Karl Ove Knausgård

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Karl Ove Knausgård
Knausgård in Göteborg (2010)
Algemene informatie
Geboren 6 december 1968
Geboorteplaats Oslo
Land Vlag van Noorwegen Noorwegen
Werk
Bekende werken Min kamp
Portaal  Portaalicoon   Literatuur

Karl Ove Knausgård (IPA: ˈkɑːɭ ˈuːvə ˈknæʉsˌgɔːɾ) (Oslo, 6 december 1968) is een Noorse schrijver en vertaler. Hij is vooral bekend vanwege zijn zesdelige autobiografische roman Min kamp (Mijn strijd).

Werk[bewerken | brontekst bewerken]

De literaire carrière van Knausgård begon in 1998 toen zijn eerste boek Ute av verden gepubliceerd werd. Dit boek werd meteen gelauwerd en Knausgård ontving de Noorse Kritikerprisen. Zes jaar later, in 2004 kwam zijn tweede boek uit, En tid for alt (in het Nederlands vertaald als "Engelen vallen langzaam"). Knausgård probeert in dit boek de verhouding tussen wetenschap en godsdienst te ontdekken aan de hand van bijbelfragmenten. Voor dit boek ontving Knausgård de Sørlandets litteraturpris.

Zijn bekendste werk is echter de zesdelige romancyclus/autobiografie Min kamp (2009-2011). Hierin vertelt Knausgård over zijn leven en de relatie met zijn ouders en vrienden. De publicatie van het boek ging echter gepaard met heel wat controverse, enerzijds vanwege de verwijzing naar Mein Kampf van Adolf Hitler, anderzijds vanwege het feit dat Knausgård in zijn boek te pas en te onpas de levens van zijn vrienden en familie (met naam en toenaam) in detail beschrijft.[1][2] In 2017 werd de literatuurprijs van de gemeente Jeruzalem de Jerusalem Prize for the Freedom of the Individual in Society aan hem toegekend. In 2019 volgde de Deense Hans Christian Andersen Literature Award 2020.

Bibliografie[bewerken | brontekst bewerken]

De boeken van Karl Ove Knausgård worden in het Nederlands uitgegeven door uitgeverij De Geus.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Karl Ove Knausgård van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.