Naar inhoud springen

El Tajín

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Precolumbiaanse stad El Tajin
Werelderfgoed cultuur
El Tajín
Land Vlag van Mexico Mexico
Coördinaten 20° 27′ NB, 97° 23′ WL
UNESCO-regio Latijns-Amerika en Caraïben
Criteria iii, iv
Inschrijvingsverloop
UNESCO-volgnr. 631
Inschrijving 1992 (16e sessie)
Kaart
El Tajín (Mexico)
El Tajín
UNESCO-werelderfgoedlijst

El Tajín is een archeologische vindplaats in de Mexicaanse deelstaat Veracruz, vlak bij de stad Poza Rica. El Tajín was op haar hoogtepunt tussen 500 en 1200.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

El Tajín is al zeker sinds de 1e eeuw bewoond, maar grootschalige bouwprojecten begonnen pas veel later, vermoedelijk onder invloed van de Tolteken. De meeste grote bouwwerken zijn tussen 700 en 1000 gebouwd. Wie El Tajín hebben gebouwd is niet helemaal zeker, maar de meeste archeologen gaan ervan uit dat het de Totonaken zijn geweest. De stad is genoemd naar Tajín, de Totonaakse onweersgod. Het culturele complex waar El Tajín de belangrijkste stad van is, wordt de Veracruzbeschaving genoemd. In de 12e eeuw is de stad vermoedelijk geplunderd door Chichimeken. Toen de Spaanse veroveraars de stad in 1540 ontdekten, was zij geheel verlaten.

De stad was volledig overwoekerd door bos tot zij eind 18e eeuw werd herontdekt door Diego Ruiz en later Alexander von Humboldt. Archeologische opgravingen zijn begonnen in 1943 en sinds 1980 zijn enige gebouwen gerestaureerd. Sinds 1992 is de stad opgenomen in de lijst van Werelderfgoed.

De site[bewerken | brontekst bewerken]

El Tajín heeft een oppervlakte van ongeveer een vierkante kilometer, hoewel een deel van de stad nog niet is uitgegraven. In de stad bevinden zich verschillende piramiden, stèles en balspeelplaatsen. Het bekendste gebouw in El Tajín is de Piramide van de Nissen. Deze piramide is 25 meter hoog en kent 365 nissen, vermoedelijk een voor elke dag van het jaar.

Bij de site is een klein museum. Hoewel El Tajín een toeristische trekpleister is, is de stad minder bekend dan de meeste andere locaties van vergelijkbaar kaliber in Mexico.

Zie de categorie El Tajín van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.