William Sims

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
William Sims

William Sowden Sims (Port Hope (Ontario) (Canada), 15 oktober 1858 - Boston (Massachusetts), 25 september 1936) was een prominente Amerikaanse hervormer in scheepsartillerie en verbeteringen aan torpedobootjagers. Sims werd toegelaten tot de Naval Academy van Pennsylvania in 1870 en was afgestudeerd in 1880. Na zeventien jaren dienst op zee, werd hij vervolgens benoemd tot Marine-Attaché in Parijs, Sint-Petersburg en Madrid.

Sims volgende diensttaak was als Inspector of Target Practice en onder zijn leiding, werd het scheepsgeschut-systeem verbeterd, de snelheid van treffers naar 100% en de algemene vuurdoeltreffendheid naar 500% gebracht. Hij diende alsook als Marine-Adjudant van president Theodore Roosevelt voor twee en een half jaar. Op 11 februari 1917 bekwam Sims de titel als Voorzitter van de Naval War College. In maart 1917 werd hij aangesteld als Secretaris van de Marine, als verantwoordelijke van het Navy Department in Londen.

Eerste Wereldoorlog[bewerken]

Met de deelname van de Verenigde Staten in de Eerste Wereldoorlog in april, werd hij waarnemend bevelhebber van alle Amerikaanse torpedojagers, vrachtschepen en reserve-vertegenwoordiger van Britse bases, met de rang van viceadmiraal, en in juni 1917 werd zijn titel omgezet tot Commandant van de United States Naval Forces Operating in de Europese wateren. Op 10 december 1917, had hij nog additionele verplichtingen als Marine-Attaché in Londen, Groot-Brittannië, en Commandant van de U.S. Marinestrijdkrachten in de Europese wateren, gedurende de Eerste Wereldoorlog. Hij ondernam toepassingen aan scheepskonvooien en het versnellen van de bouwconstructies van torpedobootjagers, tot het bestrijden van de onbeperkte onderzeebootoorlog. De mijnversperringen in de Noordzee, was onder zijn directe leiding. Admiraal Sims bekwam weer het Voorzitterschap van het Naval War College in april 1919 en diende in die functie tot zijn opruststelling, op 15 oktober 1922.

Zijn boek die hij had geschreven, het "Victory at Sea", de Anglo-American Marinesamenwerking in de oorlog op zee, gedurende de Eerste Wereldoorlog, won de Pulitzer-prijs in geschiedenis in 1920.

Vernoeming[bewerken]

De torpedobootjager USS Sims (DD-409) werd naar hem genoemd.

Externe link[bewerken]