Willem Ferwerda

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Willem Ferwerda (1959) is een Nederlandse ecoloog, natuurbeschermer en ondernemer. Hij is initiatiefnemer en directeur van Commonland, een organisatie die zich wereldwijd bezig houdt met het stimuleren van duurzame ontwikkeling door het herstel van grote gedegradeerde gebieden. Hij is als adviseur of bestuurder betrokken bij verschillende internationale organisaties op het gebied van natuur en duurzaamheid. Ferwerda stond in 2016 op de eerste plaats in de Duurzame 100, de lijst van Nederlanders met de meeste invloed op het gebied van milieu en duurzaamheid die jaarlijks wordt opgesteld door Trouw.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Ferwerda studeerde tropische ecologie en milieukunde in Amsterdam en Bogota. Hij begon zijn carrière in het ecotoerisme en werkte in Zuid-Amerika, Azië, Afrika en Europa in projecten op het gebied van natuurbeheer en herstel van natuur- en landbouwgebieden.

In 2000 werd hij directeur van het Nederlandse kantoor van de internationale natuurorganisatie IUCN - International Union for Conservation of Nature. Daar was hij onder andere de initiatiefnemer van Leaders for Nature, een netwerk van prominenten uit het bedrijfsleven die optreden als pleitbezorgers voor duurzaam ondernemen en verantwoord omgaan met biodiversiteit. In 2006 nam hij het initiatief om 84 CEO's van grote Nederlandse bedrijven een open brief aan het kabinet te laten ondertekenen, waarin zij opriepen om meer te doen aan natuur en klimaat. Deze brief werd gepubliceerd in het NRC Handelsblad. Dat leidde uiteindelijk in 2010 tot het tot stand komen van een akkoord inzake biodiversiteit tussen natuurorganisaties en de werkgeversorganisatie VNO-NCW. Ook was Ferwerda bij IUCN betrokken bij het opzetten van een financieringsprogramma voor natuurbeheer in ontwikkelingslanden.

In 2012 vertrok Ferwerda van IUCN naar de Erasmus Universiteit in Rotterdam waar hij nog steeds verbonden is aan het Centre for Ecotransformation van de Rotterdam School of Management. In maart 2013 richtten de Erasmus Universiteit, IUCN en de COmON-stichting op initiatief van Ferwerda de organisatie Commonland op. Commonland richt zich op het stimuleren van duurzame ontwikkeling door het herstel van grote landschaps- en natuurgebieden; uitgangspunt daarbij is het 4 returns framework voor landschapsherstel. Ferwerda werd ook CEO van Commonland.

Hij is als adviseur of bestuurder verbonden aan de World Land Trust (UK), de Charles Darwin Foundation (Galapagos, Ecuador), het Lippe-Biesterfeld Nature College en de IUCN Commission on Ecosystem Management. In 2016 plaatste Trouw hem op de eerste plaats in de Duurzame 100, de lijst van Nederlanders met de meeste invloed op het gebied van milieu en duurzaamheid. Hij sprak in 2017 de duurzame troonrede uit over herstel van het landschap als basis van de economie en ontving in 2019 de Groeneveldprijs voor duurzaamlandschapsbeheer.

Sinds 2009 werkt Ferwerda samen met de Chinees-Amerikaanse film- en documentairemaker John. D. Liu. Hij was betrokken bij de documentaires Groen Goud 1 en Groen Goud 2 die werden uitgezonden in het VPRO-programma Tegenlicht.

Externe bronnen[bewerken | brontekst bewerken]