Wonder Boy (computerspelserie)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Wonder Boy
Monster World MW logo.png
Ontwikkelaar(s) Westone Bit Entertainment
Uitgever(s) Sega, Hudson Soft, Activision
Muziek Shinichi Sakamoto, Jin Watanabe
Genre(s) Arcadespel, adventure, RPG
Platform(s) Arcade, Commodore 64, Game Gear, MSX, Master System, Mega Drive, NES, SNES, ZX Spectrum
Navigatie
Eerste spel Wonder Boy
(1986)
Laatste spel Wonder Boy: The Dragon's Trap
(2017)
Portaal  Portaalicoon   Computerspellen

Wonder Boy bestaat uit een aantal computerspellen uitgebracht door Sega, Hudson Soft en Activision. Het spel werd ontwikkeld door Westone (voorheen Escape).

De franchise is nogal redelijk ingewikkeld. Enerzijds is er de hoofdreeks "Wonder Boy", met daaronder een subreeks "Monster Land". Een spel kan behoren tot de hoofdreeks "Wonder Boy", tot de subreeks "Monster Land" of tot beide. Hierdoor krijgen de titels soms nogal eigenaardige namen zoals "Wonder Boy V: Monster World III". Anderzijds hanteerde Westone een niet-alledaagse licentieregeling.

Spel[bewerken]

Het oorspronkelijke Wonder Boy-spel is een side-scrolling platformspel waarin de speler het einde van het veld moet bereiken, vijanden vermijden en fruit verzamelen om een geleidelijk aflopende tijdmeter te herstellen. Afgezien van Wonder Boy III: Monster Lair, die naast het Shoot 'em up-genre een soortgelijke gameplay bevat, zijn de andere spellen in de serie gericht op het rollenspel-genre (RPG).

Met het verslaan van vijanden in het spel kan de speler munten verdienen, die gebruikt kunnen worden om nieuwe wapens, pantser, en magische voorwerpen te kopen, om zo de speler sterker te maken. Veel van deze spellen hebben een Metroidvania gameplay-stijl, waarbij het verkrijgen van nieuwe items of vaardigheden toegang kan geven tot nieuwe gebieden in het spel.[1]

Lijst van spellen[bewerken]

Hoofdserie[bewerken]

Titel Jaar Systeem Ports Alternatieve titels
Wonder Boy 1986 Arcade Master System, SG-1000, Game Gear, Wii Virtual Console Revenge of Drancon
Wonder Boy in Monster Land 1987 Arcade Master System, Atari ST, Wii Virtual Console Wonder Boy: Monster Land, Super Wonder Boy in Monster Land
Wonder Boy III: Monster Lair 1988 Arcade Mega Drive, Wii Virtual Console
Wonder Boy III: The Dragon's Trap 1989 Master System Game Gear, Wii Virtual Console Wonder Boy: The Dragon's Trap, Monster World II: Dragon no Wana
Wonder Boy in Monster World 1991 Mega Drive Master System, Wii Virtual Console, Windows, PlayStation 3 Wonder Boy V: Monster World III
Monster World IV 1994 Mega Drive Wii Virtual Console, PlayStation 3, Xbox 360

Remakes[bewerken]

Titel Jaar Systeem Aantekeningen
Wonder Boy Returns 2016 Windows, PlayStation 4 Remake van Wonder Boy door CFK.[2]
Wonder Boy: The Dragon's Trap 2017 PlayStation 4, Nintendo Switch, Xbox One, Windows Remake van Wonder Boy III: The Dragon's Trap door Lizardcube.[3]


Wonder Boy I / Adventure Island[bewerken]

Verhaal[bewerken]

Tom-Tom, een holbewoner, dient zijn vriendin Tanya te bevrijden uit het kasteel van een monster. Hiervoor dient hij 8 gebieden te passeren die elk bestaan uit 4 levels. De levels bestaan uit bossen, ijsvlakten, zeeën, grotten ... Elk level dient binnen een bepaalde "vitality"-tijd uitgespeeld te worden. De tijd wordt verlengd iedere keer dat Tom-Tom een stuk fruit vindt en neemt af als hij over stenen struikelt of giftige eieren eet. Tom-Tom kan zijn vijanden uitschakelen met een hamer. Zulke hamers vindt hij in eieren die her en der liggen. Op plekken met veel vijanden waarbij een hamer hard nodig was, kon deze ook in de lucht verschijnen en dan meegenomen worden. Naast een hamer kan een ei ook een skateboard, een fee of een bonus(een paddenstoel) bevatten dat men optioneel kan opnemen. Met het skateboard kan Tom-Tom ietwat sneller vooruit, maar hij kan niet volledig stoppen. Dit skateboard verdwijnt wanneer Tom-Tom een vijand raakt. Dankzij de fee kan Tom-Tom de eerstvolgende 30 seconden tegenstanders uitschakelen door er over te lopen, de bonus zorgt ervoor dat de puntenwaardes verdubbelen. Gespikkelde eieren bevatten een vergif(hoedje), dat sowieso automatisch wordt opgeraapt, en ervoor zorgt dat de vitality-tijd sneller afneemt. Aan het eind van elk gebied(area) dient Tom-Tom een reus te verslaan door een aantal keer met de hamer z'n kop te raken, zodat de reus wordt "onthoofd". Dit aantal keren neemt per gebied toe en als Tom-Tom de reus verslaat krijgt hij een bonusvoorwerp en mag hij naar het volgende gebied dat meer vijanden bevat. Tom-Tom wandelt sneller wanneer men de "vuur"-knop ingedrukt blijft houden.

(Super) Wonder Boy[bewerken]

 • Het eerste spel "Wonder Boy" kwam wereldwijd uit in 1986 voor Sega arcadespellen.
 • Datzelfde jaar bracht Sega in bepaalde landen ook een spel "Wonder Boy" uit voor de Sega SG-1000 dat totaal anders was dan het arcadespel.
 • Niet veel later werd wereldwijd het spel "Wonder Boy" uitgebracht voor Sega Mark III wat dan weer wel hetzelfde was als de arcade-versie.

Sega had nu een probleem: er bestonden 2 spellen met eenzelfde naam, die inhoudelijk anders waren. In landen waar de versie voor Sega SG-1000 werd uitgebracht, werd de Arcade-versie uitgebracht onder de naam "Super Wonder Boy". In alle andere landen (Verenigde Staten, Europa en Brazilië) behield men de naam "Wonder Boy"

Licentie[bewerken]

Om het nog ingewikkelder te maken, gebruikte Westone een uniek licentiesysteem. Hierdoor verwierf Sega enkel een licentie op de naam "Wonder Boy", de personages en de muziek. Daarnaast bracht Sega het spel enkel uit op eigen spelcomputers en arcadekasten. Alle andere zaken, zoals het spelverloop, achtergronden, ... bleven eigendom van Westone.

Vervolgens ging Westone eenzelfde licentie aan met Hudson Soft. Deze laatste bracht het spel over naar spelcomputers zoals SNES, Master System en Game Gear. Omdat de naam "Wonder Boy" voor spelcomputers exclusief was voorbehouden voor Sega, bracht Hudson Soft het spel uit onder de naam Adventure Island. Er werden andere personages en muziek gebruikt, maar de achtergronden en alle andere zaken bleven behouden. Het komt er dus op neer dat "(Super) Wonder Boy" en "Adventure Island" qua spelverloop identiek zijn.

Ten slotte ging Westone nog een derde licentie aan met Activision. Zij kregen het recht om het spel uit te brengen op homecomputers zoals MSX, Commodore 64, ZX Spectrum en Amstrad CPC en dit onder de naam Wonder Boy. Dat laatste was mogelijk omdat Sega als enige de naam "Wonder Boy" mocht gebruiken op spelcomputers, maar het licentiecontract vermeldde niets over homecomputers. Vanwege technische beperkingen is het spel op homecomputers ietwat anders dan voor arcade.

Wonder Boy in Monster Land / Super Wonder Boy[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Wonder Boy in Monster Land voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

In 1987 bracht Sega een nieuw spel uit, waarvan de titel varieert naargelang het land:

 • Spelcomputers
  • In de Verenigde Staten en Europa werd het spel uitgebracht onder de naam Wonder Boy: Monster World op onder andere Master System.
  • Daarbuiten werd het spel uitgebracht onder de naam Super Wonder Boy: Monster World
 • Homecomputers
  • Buiten Europa was de naam Wonder Boy: Monster World
  • Voor Europa werd dan weer gekozen voor Super Wonder Boy, ondanks Sega reeds een titel "Super Wonder Boy" had. Echter werd "Super Wonder Boy" in Europa voor homecomputers uitgebracht door Activision onder de naam "Wonder Boy".

Wonder Boy III[bewerken]

Monster Lair[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Wonder Boy III: Monster Lair voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Dit spel verscheen in 1988 als derde in de Wonder Boy-reeks. Hoewel Westone het spel "Wonder Boy III" noemde, voegde Hudson Soft hierbij de extensie Monster Lair waardoor de volledige titel "Wonder Boy III: Monster Lair" werd.

The Dragon's trap[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Wonder Boy III: The Dragon's Trap voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Sega bracht op hun spelcomputers een derde "Wonder Boy"-spel uit dat totaal niets te maken heeft met de "Hudson Soft"-versie. Hoewel Sega initieel de naam "Monster World II" koos, werd uiteindelijk beslist om het spel "Wonder Boy III: The Dragon's trap" te noemen.

Dragon's curse[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Wonder Boy III: The Dragon's Trap voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Hudson Soft nam een licentie op "The dragon's trap" en bracht het spel uit onder de naam "Wonder Boy: The dragon's curse".

Wonder Boy IV[bewerken]

Er is geen spel dat de titel "Wonder Boy IV" bevat, hoewel "Dragon's curse" gezien kan worden als het vierde spel in de Hudson soft-reeks.

Wonder Boy in Monster World[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Wonder Boy in Monster World voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Dit is het laatste spel uit de Wonder Boy reeks. In Japan staat het bekend onder de titel "Wonder Boy V Monster World III", en door Hudson Soft werd een nieuwe versie ontwikkeld voor de PC Engine met andere personages en muziek en werd het spel uitgegeven onder de naam "The Dynastic Hero".

Monster World IV[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Monster World IV voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Dit spel werd enkel in Japan uitgebracht voor de Mega Drive.

Brazilië: geen Wonder Boy, maar Mônica[bewerken]

In Brazilië is er nog een eigenaardigheid: voor deze markt werden er voor bepaalde spellen andere personages en titels gebruikt gebaseerd op "Turma da Mônica", een populaire Braziliaanse stripreeks.

 • "Wonder Boy in Monster Land" werd "Mônica: No Castelo do Dragão"
 • "Wonder Boy III: The Dragon's Trap" werd "Turma da Mônica em O Resgate"
 • "Wonder Boy in Monster World" werd "Turma da Mônica na Terra dos Monstros"

Externe links[bewerken]