Wimpy

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Een Wimpy in Ryde (Engeland)

Wimpy is een fastfoodrestaurant dat hoofdzakelijk broodjes, hamburgers, friet, eieren en aanverwante gerechten serveert, maar ook warme en koude dranken. In de hoogtijdagen in de jaren 1960 en 1970 waren er meer dan 1.000 restaurants in meer dan 23 landen. In veel landen, waaronder Nederland, is Wimpy sinds de jaren 1980 verdwenen. Anno 2013 is in 11 landen een Wimpy gevestigd.

De naam "Wimpy" is geïnspireerd door het in de jaren 1930 ontstane personage J. Wellington Wimpy uit de Popeye-tekenfilms die bekend werd met uitspraken als I'll gladly pay you Tuesday for a hamburger today ("ik betaal je dinsdag graag voor een hamburger vandaag").

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Wimpy werd opgericht en had de eerste vestiging in 1934 in Bloomington Indiana in de Verenigde Staten[1]. De eerste Europese Wimpy werd in 1954 geopend in Groot-Brittannië door de oprichter en ondernemer Eddie Gold. Al snel kwamen er ook in andere landen Wimpy's, in Nederland kwam de eerste Wimpy in 1963. Uiteindelijk werd Wimpy onderdeel van het Britse concern J. Lyons en Co. In 1969 waren er in Nederland 53 vestigingen.

Bij Wimpy werd men bediend en stond er een menukaart in een plastic houder op tafel. Het interieur van Wimpy was luxer dan dat van de concurrentie en had royale tafels met rood lederen banken. Ook hoefde men het vuile servies niet zelf weg te brengen maar werd er afgeruimd door de serveersters.

Daarna kwam er de klad in omdat het bedrijf veel concurrentie kreeg van McDonald's en Burger King, die steeds meer filialen openden. In tegenstelling tot Wimpy, waar men bediend werd, kon men bij McDonald's zelf de bestelling aan de toonbank halen, wat veel sneller was, mede omdat de gerechten daar meestal al klaar waren en bij Wimpy ze nog bereid moesten worden. In de laatste jaren werd bij een aantal vestigingen de bediening afgeschaft en kon men bij de toonbank zelf zijn bestelling afhalen. Dit mocht echter niet meer baten en in 1985 sloot in Zandvoort de laatste Wimpy in Nederland.

Een andere reden van het verdwijnen was dat Wimpy werkte met franchise-ondernemers die een contract van 10 jaar kregen en na afloop van het contract vaak voor zichzelf begonnen met een andere formule en andere naam. Dit kwam mede omdat Wimpy in tegenstelling tot McDonald's niet het onroerend goed aan de franchise-ondernemer verhuurde maar dat deze dat zelf van een makelaar huurde. Hierdoor stond Wimpy na 10 jaar met lege handen. Het aantal restaurants nam wereldwijd sterk af en Wimpy verdween geheel uit Nederland.

Landen met een vestiging[bewerken | brontekst bewerken]

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]

  1. Hoekstra, Dave (25 July 2004). "Pseudosliders". Chicago Sun-Times. p. 11. Wimpy's, throughout the Midwest: Inspired by the Popeye's comic strip, J. Wellington Wimpy was a tubby character who always promised to "gladly pay you Tuesday for a hamburger today." Wimpy's started in 1934 in Bloomington, Ind., and even had outlets in Chicago's Loop. Founder Ed Gold died in 1978 while working in his Chicago outlet; his will stipulated that all his restaurants be permanently closed upon his death. That's moxie, not wimpy.
Zie de categorie Wimpy van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.