Willi Lippens

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Willi Lippens
Nederlands elftal tegen elftal van in Nederland voetballende buitenlanders Will, Bestanddeelnr 924-1297.jpg
Persoonlijke informatie
Volledige naam Willi Lippens
Bijnaam "Ente"
Geboortedatum 10 november 1945
Geboorteplaats Bedburg-Hau, Duitsland
Lengte 170 cm
Positie Aanvaller
Senioren
Seizoen Club W 0(G)
1966–1976
1976–1979
1979
1979–1981
Rot-Weiss Essen
Borussia Dortmund
Dallas Tornado
Rot-Weiss Essen
172 (89)
70 (13)
25 (15)
67 (23)
Interlands
1971 Vlag van Nederland Nederland 1 0(1)
Getrainde clubs
1998 Rot-Weiss Essen
Portaal  Portaalicoon   Voetbal

Willi "Ente" Lippens (Bedburg-Hau, 10 november 1945) is een voormalig Nederlands profvoetballer. Zijn bijnaam was "die Ente" of "de eend", wat verwees naar zijn waggelende loop op het veld, zijn goede humeur en creatieve voetbalspel.

Loopbaan[bewerken | brontekst bewerken]

Lippens is geboren en getogen in Duitsland, hij had een Duitse moeder en een Nederlandse vader. Op zijn negende begon hij met voetballen bij de plaatselijke voetbalclub VFB Kleef. Op zijn achttiende, in 1965, vertrok hij naar tweede-divisionist Rot-Weiss Essen. In 1966 promoveerde de club, met Lippens, naar de Bundesliga, de hoogste Duitse divisie. Zijn prestaties in de Bundesliga vielen zodanig op dat verschillende clubs hem wilden hebben.

Ajax[bewerken | brontekst bewerken]

In 1970 bereikt Ajax met Lippens en zijn oude club een akkoord met voorzitter Jaap van Praag voor een overname ter waarde van 900.000 gulden.[1] Lippens was ondertussen uitgegroeid tot publiekslieveling van Rot-Weiss Essen, en de supporters van de club protesteren hevig. Het bestuur van de club, dat geschrokken was van het protest, blies de overname af.

Nationaal elftal[bewerken | brontekst bewerken]

Lippens scoort eerste doelpunt tegen Luxenburg

Helmut Schön probeerde Lippens te nationaliseren voor het Duitse nationale elftal, maar de vader van Lippens, een Nederlander die in het Ruhrgebied opgroeide maar tijdens de Tweede Wereldoorlog het slachtoffer was van de Nazi-brutaliteiten, verhinderde dat. Vervolgens selecteerde toenmalige bondscoach František Fadrhonc Lippens voor het Nederlands Elftal. Lippens maakte voor Oranje zijn debuut in de basis van de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Luxemburg, op 24 februari 1971. Hij scoort één maal in de wedstrijd die met 6-0 werd gewonnen.[2] Desondanks was zijn debuut niet geslaagd te noemen: de overige Nederlandse spelers spelen hem bijna niet aan. Tekenend voor de slechte relatie van Lippens met de rest van het team was de situatie op weg naar de wedstrijd in Rotterdam, waarbij in de spelersbus toevallig door radio WDR Köln Duitse schlagermuziek werd gedraaid. Lippens' teamgenoot Rinus Israël reageerde hierop met "Kan die rot nazi-zender niet uit!". Nadat Lippens hierop riposteerde, verweet Israël hem "ook een halve Nazi te zijn!". Lippens was weliswaar erg verbouwereerd door deze belediging maar besloot er uiteindelijk toch, jong en ambitieus als hij was, geen halszaak van te maken.[3] Ook Willem van Hanegem deed een duit in het zakje door hem constant Donald Duck te noemen. In Duitsland werd hij door zijn typische loopje Ente (eend) genoemd.

1976-1981[bewerken | brontekst bewerken]

In 1976 vertrok Lippens alsnog bij Essen. Hij werd overgenomen door Borussia Dortmund waar hij bleef tot 1979. Daarna vertrok Lippens voor één seizoen naar Dallas Tornado in de Verenigde Staten. In 1980 keerde hij terug naar Rot-Weiss Essen waar hij nog één seizoen speelde.

Records en bijzonderheden[bewerken | brontekst bewerken]

Lippens speelde 242 wedstrijden in de Bundesliga en scoorde er 92 doelpunten, dat maakt hem de succesvolste speler tot nu toe voor Rot-Weiss Essen, qua wedstrijden. Ook is hij met dat aantal de Nederlander die de meeste wedstrijden in de Bundesliga heeft gespeeld.[4].

Daarnaast staat Lippens in Duitsland ook bekend vanwege een incident met een scheidsrechter die hem vooraf toesprak met "Herr Lippens, ich verwarne Ihnen"[sic]. Lippens antwoordde met het evenzo foutief Duitse "Herr Schiedsrichter, ich danke Sie". De scheidsrechter stuurt Lippens daarop direct met een rode kaart van het veld af.

Statistieken[bewerken | brontekst bewerken]

Voor Rot-Weiss Essen[bewerken | brontekst bewerken]

Voor Borussia Dortmund[bewerken | brontekst bewerken]

  • 13 goals in 70 Bundesligawedstrijden (1976-1979)

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

.

  • In 2008 kwam er een boek over Lippens uit, geschreven in het Duits door Dietmar Schott: "Ich danke Sie! - Der Fußballer Willi "Ente" Lippens".[5]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]