Naar inhoud springen

Yoshiro Mori

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Yoshiro Mori
森喜朗
Mori Yoshiro
Geboren 14 juli 1937
Nomi (Ishikawa)
Politieke partij Liberaal-Democratische Partij
Partner Chieko Maki
Beroep Politicus
Bestuurder
Journalist
Premier van Japan
Aangetreden 5 april 2000
Einde termijn 26 april 2001
Monarch Akihito
Voorganger Keizo Obuchi
Opvolger Junichiro Koizumi
Minister van Bouw
en Constructie
Aangetreden 8 augustus 1995
Einde termijn 11 januari 1996
Premier Tomiichi Murayama
Voorganger Koken Nosaka
Opvolger Eiichi Nakao
Minister van Economische Zaken
Aangetreden 12 december 1992
Einde termijn 9 augustus 1993
Premier Kiichi Miyazawa
Voorganger Kozo Watanabe
Opvolger Hiroshi Kumagai
Minister van Onderwijs
Aangetreden 27 december 1983
Einde termijn 1 november 1984
Premier Yasuhiro Nakasone
Voorganger Mitsuo Setoyama
Opvolger Hikaru Matsunaga
Portaal  Portaalicoon   Politiek

Yoshiro Mori (Japans: 森喜朗, Mori Yoshiro) (Nomi (Ishikawa), 14 juli 1937) is een Japans voormalig politicus van de Liberaal-Democratische Partij (LDP). Hij was premier van Japan van 2000 tot 2001.

Jeugd[bewerken | brontekst bewerken]

Yoshiro Mori werd op 14 juli 1937 geboren in de prefectuur Ishikawa, als zoon van Shigeki en Kaoru Mori, tamelijk rijke boeren met een politieke historie. Zijn vader en zijn grootvader waren burgemeester van Neagari. Zijn moeder stierf toen Yoshiro zeven jaar was.

Hij studeerde aan de Waseda-universiteit in Tokio. Hij werd in die tijd lid van de rugbyclub. Hij was na zijn studententijd werkzaam bij de Sankei Shimbun, een sterk conservatieve krant in Japan. Hij verliet de krant in 1962 en werd secretaris van een lid van het parlement.

Politiek[bewerken | brontekst bewerken]

In 1969 werd hij op 32-jarige leeftijd lid van het Lagerhuis. Hij werd 10 keer herkozen. In de jaren 1980 was er een groot corruptieschandaal in de Japanse politiek waardoor leden van Yoshiro's partij, de Liberaal-Democratische Partij, in het nauw kwamen.[1] Yoshiro was daarna minister van Onderwijs tussen 1983 en 1984. Van 1992 tot 1993 was hij minister van Internationale Handel en Industrie en van 1995 tot 1996 was hij minister van Constructie.

Premierschap[bewerken | brontekst bewerken]

Keizo Obuchi, de toenmalige premier van Japan, werd op 2 april 2000 getroffen door een beroerte, waardoor hij niet meer in staat was om verder te functioneren. Mori, toen secretaris-generaal van de Liberaal-Democratische Partij, werd benoemd tot de nieuwe minister-president.

De besluiten van hem en zijn ministers waren erg impopulair onder de Japanse bevolking:

  • Tijdens de begrafenis van voormalig premier Keizo Obuchi was Mori vergeten te klappen en te buigen voor het graf van Obuchi, wat een erg belangrijk ritueel is in een boeddhistische begrafenis, terwijl andere wereldleiders het wel deden.
  • Tijdens een ontmoeting met de Amerikaanse president Bill Clinton vroeg Mori aan Clinton "Wie bent u?" (Who are you?), in plaats van: "Hoe gaat het met u?" (How are you?) Clinton dacht dat het een grapje was, en antwoordde: "Ik ben Hillary's man, en u?" (I'm Hillary's husband, and you?) Clinton antwoordde in het Engels, en Mori antwoordde hierop: "Ik ook" (Me, too).

Mori was ook niet erg populair in zijn geboorteplaats. Men noemde hem dan ook "de schaamte van Ishikawa". Op 26 april 2001 werd hij opgevolgd door Junichiro Koizumi.

Familie[bewerken | brontekst bewerken]

Mori is getrouwd met Chieko Maki, en samen hebben ze een zoon Yūki en een dochter Yoko Fujimoto.

Voorganger:
Keizo Obuchi
Premier van Japan
Kabinet-Mori I en II
2000–2001
Opvolger:
Junichiro Koizumi
Zie de categorie Yoshiro Mori van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.