Willem van Nieulandt (II)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Guiliam Nieulandt
Willem van Nieulant in Het Gulden Cabinet
Willem van Nieulant in Het Gulden Cabinet
Persoonsgegevens
Volledige naam Guilliam van Nieuwelandt
Geboren 1584
Antwerpen
Overleden 1635
Amsterdam
Geboorteland Vlag van België België
Nationaliteit Nederlander
Beroep(en) Kunstenaar
Oriënterende gegevens
Stijl(en) Barok
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Willem (of Guiliam) van Nieulant of Nieuwelandt (Antwerpen 1584Amsterdam 1635) was een kunstschilder, graveur en schrijver uit Antwerpen uit de periode van de Gouden Eeuw.

Willem was afkomstig uit een oorspronkelijk uit Vlaanderen stammende kunstenaarsfamilie. Willem van Nieuwelandt (grootvader) was lid van het Antwerpse Sint-Lucasgilde. In 1561 stond de oude Willem ingeschreven als 28-jarige pennenverkoper. Willem was getrouwd met Adriana Nouts en zij kregen negen kinderen: Adriaan, Willem, Joris, Cornelia, Barbara, Joanna, Maria, Abraham en Judoca. De oudste twee werden kunstschilder en tekenaar. Willem trok naar Rome en kreeg de naam Willem van Nieuwelandt I, of 'de oudere'. Adriaan huwde met Geertruyd Loyson en het paar kreeg drie kinderen Willem, Adriaan en Jacob. Deze Willem staat dan ook wel bekend als Willem van Nieuwelandt II, of 'de jongere'. Adriaan trok met zijn gezin naar Amsterdam.

Willem II leerde het vak bij Jacob Savery in Amsterdam. In 1601 ging hij naar Rome waar hij woonde en werkte bij zijn oom Willem (I) en in 1604 ook in het atelier van Paul Bril. Hierop keerde hij terug naar Amsterdam, waar hij in 1606 in het huwelijk trad met Anna Hustaert. In datzelfde jaar verhuisde het echtpaar naar Antwerpen, waar Willem lid werd van het plaatselijke Sint-Lucasgilde.

In 1629 ging hij terug naar Amsterdam. Een van zijn kinderen, een dochter Catharina, trouwde met de kunstschilder Adriaen van Utrecht. In 1635 publiceerde hij in zijn hoedanigheid als schrijver een treurspel. Op 24 oktober van dat jaar maakte hij zijn testament op. Hij overleed kort daarop.

Externe links[bewerken]