Wikipedia:Wikidata

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Zie WP:WD
Het logo van Wikidata

Wikidata is een Wikimediaproject met een open en gezamenlijke database. Deze Wikipedia-pagina geeft een overzicht van wat Wikidata is, maar ook een uitleg van de problemen en conflicten die met de overgang naar Wikidata gepaard gaan.

Sinds februari 2013 zijn interwiki-links van de artikelen naar Wikidata verplaatst om het onderhoud te vereenvoudigen. Een test van dit systeem begon in oktober 2012 op de Hongaarse, Hebreeuwse en Italiaanse Wikipedia's, later volgde ook de Engelse. Sinds 6 maart 2013 is het ingevoerd in alle Wikipediaversies, dus ook op de Nederlandstalige. Wikidata bevat inmiddels ook veel andere soorten gegevens, zoals informatie die doorgaans in de infobox staat. Deze worden deels automatisch daarin ingevoegd. Er is op dit moment (nog) geen consensus voor het gebruik van Wikidata-informatie in artikelen.

Gebruik van Wikidata[bewerken | brontekst bewerken]

Met in principe elk artikel en diverse andere pagina's van Wikipedia correspondeert een pagina op Wikidata van het type item. Voor deze pagina is dat bijvoorbeeld Q4847210. Omdat andere taalversies van de pagina er ook aan gekoppeld zijn bevat de url zo'n nummer in plaats van een tekst. Het opschrift is een tekst in de ingestelde voorkeurstaal (indien beschikbaar, anders in een andere taal, vaak Engels), met tussen haakjes het nummer.

Als er een Wikidata-item aan een pagina op Wikipedia is gelinkt, vind je een link naar dat Wikidata-item onder het kopje hulpmiddelen in de linkerkolom van die pagina. Je kunt ook bij "paginagegevens" onder datzelfde kopje hulpmiddelen altijd achterhalen of er een item van Wikidata aan een artikel is gelinkt en zo ja welke. Voor deze pagina heeft de pagina met paginagegevens de url https://nl.wikipedia.org/w/index.php?title=Wikipedia:Wikidata&action=info, en toont deze onderaan welke data uit welke items op deze pagina gebruikt worden. In artikelen worden vaak alleen data gebruikt uit het ene corresponderende item.

Basisopzet van pagina's[bewerken | brontekst bewerken]

Wikidata heeft meerdere typen pagina's die de inhoud vormen:

 • Pagina's over onderwerpen, ook items genoemd[1]: deze kunnen door iedereen worden aangemaakt en beginnen met een Q met daarachter een (bij aanmaak) door de software gekozen getal. Voorbeeld: Q727 gaat over Amsterdam. Zo'n pagina is vanuit de corresponderende pagina op de Nederlandstalige Wikipedia bereikbaar via de link Wikidata-item.
 • Pagina's over lexemen[2][3]: deze kunnen door iedereen worden aangemaakt en beginnen met een L met daarachter een (bij aanmaak) door de software gekozen getal. Deze staan in de Lexeme-naamruimte. Voorbeeld: L2 gaat over het Engelse woord "first".
 • Pagina's over een eigenschap[4]: deze kunnen niet vrijelijk aangemaakt worden, staan in de Property-naamruimte en beginnen met een P met daarachter een (bij aanmaak) door de software gekozen getal.

De pagina's over onderwerpen worden simpelweg items genoemd en bestaan uit drie onderdelen:

 • Een deel bevat labels, aliassen en beschrijvingen. Een label vormt de titel van de pagina en wordt op tal van plekken getoond als er naar een item verwezen wordt. Een alias is een synoniem voor het label, bijvoorbeeld dat het item Den Haag 's-Gravenhage als alias heeft. En een beschrijving dient om items met dezelfde titel van elkaar te onderscheiden of om te verduidelijken, bijvoorbeeld of het item Java over het eiland of de programmeertaal gaat. Labels, aliassen en beschrijvingen worden per taal ingevuld en worden in principe in kleine letters geschreven (tenzij een woord normaliter met een hoofdletter begint, zoals met namen of bepaalde afkortingen). Als er geen Nederlandstalig label voorhanden is wordt er op veel plekken het Engelstalige label getoond als dat beschikbaar is.
 • Een deel bevat verklaringen. Verklaringen geven op een gestructureerde manier kennis weer over het item en bestaan uit twee delen. In de linkerkolom staat de eigenschap en in de rechterkolom de bijbehorende waarde. Deze waarde kan al of niet een item zijn.Bijvoorbeeld op het item over de stad Antwerpen staat o.a. is een: stad; land: België; netnummer: 03.
 • Een deel bevat sitelinks (interwiki's). Sitelinks zijn de koppelingen naar artikelen (en andere pagina's) op een anderstalige Wikipedia die over hetzelfde onderwerp gaan. Deze sitelinks worden op Wikipedia onderaan in de linker zijbalk getoond in de sectie In andere talen. Naast sitelinks naar anderstalige Wikipedia-paginas zijn er ook andere sitelinks die linken naar pagina's op de projecten Wikibooks, Wikinews, Wikiquote, Wikisource, Wikivoyage en andere sites (Commons en Wikidata). In de linkerkolom staat de taalcode of sitenaam en in de rechterkolom de titel van de gekoppelde pagina.

Een term is soms zowel een item als een eigenschap. Dit geldt bijvoorbeeld voor 'land'. Als eigenschap (P17) van een item heeft het als waarde het land waar het item zich bevindt. Op de pagina van het item 'gemeente Delft' staat bijvoorbeeld dat deze eigenschap van dit item de waarde Nederland heeft, dat wil zeggen dat deze gemeente in Nederland ligt. Op de pagina van het item Nederland staat dat de eigenschap 'is een' van dit land onder meer de waarde 'land' (als item) heeft (Q6256).

Artikelen toevoegen aan Wikidata[bewerken | brontekst bewerken]

Het toevoegen van artikelen op Wikidata is in de eerste plaats nodig om artikelen op de Nederlandstalige Wikipedia te kunnen koppelen aan artikelen over datzelfde onderwerp in een anderstalige Wikipedia, zodat die onderaan in de zijbalk links op de pagina getoond worden. Daarnaast wordt Wikidata in toenemende mate belangrijk voor Wikipedia, bijvoorbeeld omdat de data kan helpen het zoeken te verbeteren. Om volledig van die mogelijkheden gebruik te kunnen maken moeten de artikelen op de Nederlandstalige Wikipedia allemaal op Wikidata gekoppeld zijn.

Als je dat nog niet gedaan hebt is het wellicht handig om in je voorkeuren op Wikidata je taal in te stellen op Nederlands.

Stap 1: toevoegen op Wikidata[bewerken | brontekst bewerken]

Alle artikelen dienen op Wikidata te worden toegevoegd. Er zijn dan 3 opties:

 • Er bestaat over dit onderwerp al wel een artikel op een anderstalige Wikipedia met een item (Q...) op Wikidata: voeg het artikel van nl-wiki toe aan datzelfde item (in de sectie Wikipedia).
 • Er bestaat over dit onderwerp al wel een artikel op een anderstalige Wikipedia en maar nog geen item over op Wikidata: maak een nieuw item aan op Wikidata en voeg de artikelen toe aan het item (in de sectie Wikipedia).
 • Er bestaat over dit onderwerp nog geen artikel op een anderstalige Wikipedia en nog geen item over op Wikidata: maak een nieuw item aan op Wikidata en voeg het artikel van nl-wiki toe (in de sectie Wikipedia).


A. Een nieuw item aanmaken:

 1. Ga naar Wikidata en klik in de zijbalk op Nieuw item aanmaken.
 2. Geef in het bovenste veld een label op (de titel van het onderwerp op Wikidata) en geef in het onderste veld kort het onderwerp op (om onderscheid te maken met andere items met dezelfde/vergelijkbare naam, net als bij meerdere onderwerpen en een doorverwijspagina).
 3. Klik Aanmaken en het aangemaakte item wordt getoond.

Een item is nu aangemaakt, maar het artikel op Wikipedia is nog niet aan die pagina toegevoegd.


B. Een artikel toevoegen aan het item:

 1. Ga naar de sectie Wikipedia van een item en klik rechts naast die sectiekop op [ bewerken ].
 2. In het (onderste) grijze vakje staat site: voeg op die plek de taalcode (Nederlands: nl, Engels: en, etc) van de wiki in waarop het toe te voegen artikel staat.
  • Als de juiste taal niet in donkerblauw staat, selecteer je eerst de goede taal.
 3. Als de taal goed geselecteerd staat verschijnt er in dezelfde regel het woord pagina: voeg hier de (volledige) titel van het artikel in.
 4. Als je nog een artikel wilt toevoegen kan dat: stap 2 en 3 opnieuw. Je hoeft niet eerst op te slaan.
 5. Klik naast de sectiekop op [ opslaan ] als alle artikelen die je wilt koppelen zijn toegevoegd.

Als een item nog geen Nederlandstalige titel heeft is het wenselijk die toe te voegen.


Handigheden:

 • In de sectie Hulpmiddelen in de linkerkolom wordt door de software automatisch Wikidata-item toegevoegd als het artikel op Wikidata gekoppeld staat.
 • Om makkelijker met Wikidata te werken kun je een scriptje installeren waardoor onder de titel van een artikel getoond wordt of een artikel reeds gekoppeld is op Wikidata of niet. Bovendien verschijnt er een linkje: als het artikel reeds gekoppeld is op Wikidata linkt het naar dat item, als het artikel nog niet gekoppeld is op Wikidata een linkje om snel een item aan te maken en het artikel van nl-wiki meteen te koppelen. Om dit scriptje te installeren voeg je onderstaande code in op je persoonlijke common.js:
if ( mw.config.get( 'wgNamespaceNumber' ) === 0 ) {
importScriptURI("//www.wikidata.org/w/index.php?title=User:Yair rand/WikidataInfo.js&action=raw&ctype=text/javascript");
}

Stap 2: voeg verklaringen toe[bewerken | brontekst bewerken]

Om artikelen en items makkelijker vindbaar te maken en tevens om anderen beter te laten begrijpen waar dit item over gaat, zodat het koppelen van anderstalige artikelen makkelijker gaat, is het nodig dat er over een item enkele verklaringen van eigenschappen worden toegevoegd.

Welke eigenschappen (properties) gebruikt worden is afhankelijk van het onderwerp. De meest gebruikte eigenschap is is een en wordt op vrijwel ieder item gebruikt.

In het kopje hieronder staan van enkele veel voorkomende onderwerpen welke verklaringen daar minstens toegevoegd worden.

In principe dienen alle pagina's over onderwerpen voorzien te zijn van enkele verklaringen. Wanneer de eerste verklaring ingegeven is geeft de software op basis daarvan suggesties voor andere verklaringen.

De meest gebruikte eigenschap is is een

Andere veelgebruikte verklaringen zijn:

Zie voor een overzicht van wat er allemaal aan properties zijn de lijst van eigenschappen.

Etalage-items die goed te gebruiken zijn als voorbeeld zijn te vinden op de pagina Showcase items.

Mensen[bewerken | brontekst bewerken]

De meestgebruikte verklaringen bij mensen zijn:

Voorbeelden: Nelson Mandela, Barack Obama, Jean-Claude Juncker

Andere mogelijke eigenschappen zijn op deze overzichtspagina (onvolledig) te vinden.

Levende wezens[bewerken | brontekst bewerken]

De meestgebruikte verklaringen bij soorten, geslachten, families, etc. in de biologie (taxa) zijn:

Voorbeelden: zoogdieren, kikkers, Corythaixoides

Andere mogelijke eigenschappen zijn op deze overzichtspagina (onvolledig) te vinden.

Plaatsen[bewerken | brontekst bewerken]

De meestgebruikte verklaringen bij plaatsen en gemeenten zijn:

Voorbeelden: Amsterdam, Brussel, Helsinki

Geografische objecten[bewerken | brontekst bewerken]

De meestgebruikte verklaringen bij geografische objecten (bouwwerken, gebieden, waterlichamen, wegen, etc) zijn:

Voorbeelden: Eiffeltoren, Maas, Europese weg 19

Andere mogelijke eigenschappen zijn op deze overzichtspagina (onvolledig) te vinden.

Let op: alle rijksmonumenten hebben reeds een item op Wikidata. Deze zijn eenvoudig te vinden door te zoeken op het rijkmonumentnummer.

Beken en rivieren[bewerken | brontekst bewerken]

De meestgebruikte verklaringen bij geografische objecten (bouwwerken, gebieden, waterlichamen, wegen, etc) zijn:

Voorbeeld: Noorbeek

Doorverwijspagina's[bewerken | brontekst bewerken]

Gebruik bij een item over een doorverwijspagina altijd:

Categorieën[bewerken | brontekst bewerken]

Gebruik bij een item over een categorie altijd:

Als er een hoofdonderwerp voor de categorie bestaat, gebruik dan:

Plaats vervolgens op het item over dat hoofdonderwerp zelf de categorie:

Andere onderwerpen[bewerken | brontekst bewerken]

Gebruik in principe altijd:

Probeer verder andere bijpassende eigenschappen te vinden. Dit kan onder andere door vergelijkbare artikelen, die reeds een item op Wikidata hebben, als voorbeeld te gebruiken.

Mogelijke eigenschappen zijn op deze overzichtspagina (onvolledig) te vinden.

Op een item-pagina op Wikidata zijn er twee plekken waar er een link geplaatst kan worden naar Commons:

 • in de sectie Andere sites. Deze wordt gebruikt om op de betreffende pagina op Commons interwikilinks te tonen naar de sitelinks op Wikipedia. Er kan maar één interwikilink van Commons in deze sectie gekoppeld worden. Het is mogelijk om een categorie op Commons te koppelen aan een categorie op Wikipedia of aan het artikel op Wikipedia. In principe heeft het voorrang om een categorie op Commons te koppelen aan de categorieën op Wikipedia, een galerij-pagina op Commons aan artikelen op Wikipedia, een sjabloon op Commons aan sjablonen op Wikipedia. Bestaat er dus een categorie op Wikipedia, wordt die gekoppeld aan de categorie over dat onderwerp op Commons. Als er echter geen categorie op Wikipedia bestaat over een bepaald onderwerp, maar wel een artikel en er bestaat een categorie voor op Commons, kunnen die twee aan elkaar gekoppeld worden.
 • in de sectie Verklaringen. Deze wordt gebruikt om op Wikipedia te checken of deze correct ingevuld is. (Indien niet ingevuld komt een pagina terecht in deze categorie en indien die afwijkt in deze categorie.) Er zijn aparte eigenschappen voor categorieën en galerijen op Commons: Commonscategorie (P373) en Commonsgalerij (P935). Deze kunnen samen op hetzelfde item gebruikt worden en de ingevulde waarde kan op meerdere items worden toegepast (voorbeeld: op zowel Europa (Q46) als Categorie:Europa (Q4587662) wordt naar dezelfde Commonscategorie gelinkt).

Dubbele items[bewerken | brontekst bewerken]

Soms komt het voor dat een bepaald onderwerp niet slechts één item heeft, maar twee of drie. Dan dienen die items te worden samengevoegd. Om twee items samen te voegen is er een tool beschikbaar die dit automatisch voor je doet. De tool voegt de inhoud van het item met het hoogste Q... toe aan die met het laagste Q... (de oudste) en maakt van de eerstgenoemde een automatische doorverwijzing naar de tweede.

Samenvoegen is alleen mogelijk wanneer er in de twee items gecombineerd in de secties (Wikipedia, Wikibooks, Wikinews, Wikiquote, Wikisource, Wikivoyage en Andere sites) maar één pagina gelinkt staat per taal per sectie. Wanneer de twee samen te voegen items allebei bijvoorbeeld een artikel op de Nederlandstalige Wikipedia in de sectie Wikipedia gelinkt hebben staan is samenvoegen niet mogelijk.

Stappen

 1. Wees absoluut zeker dat de twee items over exact hetzelfde onderwerp gaan.
 2. Eenmalig: Ga naar je voorkeuren op Wikidata, tabblad Uitbreidingen, en zet een vinkje voor de optie Merge.
 3. Ga naar het item met het hoogste Q... en kopieer de Q... .
 4. Ga naar het item met de laagste Q... waar je met je muis boven het tabblad Meer gaat hangen (links van het zoekveld) en selecteer dan Samenvoegen met... . Er verschijnt dan een box.
 5. Voeg in het eerste veld (achter Samenvoegen met:) de Q... in. In het tweede veld kun je eventueel een reden opgeven.
 6. Klik op Samenvoegen en de software voegt de beide items samen. Als de software problemen detecteert krijg je een foutmelding die je eerst moet oplossen voordat je verder kunt.

Toon link naar Wikidata[bewerken | brontekst bewerken]

d:User:Yair rand/WikidataInfo.js
Wat is het? Een tooltje dat van elk artikel aangeeft (onder de paginatitel) of er een item op Wikidata is, en zo ja, wat de titel daarvan is, en zo nee, een link om snel een item aan te maken.
Wat kan ik doen? Wanneer een pagina geen Wikidata-item heeft, kun je die aanmaken, of koppelen aan een bestaand item.
Hoe installeren? Indien je deze tool wilt gebruiken, voeg je onderstaande code in op je persoonlijke common.js:
/* Wikidata */
if ( mw.config.get( 'wgNamespaceNumber' ) === 0 ) {
mw.loader.load("//www.wikidata.org/w/index.php?title=User:Yair rand/WikidataInfo.js&action=raw&ctype=text/javascript");
}

Zoek op Wikidata[bewerken | brontekst bewerken]

Gebruiker:Zanaq/fWikiData
Wat is het? Een tooltje waarmee je bij de hulpmiddelen een knop "zoek Wikidata" hebt, zodat je met één druk op de knop kunt zoeken naar items op Wikidata met dezelfde titel.
Waar kan ik het vinden? Op de gebruikerspagina van Zanaq.
Wat kan ik doen? Als een relevant item is gevonden kun je de link naar nlwiki toevoegen. Heel handig bij nieuwe artikelen.

Problemen en oplossingstools[bewerken | brontekst bewerken]

Helaas gaan er af en toe dingen niet helemaal goed. Zo worden er nieuwe pagina's aangemaakt waarvan mensen vergeten die te koppelen aan hun equivalent in andere talen, of zijn er conflicten waarbij er nog steeds oude interwiki-links gebruikt worden, met name als een pagina in de ene taal in een andere taal door twee of meer pagina's beschreven wordt. Er zijn meerdere pagina's, speciale pagina's en wmf-labs-tools die lijstjes genereren van mogelijke Wikidata-conflicten, meestal moeten deze tools handmatig door gebruikers worden nagelopen om te kijken welke actie ondernomen moet worden. Hier onder een lijst met pagina's waarop interwiki-conflicten te vinden zijn.

Speciaal:OngekoppeldePaginas
Wat is het? Een speciale pagina op de Nederlandse Wikipedia die alle pagina's (inclusief categorieën, sjablonen, en Wikipedia-ruimte) weergeeft die geen item hebben op Wikidata. Anno september 2014 zijn er zo'n 58.000 ongekoppelde pagina's.
Waar kan ik het vinden? Op de volgende pagina's:
Wat kan ik doen? De lijst langslopen en de pagina's indien mogelijk koppelen aan hun equivalent in een andere taal. Als die er niet zijn, kan je een Wikidata-item aanmaken via d:Special:ItemByTitle/nlwiki/.
Wikidata Terminator
Wat is het?
Waar kan ik het vinden? Op de site van WMF labs.
Wat kan ik doen?
Wikidata Game
Wat is het? Een set speelse manieren om Wikidata te verbeteren.
Waar kan ik het vinden? Op de site van WMF labs.
Wat kan ik doen?
d:User:Pasleim/projectmerge
Wat is het? De bot van Pasleim maakt lijsten van Wikipedia-artikelen in twee verschillende taal-projecten die exact dezelfde titel hebben. Dit kan betekenen dat ze over hetzelfde onderwerp gaan, maar dat hoeft niet. Soms zijn er bijvoorbeeld twee verschillende mensen met dezelfde naam, of is een van de twee titels een doorverwijspagina.
Waar kan ik het vinden? Op de volgende pagina's:
Wat kan ik doen? De lijst langslopen en bepalen of de twee artikelen in de verschillende talen hetzelfde onderwerp beslaan. Zijn ze hetzelfde, merge beide items dan; zijn ze niet hetzelfde, plaats ze dan op d:Wikidata:Do not merge (pas op: erg grote pagina). Extra taalcombinaties zijn aan te vragen op d:User:Pasleim/projectmerge-input.
d:Ivan A. Krestinin/To merge
Wat is het? De bot van Ivan A. Krestinin maakt lijsten van Wikipedia-artikelen in twee verschillende taal-projecten die op basis van een vastgesteld patroon mogelijk aan elkaar gekoppeld kunnen worden. Er moet rekening worden gehouden met valse positieven.
Waar kan ik het vinden? Op de volgende pagina's:
Wat kan ik doen? De lijst langslopen en bepalen of de twee artikelen in de verschillende talen hetzelfde onderwerp beslaan. Zijn ze hetzelfde, merge beide items dan; zijn ze niet hetzelfde, plaats ze dan op d:Wikidata:Do not merge (pas op: erg grote pagina). Mogelijk is het patroon fout en moeten de items aan de hand waarvan het patroon is vastgesteld worden opgesplitst.
AutoList: albums zonder uitvoerende artiest
Wat is het? Een actuele lijst van muziekalbums op Wikidata zonder de uitvoerende artiest (P175).
Waar kan ik het vinden? Op de site van WMF labs.
Wat kan ik doen? De uitvoerende artiest toevoegen (de optie verschijnt meestal in de suggesties, zoek anders op "P175"). Tevens kan een beschrijving worden toegevoegd zoals "muziekalbum van Artiest". Opmerking: als er rechts in de tabel een ID staat opgegeven, is het betreffende album al gedaan.
Not in the other language
Wat is het? Een hulpmiddel waarmee je in een deel van de categorieboom kunt zoeken naar artikelen in een bepaalde Wikipedia die geen link hebben naar een bepaalde andere Wikipedia.
Waar kan ik het vinden? Op de site van WMF labs.
Wat kan ik doen? Onderzoeken of er ontbrekende links zijn. Dan alsnog de link leggen.
Dupe finder
Wat is het? Een hulpmiddel waarmee je voor een bepaalde taalvariant van Wikipedia kunt onderzoeken of er mogelijke "duplicaten" zijn binnen Wikidata.
Waar kan ik het vinden? Op de site van WMF labs.
Wat kan ik doen? Als je duplicaten vindt, dan kunnen die worden gemerged.

Als je het ook leuk (of noodzakelijk) vindt om te helpen het aantal Wikidata-conflicten terug te dringen, zet dan je naam hier onder:

 1. FakirNLoverleg
 2. Trijnsteloverleg
 3. Sjoerd de Bruin (overleg) (Admin op Wikidata admin op Wikidata)
 4. Lymantria overleg (Admin op Wikidata admin op Wikidata)
 5. ElfjeTwaalfje (overleg) (Admin op Wikidata admin op Wikidata)
 6. Multichill (overleg) (Admin op Wikidata admin op Wikidata)
 7. Romaine (overleg) 24 sep 2014 03:40 (CEST) - doe ik al grootschaligReageren[reageer]
 8. Mbch331 (Overleg)

Er is op Wikidata ook nog behoefte aan mensen die systeempagina's van het Engels naar het Nederlands kunnen vertalen. Hier kan Gebruiker:Sjoerddebruin meer over uitleggen.

Interwiki-links[bewerken | brontekst bewerken]

Wikidata: Links naar alle talen vanuit een centraal punt
Oude systeem: Links tussen alle talen

Elk Wikipedia-artikel met een item op Wikidata gebruikt de interwikilinks die daar zijn opgeslagen voor de links die onderin de linkerkolom verschijnen. Traditionele interwikilinks in wikitekst worden nog steeds herkend en overschrijven de informatie voor die taal van Wikidata.

Als een artikel is gelinkt aan Wikidata, dan zal het alle links tonen die daar staan, samen met de links uit de wikitekst. Bij een conflict tussen een lokale link en een link van Wikidata zal de lokale link worden weergeven; de Wikidatalinks voor alle andere talen zullen wel worden weergeven.

Als het artikel nog niet is gelinkt aan Wikidata, dan zullen alleen interwikilinks uit de wikitekst worden getoond. In sommige gevallen zal er een Wikidata-item voor het artikel zijn, maar is het Nederlandse artikel hier nog niet aan gelinkt. Bij het aanpassen van Wikidata zullen deze problemen worden opgelost.

Niet alleen pagina's van Wikipedia worden via een item op Wikidata gelinkt, inmiddels worden ook links wikinews, wikiquote, wikisource, wikitravel, commons en soms zelfs Wikidata zelf in het item verzameld.

Niet alle naamruimtes hebben een plekje op Wikidata, de naamruimtes Gebruiker:, Speciaal:, MediaWiki:, Bestand: en alle overlegpagina's zijn uitgesloten. Dit volgt uit de relevantiecriteria.

Zie voor een handleiding voor het wijzigen van interwikilinks de Engelstalige Wikipedia.

Invoeging van gegevens in Wikidata op andere Wikimediaprojecten[bewerken | brontekst bewerken]

Wikidata: Informatie voor infoboxen voor alle talen op een centraal punt
Oude systeem: Taalonafhankelijke informatie in infoboxen in alle talen

Als een artikel is gelinkt aan Wikidata dan kunnen daarin (net als in de corresponderende artikelen in andere Wikipedia's) gegevens gebruikt worden die op de corresponderende item-pagina van Wikidata staan. De op Wikidata opgeslagen gegevenswaarden zijn van het type string of Commons bestandsnaam (beide onafhankelijk van de taal) of van het type item. Bij het opvragen van de laatste krijgt men de titel van de Nederlandse pagina gekoppeld aan het item.

Het is in principe de bedoeling dat de code voor het opvragen van de gegevens verwerkt wordt in de sjablooncode van sjablonen.

Live voorbeelden van de uiteindelijke opvraging:

 • {{#statements:p36|from=q183}}Berlijn - met hoofdplaats (P36), Duitsland (Q183)
 • {{#property:p36|from=q183}} → Berlijn - hetzelfde, maar zonder link
 • {{#statements:p361|from=q183}}Europese Economische Ruimte - met onderdeel van (P361); voorbeeld met meerdere resultaten
 • {{#statements:p31}}Wikimedia-projectpagina - met is een (P31); de default voor "from" is het item dat geassocieerd is met de pagina van waaruit de opvraging wordt gedaan, dus met deze pagina; het resultaat "Wikimedia-projectpagina" is niet gelinkt want het is slechts het nederlandstalige label van item d:q14202246, dit item heeft geen pagina op nlwiki
 • {{wd|property|q183|p361}} → Europese Economische Ruimte
 • {{wd|properties|q183|p361}} → Europese Economische Ruimte
 • {{wd|property|p31}} → Wikimedia-projectpagina
 • {{wd|property|q727|p41}} - met vlagafbeelding (P41), Amsterdam (Q727)
 • {{#invoke:wikidata|claim|p41|id=Q727}} → Flag of Amsterdam.svg
 • {{#invoke:wikidata|claim|P898|qualifier=P407|id=Q727}} → - met IPA-transcriptie (P898), taal van werk of naam (P407)
 • {{#invoke:wikidata|labelIn|hu|Q727}} → Amszterdam - hu is de taalcode voor Hongaars