Wikipedia:Wikiproject/Natuur/Fotoworkshop Hortus Leiden 2017

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
De Wintertuin, het entreegebouw van de Hortus botanicus in Leiden

In samenwerking met de Hortus botanicus Leiden organiseren we op zaterdag 30 september 2017 een korte workshop natuufoto's maken en (voor wie dat wil) de beste eigen foto's uploaden op Wikimedia Commons. Van 10 tot 13 uur zijn we te gast in de Hortus van Leiden, waar in elk seizoen interessante planten te bewonderen zijn, zowel buiten als in de kassen. Op Wikipedia hebben de meeste planten uit de Hortus een eigen artikel, maar van veel planten ontbreken er foto’s. Tijd om in actie te komen en met elkaar aan de slag te gaan om de collectie van de Hortus vast te leggen op beeld.

De Leidse Hortus is de oudste nog bestaande botanische tuin van Nederland en is in 1590 opgericht aan het Rapenburg. De tuin is vanaf het begin toegankelijk geweest voor het publiek, wat vooral in de zestiende en zeventiende eeuw een uitzondering was. De botanische tuin bestaat onder meer uit de Voortuin, de Wintertuin, de Von Siebold Gedenktuin, de Oranjerie, de systeemtuin en een tropisch kassencomplex, waaronder de Victoriakas.

In het tropische kassencomplex kunnen onder andere Hoya, Aristolochia grandiflora, kruidje-roer-me-niet , Passiflora racemosa, Araceae (tropische aronskelken) waaronder Amorphophallus titanum, tropische varens, tropische orchideeën, Billbergia nutans, Strongylodon macrobotrys en Nepenthes worden aanschouwd. In de Victoriakas kan de imposante reuzenwaterlelie Victoria amazonica worden bezichtigd, die elk jaar opnieuw wordt uitgezaaid en op 8 juli 1872 voor het eerst bloeide in de botanische tuin. [bron: Wikipedia]

Victoria amazonica in de Victoriakas.
  • 10.00 uur: verzamelen bij de entree in de Wintertuin - kennismaken
  • 10.15 uur: korte inleiding fotograferen van planten
  • 10.30 uur: zelf buiten aan de slag met je eigen camera
  • 12.00 uur: korte inleiding foto's uploaden op Wikimedia Commons
  • 12.15 uur: voor wie dat wil zelf je beste foto's uploaden
  • 12.45 uur: korte terugblik en uitwisselen van ervaringen

Heb je de smaak te pakken van natuurfotografie, dan kun je 's middags nog op eigen gelegenheid in de Hortus verder fotograferen of andere mooie plekjes in Leiden bezoeken.

Beeldengroep in Hortus Leiden