Naar inhoud springen

Wim Schuhmacher (kunstenaar)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Wim Schuhmacher
Wim Schuhmacher voor een van zijn zelfportretten met zijn echtgenote (1964)
Persoonsgegevens
Geboren Amsterdam, 28 februari 1894
Overleden 5 juni 1986
Geboorteland Vlag van Nederland Nederland
Beroep(en) Kunstenaar
RKD-profiel
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Wijtze Gerrit Carel (Wim) Schuhmacher (Amsterdam, 28 februari 1894 – aldaar, 5 juni 1986) was een Nederlands beeldend kunstenaar. Hij maakte onder andere schilderijen en tekeningen, en ontwierp meubilair en decors voor toneelstukken.

Leven en werk[bewerken | brontekst bewerken]

Veel van zijn motieven vond Schuhmacher in het Middellandse Zeegebied. Jarenlang reisde hij naar en in Frankrijk, Italië en Spanje. Zijn schilderijen zijn zorgvuldig geschilderd, zonder een zichtbare toets. De vormen zijn strak en nauwkeurig weergegeven. Hij wordt vaak in verband gebracht met de Nieuwe zakelijkheid. Hij is verwant aan de Bergense School.

Voormalige gereformeerde kerk van Landsmeer, waar Schuhmacher in de jaren 1940 zijn atelier had

Begin 1940 vestigde hij zijn atelier in de voormalige gereformeerde kerk van Landsmeer. Dat was waarschijnlijk geregeld door Joop Odinot, de huisarts aldaar met wie Schuhmacher bevriend was. Tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft Schuhmacher ook enige tijd zich gevoegd bij het gezelschap van kunstenaars en intellectuelen in het Doktershuis van Landsmeer gevoegd die daar een verzetskolonie vormde samen met zijn Estlandse vrouw Melita, hun tienerzonen Simon en Max, haar twee dochters en hun echtgenoten.[1]

Zijn bijnaam is De Meester van het Grijs, naar de grijze waas die met name over zijn latere schilderijen lijkt te hangen. Aan het einde van zijn leven was hij beduidend minder productief door een sterk verminderd gezichtsvermogen.

Wim Schuhmacher was als schilder een autodidact; hij was leraar van Fré Cohen en Jelle Troelstra.[2]Hij was getrouwd met de Letlandse Melitta, die meerdere keren voor hem geposeerd heeft.[3]

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

  • Jan van Geest, Wim Schuhmacher. De Meester van het Grijs. Een studie over leven en werk van de schilder W. Schuhmacher, 1894-1986, gevolgd door een oeuvrecatalogus alsmede documentatie. Arnhem, 1991 en Spanbroek, 1997² (proefschrift).

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]