Witborstdoktersvis

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Witborstdoktersvis
IUCN-status: Niet bedreigd[1] (2010)
Witborstdoktersvis
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Actinopterygii (Straalvinnigen)
Orde:Perciformes (Baarsachtigen)
Familie:Acanthuridae (Doktersvissen)
Onderfamilie:Acanthurinae
Geslacht:Acanthurus
Soort
Acanthurus leucosternon
Bennett, 1833
Synoniemen
  • Acanthurus delisiani Valenciennes, 1835
  • Acanthurus delisianus Valenciennes, 1835
  • Hepatus leucosternon (Bennett, 1833)
  • Rhombotides leucosternon (Bennett, 1833)
  • Acanthurus leucosternum Day, 1889
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Witborstdoktersvis op Wikispecies Wikispecies
(en) World Register of Marine Species
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Vissen

De witborstdoktersvis (Acanthurus leucosternon) is een doktersvis die weliswaar in het aquarium gehouden kan worden, maar bekendstaat als een moeilijk houdbare soort.

Natuurlijke verspreiding[bewerken | brontekst bewerken]

De Witbuikdoktersvis (Latijn: A. leucosternon) is van nature een rifbewoner, die vooral voorkomt in ondiepe riffen aan de kust of rond eilanden. De soort is te vinden in de Indische Oceaan: van de oostkust van Afrika tot in de Andamanse Zee, Zuidwest-Indonesië en Christmaseiland. De verspreiding strekt zich soms uit tot Bali.

Stip[bewerken | brontekst bewerken]

Onder meer de grote gevoeligheid voor de stip-ziekte bemoeilijkt het houden van deze doktervis in het aquarium. De praktijk leert dat een exemplaar die in de natuur gevangen is, vrijwel altijd stip bij zich draagt. In de natuur is A. leucosternon vaak resistent tegen stip: hij is dan wel drager van de ziekte, maar die komt niet tot ontwikkeling.

Als A. leucosternon in het aquarium wordt geplaatst, zijn daar meestal al andere vissen en mogelijk andere doktersvissen aanwezig. Dit zorgt voor stress bij de soort. De stress en het vervangende voer zorgen ervoor dat de weerstand van A. leucosternon afneemt en dat de stip tot ontwikkeling kan komen. Het duurt meestal twee tot drie weken voordat de stip zich openbaart.

Voeding[bewerken | brontekst bewerken]

A. leucosternon is een algeneter en moet dus niet gevoerd worden met dierlijk voedsel (zoals mysis en artemia) maar overwegend met plantaardig voedsel. Anno 2008 zijn relatief veel plantaardige droogvoeren in de handel beschikbaar, zoals OSI Spirulina, Omega One Super veggies (kelp flakes), zeesla en zeewieren (rode, bruine en groene). Hiermee kunnen witborstdoktersvis in principe in een goede conditie gehouden worden. Desalniettemin lijkt soms de samenstelling van het voedsel verband te houden met de moeilijke houdbaarheid van de soort.

Ruimte[bewerken | brontekst bewerken]

A. leucosternon is een snelle zwemmer waardoor het noodzakelijk is om veel zwemruimte aan te bieden. 3 meter wordt als minimum aanbevolen. De witborstdoktersvis is erg agressief tegen soortgenoten. Het is aanbevolen in een aquarium slechts één exemplaar van de soort te houden.

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

{{Appendix}}