Willem Karel Behrens

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Willem Karel Behrens
Behrens, rector magnificus TH Delft achter zijn bureau, 1913.
Persoonlijke gegevens
Volledige naam Willem Karel Behrens
Geboortedatum 29 juni 1859
Geboorteplaats Rotterdam
Overlijdensdatum 1 februari 1937
Overlijdensplaats Delft
Nationaliteit Vlag van Nederland Nederland
Werkzaamheden
Vakgebied Civiele techniek
Universiteit Technische Universiteit Delft
Portaal  Portaalicoon   Onderwijs

Willem Karel Behrens (Rotterdam, 29 juni 1859 - Delft, 1 februari 1937[1]) was een Nederlands civiel ingenieur, hoogleraar in de Waterbouwkunde aan de Technische Hogeschool te Delft, en voor drie jaar rector magnificus.

Levensloop[bewerken | brontekst bewerken]

Behers was geboren in Rotterdam, en volgde een opleiding tot ingenieur in de civiele techniek aan de Polytechnische School te Delft. Na zijn studie begon hij zijn carrière bij Rijkswaterstaat, en werkte achtereenvolgens in Nijmegen, Den Haag, Gorinchem, Hoek van Holland, Maastricht, Den Haag, Hoorn en Den Bosch.[2] In 1889 was hij ook een maand waarnemend hoofd van de RWS Limburg, de regionale dienst van de Rijkswaterstaat in de provincie Limburg.

In 1900 werd hij aangesteld als hoogleraar aan de Polytechnische School te Delft, sinds 1905 Technische Hogeschool te Delft. Hier was hij tevens rector magnificus van 1913 tot 1916. In 1924 ging hij met emeritaat.[3]

Behrens was verder lid van de Staatscommissie Zuiderzee onder Hendrik Lorentz, en van 1919 tot 1923 lid van de nieuw opgerichte Zuiderzeeraad onder leiding van Cornelis Lely, een adviesorgaan van de Nederlandse regering.[2]

Publicaties[bewerken | brontekst bewerken]

  • "Verlegging van de Maasmond, de nieuwe rivier," in: Gedenkboek kon. inst. v. Ingenieurs 1847-1897, Den Haag, 1897.
  • Nederland in de strijd tegen het water, Openingsrede (overgedrukt uit dehandelingen van het XIVe Nederlandsche natuur en geneeskundig congres) gehouden te Delft op 27,28 & 29 maart 1913.
  • De scheepvaartverbindingen van Amsterdam en van Rotterdam met de zee gedurende de laatste honderd jaren. Rede uitgesproken op Maandag 18 September 1916, door Prof. W.K. Behrens, bij de overdracht van de waardigheid van Rector-Magnificus aan Prof. J.C. Dijxhoorn. Met Johan Christiaan Dijxhoorn. Delft, J. Waltman Jr., 1916.
Zie de categorie Willem Karel Behrens van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.
Voorganger:
Jacob Cardinaal
Rector magnificus van de Technische Universiteit Delft
1913-1916
Opvolger:
Johan Christiaan Dijxhoorn