Willem van Nieulandt (II)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Guiliam Nieulandt
Willem van Nieulant in Het Gulden Cabinet
Willem van Nieulant in Het Gulden Cabinet
Persoonsgegevens
Volledige naam Guilliam van Nieuwelandt
Geboren 1584
Antwerpen
Overleden 1635
Amsterdam
Geboorteland Vlag van België België
Nationaliteit Nederlander
Beroep(en) Kunstenaar
Oriënterende gegevens
Stijl(en) Barok
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Willem (of Guilliam) van Nieulandt of Nieuwelandt (Antwerpen 1584Amsterdam 1635) was een kunstschilder, graveur en schrijver uit Antwerpen uit de periode van de Gouden Eeuw.

Willem was afkomstig uit een oorspronkelijk uit Vlaanderen stammende kunstenaarsfamilie. Willem van Nieulandt was getrouwd met Adriana Nouts en zij kregen drie kinderen: Willem, Joris en Adriaen. Van deze drie werd Willem kunstschilder en tekenaar. Ter onderscheid met zijn gelijknamige neef wordt hij wel vermeld als Willem van Nieulandt I, of 'de oudere'. Adriaen was koopman en trok met zijn gezin naar Amsterdam, om religieuze of economische redenen. Hij kreeg drie kinderen, Willem, Adriaen en Jacob, die alle schilder werden. Deze Willem staat dan ook wel bekend als Willem van Nieulandt II, of 'de jongere'.

Willem II leerde het vak bij Jacob Savery in Amsterdam. In 1601 ging hij naar Rome waar hij woonde en werkte bij zijn oom Willem (I) en in 1604 ook in het atelier van Paul Bril. Hierop keerde hij terug naar Amsterdam, waar hij in 1606 in het huwelijk trad met Anna Hustaert. In datzelfde jaar verhuisde het echtpaar naar Antwerpen, waar Willem lid werd van het plaatselijke Sint-Lucasgilde.

In 1629 ging hij terug naar Amsterdam. Een van zijn kinderen, een dochter Catharina, trouwde met de kunstschilder Adriaen van Utrecht. In 1635 publiceerde hij in zijn hoedanigheid als schrijver een treurspel. Op 24 oktober van dat jaar maakte hij zijn testament op. Hij overleed kort daarop.

Externe links[bewerken]