Wikipedia:Wikiproject/Plan-Frederiks

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Inactief Dit project vertoont geen activiteit, en is in de archiefcategorie voor Wikiprojecten opgenomen.
Dit project kan in principe altijd weer geactiveerd worden, haal dan dit sjabloon weg en voeg het project toe op Wikipedia:Wikiproject.

Het Wikiproject Plan-Frederiks is een project dat bedoeld is om meer duidelijkheid te scheppen omtrent de geschiedenis van Plan-Frederiks. Plan-Frederiks was een plan uit de Tweede Wereldoorlog, bedacht door de Nederlandse secretaris-generaal van Binnenlandse Zaken Karel Johannes Frederiks, waarmee zo'n 600 joden die op wat voor manier ook - voornamelijk culturele en militaire - van speciale waarde waren voor Nederland of Duitsland. Grote groepen schilders en tekenaars (Jo Spier, Ralph Prins), oud-militairen (Otto Frank kwam voor het plan in aanmerking, maar meldde zich niet aan), muzikanten (o.a. een groot gedeelte van het Concertgebouworkest) en anderen werden geïnterneerd in drie verschillende huizen in Gelderland en werden door de bezetter voor onbepaalde tijd met rust gelaten. Uiteindelijk werden de geïnterneerden toch gedeporteerd naar Theresienstadt, maar niemand van hen overleed in de oorlog door toedoen van de bezetter.

Ik (Juni) vind plan-Frederiks razend interessant, en ben hartstikke blij met wat we tot nu toe al te weten zijn gekomen over het plan. Over het hele plan-Frederiks was tot het moment dat Wikipedianen zich ermee gingen bemoeien nauwelijks iets bekend, maar inmiddels staat het artikel over het plan in de Etalage en is de documentatie over plan-Frederiks op Wikipedia hartstikke betrouwbaar geworden, doordat iedereen zijn eigen kennis hier kan toevoegen. Naar mijn idee is Wikipedia hartstikke geschikt om plan-Frederiks en de achtergrond van dat plan tot op de bodem uit te zoeken, vamdaar dit project. Ik vraag iedereen met interesse in geschiedenis om medewerking; heb je tips of extra informatie, schrijf het op mijn overlegpagina, of op die van een bepaald artikel. Je kan natuurlijk ook direct artikels bijwerken.

Groeten, Juni 7 jan 2007 14:51 (CET)[reageer]


Geïnteresseerden: