Wikipedia:Wikidata

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
1rightarrow.png WP:WD
Het logo van Wikidata

Wikidata is een Wikimediaproject om een open en gezamenlijke database op te zetten.

Sinds februari 2013 verplaatst het Wikidataproject interwiki-links van de artikelen naar een centrale database om het onderhoud te vereenvoudigen. Een test van dit systeem begon in oktober 2012 op de Hongaarse, Hebreeuwse en Italiaanse Wikipedia's, later volgde ook de Engelse. Sinds 6 maart 2013 is het ingevoerd in alle Wikipediaversies, dus ook op de Nederlandstalige. De interwikilinks van Kelenken komen bijvoorbeeld uit Q133129. Als er een Wikidata-item aan een artikel is gelinkt, vind je die onder het kopje hulpmiddelen in de linkerkolom. Je kunt ook bij "paginagegevens" onder datzelfde kopje hulpmiddelen altijd achterhalen of er een item van Wikidata aan een artikel is gelinkt en zo ja welke.

Wikidata bevat inmiddels ook andere soorten gegevens, zoals informatie die doorgaans in de infobox staat.

Deze Wikipedia-pagina geeft een overzicht van wat Wikidata is, maar ook een uitleg van de problemen en conflicten die met de overgang naar Wikidata gepaard gaan.

Ontwikkeling van Wikidata[bewerken]

Interwiki-links (fase 1)[bewerken]

Wikidata: Links naar alle talen vanuit een centraal punt
Oude systeem: Links tussen alle talen

Elk Wikipedia-artikel met een item op Wikidata gebruikt de interwikilinks die daar zijn opgeslagen voor de links die onderin de linkerkolom verschijnen. Traditionele interwikilinks in wikitekst worden nog steeds herkend en overschrijven de informatie voor die taal van Wikidata.

Als een artikel is gelinkt aan Wikidata, dan zal het alle links tonen die daar staan, samen met de links uit de wikitekst. Bij een conflict tussen een lokale link en een link van Wikidata zal de lokale link worden weergeven; de Wikidatalinks voor alle andere talen zullen wel worden weergeven.

Als het artikel nog niet is gelinkt aan Wikidata, dan zullen alleen interwikilinks uit de wikitekst worden getoond. In sommige gevallen zal er een Wikidata-item voor het artikel zijn, maar is het Nederlandse artikel hier nog niet aan gelinkt. Bij het aanpassen van Wikidata zullen deze problemen worden opgelost.

Niet alleen pagina's van Wikipedia worden via een item op Wikidata gelinkt, inmiddels worden ook links wikinews, wikiquote, wikisource, wikitravel, commons en soms zelfs Wikidata zelf in het item verzameld.

Niet alle naamruimtes hebben een plekje op Wikidata, de naamruimtes Gebruiker:, Speciaal:, MediaWiki:, Bestand: en alle overlegpagina's zijn uitgesloten. Dit volgt uit de relevantiecriteria.

Zie voor een handleiding voor het wijzigen van interwikilinks de Engelstalige Wikipedia.

Invoeging gegevens (fase 2)[bewerken]

Wikidata: Informatie voor infoboxen voor alle talen op een centraal punt
Oude systeem: Taalonafhankelijke informatie in infoboxen in alle talen

Als een artikel is gelinkt aan Wikidata dan kunnen daarin (net als in de corresponderende artikelen in andere Wikipedia's) gegevens gebruikt worden die op de corresponderende item-pagina van Wikidata staan. De op Wikidata opgeslagen gegevenswaarden zijn van het type string of Commons bestandsnaam (beide onafhankelijk van de taal) of van het type item. Bij het opvragen van de laatste krijgt men de titel van de Nederlandse pagina gekoppeld aan het item.

Er is op dit moment (nog) geen consensus voor het gebruik van Wikidata-informatie in artikelen.

Het is in principe de bedoeling dat de code voor het opvragen van de gegevens verwerkt wordt in de sjablooncode van sjablonen.

Het verzamelen van gegevens op Wikidata gaat zo ver dat er ook veel items zonder interwikilink bestaan. Zo hebben bijvoorbeeld alle rijksmonumenten een Wikidata-item, maar lang niet alle hebben al een artikel op één van de Wikipedia's.

Vertalen[bewerken]

Er is op Wikidata ook nog behoefte aan mensen die systeempagina's van het Engels naar het Nederlands kunnen vertalen. Hier kan Gebruiker:Sjoerddebruin meer over uitleggen.

Problemen en oplossingstools[bewerken]

Helaas gaan er af en toe dingen niet helemaal goed. Zo worden er nieuwe pagina's aangemaakt waarvan mensen vergeten die te koppelen aan hun equivalent in andere talen, of zijn er conflicten waarbij er nog steeds oude interwiki-links gebruikt worden, met name als een pagina in de ene taal in een andere taal door twee of meer pagina's beschreven wordt. Er zijn meerdere pagina's, speciale pagina's en wmf-labs-tools die lijstjes genereren van mogelijke Wikidata-conflicten, meestal moeten deze tools handmatig door gebruikers worden nagelopen om te kijken welke actie ondernomen moet worden. Hier onder een lijst met pagina's waarop interwiki-conflicten te vinden zijn.

Speciaal:OngekoppeldePaginas
Wat is het? Een speciale pagina op de Nederlandse Wikipedia die alle pagina's (inclusief categorieën, sjablonen, en Wikipedia-ruimte) weergeeft die geen item hebben op Wikidata. Anno september 2014 zijn er zo'n 58.000 ongekoppelde pagina's.
Waar kan ik het vinden? Op de volgende pagina's:
Wat kan ik doen? De lijst langslopen en de pagina's indien mogelijk koppelen aan hun equivalent in een andere taal. Als die er niet zijn, kan je een Wikidata-item aanmaken via d:Special:ItemByTitle/nlwiki/.
Wikipedia:Interwikiconflicten oplossen
Wat is het? Een pagina op de Nederlandse Wikipedia die een lijst geeft van alle conflicten die ontstaan zijn doordat Wikidata iets minder mogelijkheden biedt (geen links naar hoofdstukken bijvoorbeeld).
Waar kan ik het vinden? Op de volgende pagina's:
Wat kan ik doen? De lijst langslopen en het interwikiconflict oplossen.
Wikidata Terminator
Wat is het?
Waar kan ik het vinden? Op de site van WMF labs.
Wat kan ik doen?
Wikidata Game
Wat is het? Een set speelse manieren om Wikidata te verbeteren.
Waar kan ik het vinden? Op de site van WMF labs.
Wat kan ik doen?
d:User:Pasleim/projectmerge
Wat is het? De bot van Pasleim maakt lijsten van Wikipedia-artikelen in twee verschillende taal-projecten die exact dezelfde titel hebben. Dit kan betekenen dat ze over hetzelfde onderwerp gaan, maar dat hoeft niet. Soms zijn er bijvoorbeeld twee verschillende mensen met dezelfde naam, of is een van de twee titels een doorverwijspagina.
Waar kan ik het vinden? Op de volgende pagina's:
Wat kan ik doen? De lijst langslopen en bepalen of de twee artikelen in de verschillende talen hetzelfde onderwerp beslaan. Zijn ze hetzelfde, merge beide items dan; zijn ze niet hetzelfde, plaats ze dan op d:Wikidata:Do not merge (pas op: erg grote pagina). Extra taalcombinaties zijn aan te vragen op d:User:Pasleim/projectmerge-input.
d:Ivan A. Krestinin/To merge
Wat is het? De bot van Ivan A. Krestinin maakt lijsten van Wikipedia-artikelen in twee verschillende taal-projecten die op basis van een vastgesteld patroon mogelijk aan elkaar gekoppeld kunnen worden. Er moet rekening worden gehouden met valse positieven.
Waar kan ik het vinden? Op de volgende pagina's:
Wat kan ik doen? De lijst langslopen en bepalen of de twee artikelen in de verschillende talen hetzelfde onderwerp beslaan. Zijn ze hetzelfde, merge beide items dan; zijn ze niet hetzelfde, plaats ze dan op d:Wikidata:Do not merge (pas op: erg grote pagina). Mogelijk is het patroon fout en moeten de items aan de hand waarvan het patroon is vastgesteld worden opgesplitst.
AutoList: albums zonder uitvoerende artiest
Wat is het? Een actuele lijst van muziekalbums op Wikidata zonder de uitvoerende artiest (P175).
Waar kan ik het vinden? Op de site van WMF labs.
Wat kan ik doen? De uitvoerende artiest toevoegen (de optie verschijnt meestal in de suggesties, zoek anders op "P175"). Tevens kan een beschrijving worden toegevoegd zoals "muziekalbum van Artiest". Opmerking: als er rechts in de tabel een ID staat opgegeven, is het betreffende album al gedaan.
Not in the other language
Wat is het? Een hulpmiddel waarmee je in een deel van de categorieboom kunt zoeken naar artikelen die geen link hebben in naar een andere Wikipedia.
Waar kan ik het vinden? Op de site van WMF labs.
Wat kan ik doen? Onderzoeken of er ontbrekende links zijn. Dan alsnog de link leggen.
Dupe finder
Wat is het? Een hulpmiddel waarmee je voor een bepaalde taalvariant van Wikipedia kunt onderzoeken of er mogelijke "duplicaten" zijn binnen Wikidata.
Waar kan ik het vinden? Op de site van WMF labs.
Wat kan ik doen? Als je duplicaten vindt, dan kunnen die worden gemerged.

Hulpmiddelen[bewerken]

Gebruiker:Zanaq/fWikiData
Wat is het? Een tooltje waarmee je bij de hulpmiddelen een knop "zoek Wikidata" hebt, zodat je met één druk op de knop kunt zoeken naar items op Wikidata met dezelfde titel.
Waar kan ik het vinden? Op de gebruikerspagina van Zanaq.
Wat kan ik doen? Als een relevant item is gevonden kun je de link naar nlwiki toevoegen. Heel handig bij nieuwe artikelen.
d:User:Yair rand/WikidataInfo.js
Wat is het? Een tooltje die van elke pagina aangeeft (onder de paginatitel) of er een item op Wikidata is, en zo ja, wat de titel daarvan is.
Waar kan ik het vinden? Op de gebruikerspagina van Yair rand op Wikidata.
Wat kan ik doen? Wanneer een pagina geen Wikidata-item heeft, kun je die aanmaken, of koppelen aan een bestaand item.
Indien je deze tool wilt gebruiken, zet je dit in je eigen javascript:
/* Wikidata */
if ( mw.config.get( 'wgNamespaceNumber' ) === 0 ) {
mw.loader.load("//www.wikidata.org/w/index.php?title=User:Yair rand/WikidataInfo.js&action=raw&ctype=text/javascript");
}

Deelnemers[bewerken]

Als je het ook leuk (of noodzakelijk) vindt om te helpen het aantal Wikidata-conflicten terug te dringen, zet dan je naam hier onder:

  1. FakirNLoverleg (Admin op Wikidata admin op Wikidata)
  2. Trijnsteloverleg
  3. Sjoerd de Bruin (overleg) (Admin op Wikidata admin op Wikidata)
  4. Lymantria nephrographa without scalebar.jpg Lymantria overleg (Admin op Wikidata admin op Wikidata)
  5. ElfjeTwaalfje (overleg) (Admin op Wikidata admin op Wikidata)
  6. Multichill (overleg) (Admin op Wikidata admin op Wikidata)
  7. Romaine 24 sep 2014 03:40 (CEST) - doe ik al grootschalig

Zie ook[bewerken]