Wikipedia:Wikiproject/Projectgroep/Kwaliteitsschaal

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Artikelvoortgangsbeoordelingsschema
Label Criteria Lezerservaring Redacteurservaring Voorbeeld
✓ Etalage artikel EA Exclusief gereserveerd voor artikelen die de status "Etalageartikel" hebben gekregen na review en aan de huidige criteria voor een uitgelicht artikel voldoen. Definitief. Buitengewoon, grondig nagekeken stuk; een perfect encyclopedisch artikel. Verdere uitbreiding is niet nodig tenzij er nieuwe informatie aan het licht komt; verdere verbeteringen aan de tekst zijn vaak wel mogelijk. Mythologie
Veelbelovend artikel A Geeft een goed geschreven, redelijk heldere en volledige beschrijving van het onderwerp. Het moet van een lengte zijn die geschikt is voor het onderwerp, met een goed geschreven inleiding en een voldoende indeling hebben. Het moet voldoende externe referenties hebben, bij voorkeur van "harde" (peer-reviewed waar nodig) literatuur in plaats van websites. Het moet goed geïllustreerd zijn, zonder auteursrechtenproblemen. In het stadium dat er ooit gedacht kan gaan worden aan etalageartikel status, correspondeert het met de "Wikipedia 1.0" standaard. Zeer nuttig voor lezers. Een redelijk complete behandeling van het onderwerp. Een leek in de materie zal niks ontbrekends opvallen. Er kunnen wat relevante punten missen. Kleinere bewerkingen en aanpassingen verbeteren het artikel, zeker wanneer aangebracht door een expert in het onderwerp. Aandachtspunten zijn volledigheid en neutraliteit. Review is hier nuttig.
B Het artikel heeft de nominatie goed artikel doorstaan en de status B gekregen, omdat het aan de criteria (tips) voor een goed artikel voldeed. Dit wordt gebruikt voor artikelen die nog werk nodig hebben om etalageartikel te worden, maar verder goed zijn. Goede artikelen die in de Etalagenominatie staan kunnen als A-Klasse worden beschouwd, maar het doorlopen van het goed artikelproces is niet noodzakelijk voor de A-Klasse. Nuttig voor bijna alle lezers. Een adequate behandeling van het onderwerp. Geen duidelijke problemen, omissies, overvloed. Goed genoeg voor de meeste gevallen, maar andere encyclopedieën kunnen het beter doen. Bewerking helpt het artikel, maar is niet nodig om het goed leesbaar te laten zijn. Als het artikel niet al helemaal gewikificeerd is, dan is het nu het moment.
C Heeft een aantal kenmerken zoals beschreven in "D-klasse" en meestal vrijwel al het materiaal dat nodig is voor een compleet artikel. Desalniettemin zijn er aanzienlijke gaten, missen er dingen of referenties en zijn er aanzienlijke verbeteringen nodig in het gebruik en/of helderheid van de Nederlandse taal, balans in de inhoud, of bevat het andere beleidsproblemen zoals auteursrechten, Neutral Point Of View (NPOV) of geen origineel onderzoek (GOO). Met NPOV kan een goed geschreven artikel uit de C-klasse overeenkomen met "Wikipedia 0.5" of de standaard "bruikbaar". Artikelen die bijna de status B hebben maar niet voldoen aan de criteria (tips) voor een goed artikel moeten in de klassen C of D geplaatst worden. Voor velen bruikbaar, maar niet voor iedereen. Een lezer die toevallig het artikel leest denkt dat hij het onderwerp snapt, maar een serieuze student of onderzoeker die het materiaal wil gebruiken zal er moeite mee hebben, of zal fouten riskeren in afgeleid werk. Aanzienlijke redactie is nog nodig, onder andere het vullen van belangrijke gaten of het verbeteren van belangrijke beleidsfouten. Artikelen waarvoor cleanup nodig is, zullen meestal deze aanduiding hebben om mee te beginnen.
D Het artikel heeft een betekenisvolle hoeveelheid goede inhoud, maar is op veel vlakken nog zwak, en mist misschien een standaardonderdeel zoals een infobox. Bijvoorbeeld een artikel over Afrika kan de geografie goed dekken, maar zwak zijn op het gebied van cultuur en geschiedenis. Heeft minstens één van de volgende elementen:
  • Een bruikbare afbeelding of grafiek.
  • Meerdere links die het onderwerp helpen uitleggen of toelichten.
  • Een sectie die een element van het onderwerp goed dekt.
  • Meerdere secties die aangeven dat er materiaal mist.
  • Een of meerdere externe links, die eventueel meer uitleg verschaffen.
Voor sommigen bruikbaar, geeft een middelmatige hoeveelheid informatie, maar veel lezers zullen aanvullende bronnen moeten zoeken. Het artikel moet duidelijk uitgebreid worden. Substantieel redactie is nodig, het meeste materiaal voor een compleet artikel moet nog toegevoegd worden. Dit artikel moet nog gecompleteerd worden, dus is een cleanup-tag op dit moment nog niet gepast.
Beg Het artikel is óf erg kort óf een ruwe collectie informatie dat veel werk nodig zal hebben om het naar A-Klasse niveau te brengen. Het is gewoonlijk erg kort, maar kan van elke lengte zijn als de inhoud irrelevant of onbegrijpelijk is. Misschien nuttig voor iemand die geen idee heeft wat de term betekent. Kan nutteloos zijn voor een lezer die met de term bekend is. Meer dan alleen een woordenboekdefinitie. Elke wijziging of toevoeging kan nuttig zijn.