Yahya Hassan

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Yahya Hassan
Yahya Hassan
Yahya Hassan
Algemene informatie
Geboren 19 mei 1995
Geboorteplaats Århus
Land Vlag van Denemarken Denemarken
Beroep dichter
Portaal  Portaalicoon   Literatuur

Yahya Hassan (Århus, 19 mei 1995) is een Deense dichter.

Yahya Hassans ouders kwamen als vluchtelingen uit Palestina naar Denemarken in de jaren 1980. Hij groeide op in een gezin met vier zusters in een achterstandswijk met veel immigranten in Aarhus. Als 13-jarige jongen werd hij geplaatst in een instelling voor probleemjongeren op grond van aanpassingsproblemen en kleine criminaliteit. Daar ontwikkelde Hassan een grote belangstelling voor lezen en literatuur en begon gedichten te schrijven. Hij noemde Dostojevski, de Deense dichter Michael Strunge en in het bijzonder het autobiografische werk van Karl Ove Knausgård als inspiratiebron.

Zijn eerste dichtbundel trok al grote aandacht voor die in oktober 2013 werd uitgegeven bij de Deense uitgever Gyldendal. De bundel ging over hoe hij opgroeide met geweld, slecht presteren en criminaliteit. Hij had vooral kritiek op een deel van het immigrantenmilieu van zijn ouders dat misbruik maakt van sociale voorzieningen en er in godsdienstig opzicht een dubbele moraal op nahoudt.[1] In september werd hij toegelaten aan de Forfatterskolen in Kopenhagen, een hogere, tweejarige, kunstzinnige opleiding voor schrijftalent, vergelijkbaar met opleidingen die worden aangeboden door de Koninklijke Deense Kunstacademie.

Op 7 april 2015 maakte Yahya Hassan bekend als kandidaat voor de in 2014 opgerichte Nationale Partij mee te willen doen aan de parlementsverkiezingen in 2015. De Nationale Partij, opgericht door drie Deens-Pakistaanse broers als tegenreactie op "de verrechtsing van partijen als het gaat om immigranten",[2] kreeg echter onvoldoende stemverklaringen om met de verkiezingen mee te kunnen doen. Op 18 juni 2015 deed Yahya Hassan daarom als onafhankelijke kandidaat in het kiesdistrict Oost-Jutland mee aan de parlementsverkiezingen. Met 944 stemmen, en bijna 20.000 stemmen nodig[3], lukte het hem niet om een zetel te bemachtigen.[4]

  1. Trouw, zondag 24 november 2013: Angry young man wekt woede moslims
  2. Nationale Partij presenteert plan - Zo komen wij in het parlement (in het deens)
  3. Oost-Jutten zeggen nee tegen Yahya Hassan (in het deens)
  4. Gekozen kandidaten - Parlementsverkiezingen 18 juni 2015 - Danmarks Statistik (in het deens)