Naar inhoud springen

Xochicalco

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Archeologische monumentenzone van Xochicalco
Werelderfgoed cultuur
Xochicalco
Land Vlag van Mexico Mexico
Coördinaten 18° 48′ NB, 99° 18′ WL
UNESCO-regio Latijns-Amerika en Caraïben
Criteria iii, iv
Inschrijvingsverloop
UNESCO-volgnr. 939
Inschrijving 1999 (23e sessie)
Kaart
Xochicalco (Mexico)
Xochicalco
UNESCO-werelderfgoedlijst

Xochicalco is een Precolumbiaanse vindplaats in de gemeente Temixco in het westen van de staat Morelos in Mexico. De naam Xochicalco betekent "Plaats van het Bloemenhuis" in het Nahuatl. De plaats ligt 38 km ten zuidwesten van Cuernavaca. Hoewel het een van de belangrijkste archeologische 'sites' van México is, en met de lijnbus redelijk goed bereikbaar, krioelt het er niet van de toeristen.

Oude geschiedenis

[bewerken | brontekst bewerken]

Het belangrijkste ceremoniële centrum is boven op een kunstmatig afgeplatte heuvel, omringd door nog niet opgegraven gebouwen. De plaats werd bewoond vanaf 200 v.Chr., maar de meeste gebouwen zijn tussen 700 en 1000 gebouwd. Op haar hoogtepunt woonden er naar schatting 20.000 mensen in Xochicalco. Na de val van Teotihuacán was Xochicalco militair de machtigste staat in centraal Mexico. In de tiende eeuw werd Xochicalco verlaten, mogelijk na een oorlog te hebben verloren.

Reliëfs in Xochicalco tonen afbeeldingen van de gevederde slang, in een stijl die invloed van Teotihuacán, de Tolteken en de Maya's suggereert. Waarschijnlijk diende Xochicalco als verzamelplaats voor artiesten uit heel Meso-Amerika.

Andere monumenten zijn tempels, paleizen, balspeelvelden, baden, altaren en een grot met trappen erin uitgehakt. Er bevinden zich nog drie vrijstaande stèles, andere stèles uit Xochicalco bevinden zich in musea.

Moderne geschiedenis

[bewerken | brontekst bewerken]

De ruïnes werden voor het eerst beschreven door Antonio Alzate in 1777 en Alexander von Humboldt publiceerde in 1810 de eerste illustraties. De tempel van de gevederde slang werd in 1910 hersteld door de archeoloog Leopoldo Batres en van de jaren 40 tot de jaren 60 werden verdere opgravingen en herstelwerkzaamheden ondernomen.

In 1962 werden de activist Rubén Jaramillo en zijn familie nabij Xochicalco om het leven gebracht.

In 1999 is Xochicalco opgenomen in de Werelderfgoedlijst van de UNESCO.

Zie de categorie Xochicalco van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.