Willem Abraham Wythoff

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Willem Abraham Wythoff (Amsterdam, 1865 - aldaar, 1939) was een Nederlandse wiskundige, getaltheoreticus en meetkundige.

Biografie[bewerken]

Over Wythoff is merkwaardig genoeg weinig bekend voor iemand die ongeveer honderd jaar geleden in Nederland leefde, zeker gezien de grote hoeveelheid wiskundige termen die naar hem zijn genoemd, en het aanzienlijke aantal verwijzingen naar Wythoff in recente wiskundige artikelen. Wythoffs vader was operator in een suikerraffinaderij. In 1898 promoveerde Wythoff cum laude bij professor D. J. Korteweg op een proefschrift met de titel: De biquaternion als bewerking in de ruimte van vier afmetingen, (Amsterdam: Ipenbuur en Van Seldam, 1898. 152 pagina's).

Werken[bewerken]

Van 1899 tot 1929 was Wythoff medewerker bij het blad "Revue Semestrielle des Publications Mathematiques", een voorloper van de "Mathematical Reviews". Wythoff is bekend door zijn studie naar combinatorische spellen, door de door hem bedachte Wythoff-constructie en door het naar hem vernoemde Wythoff-symbool, dat nog steeds gebruikt wordt in de betegeling van de vlakke ruimte. Ook komt men de termen Wythoff-paar, Wythoff-array en Wythoff-matrix tegen.

Spel van Wythoff[bewerken]

Het spel van Wythoff werd voor het eerst beschreven in een artikel "A modification of the game of nim,", Nieuw Archief voor wiskunde 2 (1905-07) 199-202. In Wythoff's eigen woorden gaat het spel als volgt:

Het spel wordt gespeeld door twee personen. Er worden twee stapels van 'tellers' op de tafel geplaatst, het aantal 'tellers' in beide stapels is willekeurig. De spelers spelen om de beurt. Zij kunnen kiezen: of van een de stapels een willekeurig aantal 'tellers' nemen of van beide stapels evenveel 'tellers'. De speler die de laatste 'teller' of 'tellers' van de stapel(s) neemt wint.

Werken[bewerken]

  • (nl) "De biquaternion als bewerking in de ruimte van vier afmetingen." (Amsterdam: Ipenbuur en Van Seldam, 1898, blz 152).
  • (nl) "A modification of the game of nim," Nieuw Archief voor wiskunde 2 (1905-07), blz. 199-202.
  • (en) "A relation between the polytopes of the C600 family", Verhandelingen der Koninklijke Akademie van Wetenschappen te Amsterdam, vol 20 (1918), blz. 966–970.

Externe links[bewerken]