Rotstekeningen van de Sierra de San Francisco

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Rotstekeningen van de Sierra de San Francisco
Werelderfgoed cultuur
Rotstekeningen van de Sierra de San Francisco
Land Vlag van Mexico Mexico
Coördinaten 27° 39′ NB, 112° 55′ WL
UNESCO-regio Latijns-Amerika en Caraïben
Criteria i, iii
Inschrijvingsverloop
UNESCO-volgnr. 714
Inschrijving 1993 (17e sessie)
Kaart
Rotstekeningen van de Sierra de San Francisco (Mexico)
Rotstekeningen van de Sierra de San Francisco
UNESCO-werelderfgoedlijst
Bergketen met de vindplaats van de rotstekeningen

Met de rotstekeningen van de Sierra de San Francisco wordt prehistorische kunst aangeduid van de Cochimí, een uitgestorven bevolkingsgroep uit de Yuma-Cochimítalenfamilie. Tekeningen werden gevonden in de bergketens van de Sierra de San Francisco, bij het bergdorpje Sierra de San Francisco, gelegen in de 33.092 km² grote gemeente Mulegé in het noorden van de deelstaat Baja California Sur, centraal op het schiereiland Neder-Californië van Mexico. Het is is een door de UNESCO erkende site van cultureel werelderfgoed.

De Precolumbiaanse tekeningen stellen het dagelijks leven van de Cochimí voor. De eerste ontdekking door Europeanen dateert uit de 18e eeuw, en staat op naam van Francisco Javier, een Spaans Jezuïetenmissionaris. Op moeilijk toegankelijke locaties zijn zo'n 250 uitstekend bewaarde vindplaatsen geïnventariseerd.

Alle vindplaatsen bevinden zich in het El Vizcaíno Biosphere Reserve, een groot natuurreservaat. Mexico plaatste het cultuurerfgoed in 1989 op de voorstellijst. De UNESCO voegde de site in 1993 tijdens de 17e sessie van de Commissie voor het Werelderfgoed toe aan de werelderfgoedlijst.

Zie de categorie Rock Paintings of Sierra de San Francisco van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.