Wikipedia:Wikiproject/Gendergap/Doe Mee

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Samen werken om de genderkloof op Wikipedia te verkleinen.
Er zijn nog veel vrouwen met 'rode links', dus zonder artikel op de Nederlandstalige Wikipedia. Bekijk onze lijst met gewenste artikelen.

In 2015 identificeerde 11% van de deelnemers aan een onderzoek zich als vrouw: als je kijkt naar de beschreven onderwerpen in de encyclopedie, dan zijn de onderwerpen met een vrouwelijke inslag onderbelicht. Wij (van de gendergap werkgroep) willen hier graag verandering in brengen.

Door samen te werken maken we het verschil tussen mannen en vrouwen op Wikipedia iets kleiner.

Benieuwd hoe jij kunt helpen? Lees dan verder!

Draag bij op jouw manier[bewerken | brontekst bewerken]

 • Ben je vrouw of man en wil je op jouw manier meehelpen? Schrijf mee op Wikipedia over een vrouwelijk onderwerp, maak foto's en upload afbeeldingen op Wikimedia Commons of doe bijvoorbeeld bewerkingen op Wikidata die met vrouwen te maken hebben.
 • Ben je ervaren Wikipediaan? Help mee door vrouwen op Wikipedia extra warm te verwelkomen en te ondersteunen en door (nieuwe) vrouwelijke onderwerpen en artikelen op Wikipedia proactief te verbeteren.
 • Maak minstens 1 bewerking op Wikipedia. Corrigeer een artikel, voeg een voetnoot toe, maak een nieuw artikel aan. Zie de lijst met gewenste artikelen, of kies zelf een onderwerp!
 • Belangrijk: vul, voordat je de bewerking opslaat, in de bewerkingssamenvatting #gendergap in. Hiermee laat je ons weten dat je meedoet met deze schrijfdagen!

Resultaten[bewerken | brontekst bewerken]

Heb je meegedaan? Geef dan hier aan wat je hebt gedaan; dan kunnen we aan het eind van de actie zien wat er allemaal is verbeterd/aangevuld.

Vragen?[bewerken | brontekst bewerken]

 1. Wikipedia (zie gebruikersnamen hierboven)
 2. Facebook
 3. Mail: jansen-at-wikimedia.nl
 4. Eens in de maand komen leden van de werkgroep in Utrecht bijeen om samen met jou te werken aan artikelen over vrouwen. De zogenaamde Gendergap WikiZaterdag. Kijk voor de komende data in de agenda.

Voor beginners[bewerken | brontekst bewerken]

 1. Maak een Wikipedia-account aan
 2. Volg de online Wikipedia-snelcursus (ongeveer 1 uur)
 3. Schrijf je hier in om je op te geven voor het Wikiproject
 4. Begin met het schrijven van een artikel in je kladblok, of breid een bestaand artikel uit. Voor hulp: trek bij ons aan de bel via de Wikipedia overlegpagina, e-mail of Facebook.