlf-nl22 in. Hiermee laat je ons weten dat je je bijdrage levert aan dit project!
  2. Voeg je aangemaakte en/of aangevulde artikel toe aan de Bijdragen.
  3. Op zoek naar wat meer informatie over het bewerken van Wikipedia of het uploaden van afbeeldingen naar de Commons beeldbank? Kijk op het kennisplatform.

Route[bewerken | brontekst bewerken]

Er zijn meerdere routes van het station in Oldenzaal naar het Palthehuis. De volgende route is 250 meter langer dan strikt noodzakelijk (in het totaal 1 kilometer) maar voert wel langs de Plechelmusbasiliek waarvan de oudste delen van het bestaande gebouw dateren uit het midden en de tweede helft van de 12e eeuw.

Zodra je het station uit loopt zie je een bordje richting het ziekenhuis staan. Deze route volg je, via de Watertorenstraat steek je de prinses Beatrixstraat over. Je loopt nu in de prins Hendrikstraat. Op het daarop volgende kruispunt sla je rechtsaf de Pastoriestraat in en als je die volgt loop je recht op de basiliek af. Je gaat rechts langs de basiliek de Kerkstraat in om op het kruispunt met de grote markt weer rechtsaf te slaan, de Marktstraat in. Aan je rechterkant zie je het witte Michgoriushuis en aan de linkerkant is je eindbestemming voor deze wandeling: het Palthehuis.