Wikipedia:Wikiproject/Fashion22

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie




Wiki Loves Fashion is een internationale campagne, bedacht en uitgevoerd door WikiDonne UG (WikiDames), die sinds 2019 jaarlijks in de maanden september en oktober plaatsvindt. Het doel van deze campagne is om wereldwijd artikelen over mode en textiel in de breedste zin van het woord toe te voegen aan alle Wikimedia-projecten. Mode is kunst, mode is ambacht, mode is alledag. Meer lezen? Er is ook een blog![bewerken | brontekst bewerken]

Bijeenkomsten[bewerken | brontekst bewerken]

In de maanden september en oktober worden er meerdere bijeenkomsten georganiseerd waar we jou voor uitnodigen! In Oldenzaal organiseren we een schrijfmiddag in het museum het Palthe Huis, en in Enschede zal er ook een schrijfmiddag plaatsvinden in de Museumfabriek. De aftrap zal in de Bibliotheek Hengelo zijn tijdens een speciale Wikikring Twente bijeenkomst. We hopen nieuwe en bekende gezichten te zien en helpen iedereen graag met het doen van een bewerking. Deelnemers van de bijeenkomsten krijgen toegang tot de collectie van de musea en kunnen hier vrij kennis uit halen om te beschrijven op Wikipedia. We hopen op nieuwe artikelen over hedendaagse onderwerpen als circulaire textiel en duurzame mode, maar ook op meer informatie over de Twentse textielindustrie en historische modetrends.

WikiLovesFashionNL – 2022[bewerken | brontekst bewerken]

De eerste Nederlandse editie van de Wiki Loves Fashion campagne vindt plaats van 19 september t/m 30 oktober. In deze periode worden artikelen over de mode, mode- en textielindustrie, modeontwerpers, maaktechnieken, innovatie en duurzaamheid uitgebreid en toegevoegd aan Wikipedia. Foto’s van kledingstukken, stoffen of de Amsterdam Fashionweek worden toegevoegd aan Wikipedia en Wikimedia Commons. Wist je dat er nog niet veel artikelen en afbeeldingen zijn over circulaire textiel, biologisch afbreekbare vezels en duurzaamheid binnen de textielindustrie? Help mee met het schrijven van nieuwe artikelen en voeg nieuwe afbeeldingen toe. Een mooi artikel als voorbeeld is Breien. Onderstaande onderwerpen ontbreken of kunnen uitgebreid worden:

  • Mode: (structureren naar kleding en naar mode als sociaal verschijnsel, uitbreiden met geschiedenis, bebronnen
  • Textielindustrie: geschiedenis, internationaliseren, bebronnen
  • Lakennijverheid: geschiedenis, regio's, maakmethodes, bebronnen
  • Weven: geschiedenis, industrialisering
  • Naaien: is niet veel meer dan een beginnetje
  • Naaister - artikel mist
  • Kostuum - is niet meer dan een beginnetje, woordenboek-uitleg

Er is ook een meer uitgebreide lijst met gewenste artikelen die verbeterd of aangemaakt kunnen worden. Je kunt informatie over nieuwe modeontwerpers toevoegen of je richten op een heel ander aspect van mode. Van duurzaamheid in de mode-industrie tot de rijke geschiedenis van de textielindustrie, voor iedere interesse is er wel een artikel dat nog mist op Wikipedia.

Handige links en bronmateriaal[bewerken | brontekst bewerken]

  1. Nieuwe of ervaren Wikipediaan?
    1. Maak een Wikipedia-account aan, lees de handleiding die je in een uurtje wegwijs maakt en word Wikipediaan!
    2. Schrijf een artikel over fashion of textiel op Wikipedia, of breidt een artikel uit. Laat je inspireren door onze onderwerpenlijst.
    3. Doe mee aan een van onze bijeenkomsten.
    4. Geef nieuwe bewerkers een warm welkom en een goede, positieve begeleiding.
    5. Help proactief, en positief, mee om nieuwe artikelen te verbeteren. Probeer ontmoediging door plaatsing op de beoordelingslijst te vermijden.
    6. Heb je vragen of heb je hulp nodig? Neem contact op met Gebruiker:ThamaraGroenleer.
  2. Werk je voor een organisatie die zich met gerelateerde onderwerpen bezighoudt (archief, onderzoeksinstelling...)?
    1. Publiceer zoveel mogelijk van je eigen nieuwe onderzoek online, via je eigen kanalen en websites. Doe dit bij voorkeur open access en onder een vrije licentie (CC0, CC-BY of CC-BY-SA). Dit helpt ons op Wikipedia enorm om de relevantie van onderwerpen aan te tonen en om naar betrouwbare bronnen te kunnen verwijzen. Enkel wanneer je zelf vrije licenties gebruikt, compatibel met Wikipedia, dan kunnen we (waar relevant) jouw tekst gebruiken of jouw tabel, infographic of andere afbeelding letterlijk overnemen.
    2. Schrijf of bewerk Wikipedia-artikelen over mode onderwerpen vanuit je eigen expertise en verwijs daarbij naar betrouwbare bronnen.
  3. Belangrijk
    1. Doe je bewerkingen voor dit Wiki Loves Fashion project? Vul dan, voordat je de bewerking opslaat, in de bewerkingssamenvatting #wlf-nl22 in. Hiermee laat je ons weten dat je je bijdrage levert aan dit project!
    2. Voeg je aangemaakte en/of aangevulde artikel toe aan de Bijdragen.
    3. Op zoek naar wat meer informatie over het bewerken van Wikipedia of het uploaden van afbeeldingen naar de Commons beeldbank? Kijk op het kennisplatform.