Wit-Rusland op het Eurovisiesongfestival 2014

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Eurovisiesongfestival 2014
Land Vlag van Wit-Rusland Wit-Rusland
Nationale selectie
Selectieproces Nationale finale
Datum 10 januari 2014
Artiest Teo
Lied Cheesecake
Uitslag
Halve finale 5de (87 punten)
Finale 16de (43 punten)
Teo eindigde namens Wit-Rusland op de zestiende plek in Kopenhagen

Wit-Rusland nam deel aan het Eurovisiesongfestival 2014 in Kopenhagen, Denemarken. Het was de 11de deelname van het land op het Eurovisiesongfestival. BTRC was verantwoordelijk voor de Wit-Russische bijdrage voor de editie van 2014.

Selectieprocedure[bewerken | brontekst bewerken]

Net als in 2013 hield de Wit-Russische openbare omroep een nationale finale om de Wit-Russische inzending aan te duiden. Artiesten en tekstschrijvers konden hun bijdrage naar de omroep sturen. De inschrijving opende op 15 oktober en duurde tot 24 november. Uiteindelijk ontving BTRC 70 inzendingen, dertien minder dan het jaar voordien. Op 28 en 29 november werden er audities georganiseerd in het hoofdkantoor van BTRC in Minsk, waaruit er vijftien werden geselecteerd voor deelname aan de nationale finale. De namen van de vijftien deelnemers werden op 29 november bekendgemaakt. Aleksej Gross trok zich echter op 5 december op vraag van zijn platenmaatschappij terug, waardoor de finale veertien acts telde.

De nationale finale werd gehouden op 10 januari 2014, en werd net als de voorgaande editie gepresenteerd door Olga Ryzjikova en Denis Dudinsky. De punten werden voor 50 % verdeeld door een vakjury. De rest van de punten werd verdeeld door het publiek, dat via televoting zijn favoriet kon bepalen. Aan het einde van de puntentelling bleek dat Teo en Max Lorens & DiDyuLya gezamenlijk eerste waren geworden, met 20 punten. Daarop moesten alle acht de juryleden een keuze maken tussen de twee acts. Teo kreeg het vertrouwen van alle acht de juryleden, en mocht aldus met Cheesecake Wit-Rusland vertegenwoordigen op het Eurovisiesongfestival 2014.

Nationale finale[bewerken | brontekst bewerken]

10 januari 2014

Plaats Artiest Lied Jury Publiek Totaal
1 Teo Cheesecake 12 8 20
2 Maks Lorens & DiDjoeLja Now you're gone 8 12 20
3 Janet You will be here 10 3 13
Switter Boys en Kate&Volga Karol Vetsjnaja ljoebov 7 6 13
5 Nuteki Fly away 0 10 10
6 Anastasia Malasjkevitsj Runaway 4 5 9
Tasja Odi Empty universe 5 4 9
8 Daria Starlight 6 2 8
NAPOLI Stay with me 1 7 8
10 Natalia Tamelo Not what I've been looking for 3 0 3
11 Jelena Sinjavskaja Via lattea 2 0 2
12 Matvej Koeper & DUX Strippers 0 1 1
13 Artjom Michajlenko Rapsodija #1 0 0 0
Alina Motsjtsjenko Angel crying 0 0 0

In Kopenhagen[bewerken | brontekst bewerken]

Wit-Rusland moest in Kopenhagen eerst aantreden in de tweede halve finale, op donderdag 8 mei. Teo trad als tiende van vijftien acts aan, na Can-Linn feat. Kasey Smith uit Ierland en gevolgd door Tijana uit Macedonië. Bij het openen van de enveloppen bleek dat Wit-Rusland zich had weten te plaatsen voor de finale. Na afloop van de finale werd duidelijk dat Teo op de vijfde plaats was geëindigd in de tweede halve finale, met 87 punten. Armenië kreeg het maximum van twaalf punten van twee landen, met name Georgië en Litouwen.

In de finale trad Teo als tweede van 26 acts aan, net na Maria Jaremtsjoek uit Oekraïne en gevolgd door Dilarə Kazımova uit Azerbeidzjan. Aan het einde van de puntentelling stond Wit-Rusland op de zestiende plaats, met 43 punten. Wit-Rusland kreeg het maximum van de punten van één land, met name Rusland.