Yasuhiro Nakasone

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Yasuhiro Nakasone

Yasuhiro Nakasone (Japans: 中曽根 康弘 (Takasaki Gunma, 27 mei 1918Tokio, 29 november 2019) was een Japans politicus, die van 27 november 1982 tot 6 november 1987 minister-president van Japan was. Hij was een tijdgenoot van Brian Mulroney, Ronald Reagan, Helmut Kohl, François Mitterrand, Margaret Thatcher en Michail Gorbatsjov. Hij wordt gezien als een van de belangrijkste naoorlogse regeringsleiders.

Nakasone kwam uit een familie die tot de samoerai-klasse had behoord.[1] Hij diende in de Japanse Keizerlijke Marine. In 1978 zei hij dat hij tijdens de oorlog in Nederlands-Indië voor zijn kameraden een militair bordeel had laten bouwen.[1] Later trok hij de bewering weer in.

Zijn eerste politieke wapenfeit was zijn leiding aan een politieke commissie die adviseerde om geld vrij te maken voor nucleair onderzoek, wat uiteindelijk resulteerde in de bouw van tientallen kernreactoren.[1] Hij was vooral bekend om het doordrukken van de privatisering van staatsbedrijven, waaronder Japanese National Railways, en door het nieuw leven inblazen van het Japanse nationalisme tijdens en na zijn termijn als minister-president. Zo bezocht hij in 1985 als eerste regeringsleider het oorlogsmonument Yasukuni sinds daar in 1978 de namen van een aantal bekende oorlogsmisdadigers waren bijgeschreven.[1] In 1987 trad hij terug, na een mislukte poging om btw in te voeren. In 1988 was hij betrokken in handel met voorkennis in aandelen.

Tijdens zijn premierschap stond Japan op het toppunt van zijn economische macht.

Sinds het overlijden van zijn directe voorganger Zenko Suzuki in 2004 was Nakasone de oudste nog levende (voormalige) premier van Japan.