Xfire

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Xfire
Logo Xfire.svg
Ontwikkelaar Xfire Inc.
Recentste versie 1.155 Build 46139 
(21 maart 2013)
Laatste bètaversie 2.43 Build 729 
(5 maart 2014)
Status Actief
Besturingssysteem Windows 2000+
Categorie Instant messenger
Licentie Propriëtaire freeware
Website (en) Officiële website
Portaal  Portaalicoon   Informatica

Xfire is een freeware-instant messenger waarmee gebruikers kunnen communiceren met elkaar, terwijl ze een bepaald computerspel spelen. De bijzonderheid bij Xfire ligt in zijn mogelijkheid om te detecteren dat een bepaald computerspel actief is. Xfire heeft meer dan 18 miljoen geregistreerde gebruikers (en heeft vanaf december 2009 meer dan vijftien miljoen). Het programma is beschikbaar voor Windows 2000 en hoger. Er is ook een Mac-versie met de naam iFire.

Geschiedenis[bewerken]

Xfire, Inc. werd gecreëerd door Mike Cassidy (voormalig CEO van Direct Hit) en Denis Fong. Cassidy is tegenwoordig CEO, Fong staat in voor de marketing. Sinds de creatie in 2004 heeft het programma wereldwijd al bijna twintig miljoen gebruikers aangetrokken. Op 30 april 2016 is Xfire officieel gestopt met het aanbieden van zijn e-gaming platform.

Technologie[bewerken]

Door het analyseren van actieve processen kan Xfire actieve computerspellen detecteren, en deze informatie doorsturen naar Xfire-gebruikers die de actieve speler als vriend hebben. Daarnaast kan het voor veel spellen detecteren op welke server de gebruiker speelt, en soms in welk level, en meer. Het programma ondersteunt ook directe deelname voor verscheidene spellen, wat betekent dat de gebruikers direct met één muisklik kunnen meedoen met hun vrienden in het spel op dezelfde server. Met Xfire kan men eveneens berichten in het spel zelf sturen naar andere spelers, zonder dat men zelf in het spel aanwezig moet zijn, aangezien het een afzonderlijk programma is.

Xfire houdt bij welke spellen de gebruikers spelen, hoeveel uren ze die spelen en kan nog andere informatie (zoals scores) van de spelservers opslaan. Deze informatie kan worden verwerkt tot een afbeelding (die de gebruikers via PHP als een handtekening kunnen gebruiken).

Xfire ondersteunt tegenwoordig een 500-tal games, meer dan 200 daarvan ondersteunen de optie om met één klik deel te nemen aan een spel. De ondersteunde spellen zijn van veel verschillende types, en bevatten onder andere populaire games zoals Call of Duty, Counter Strike Source, World of Warcraft en Battlefield 2. Xfire werkt eraan om telkens de nieuwste spellen te ondersteunen. Telkens als er een spel uitkomt, voegt xfire deze toe aan hun lijst.

Sinds versie 1.43, die in augustus 2005 verscheen, is aan Xfire een optie voor voice chat door middel van voice over IP-technologie toegevoegd, gelijkwaardig met onder andere teamspeak.

Sinds versie 1.57, die in juni 2006 verscheen, heeft Xfire een kill/death ratio tracking ondersteuning voor enkele spellen. Sindsdien wordt er regelmatig ondersteuning voor een ander spel toegevoegd. Op de profielpagina van de betreffende speler kan men deze scores bekijken.

Sinds versie 1.85, die in januari 2008 verscheen, heeft Xfire een hypercam ingevoegd. Sindsdien kan men in bepaalde spellen die XIG 2.0 hebben, een film vanuit het spel opnemen.

Op 2 mei 2008 werd versie 1.91 uitgebracht met ondersteuning voor meer (nieuwe) spellen.

Yahoo!-rechtszaak[bewerken]

Yahoo! spande een rechtszaak aan tegen Xfire op 28 januari 2005, waarin werd gesteld dat Xfire een patentinbreuk heeft gepleegd op Yahoo!'s US Patent No. 6,699,125 betreffende een "Game server for use in connection with a messenger server". Xfire spande als reactie daarop op 10 maart 2005 een zaak aan tegen Yahoo!. Om de kosten van de rechtszaak te dekken, plaatste Xfire veel banneradvertenties die de gebruikers vroegen om bijdragen aan de gerechtelijke kosten.

Op 31 januari 2006 kwam het tot een schikking tussen de bedrijven. Dit werd o.a. gemeld op het forum van Xfire[1] en Gamespot.com[2], maar zonder details over de schikking.

Viacom[bewerken]

Op 24 april 2006 is Xfire voor $102 miljoen (USD) gekocht door het bedrijf Viacom. Op 3 augustus 2010 is Xfire opnieuw overgenomen. Een groot deel van de ontwikkelaars stapt hierdoor op nadat ze 127 updates van het programma hebben gemaakt.

Zie ook[bewerken]

Externe link[bewerken]