Yoshiro Mori

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Yoshiro Mori
Yoshiro Mori 20000405.jpg
55e Minister-president van Japan
Geboortedatum 14 juli 1937
Geboorteplaats Nomi (Ishikawa)
Politieke partij Liberale Democratische Partij
Ambtstermijn 5 april 200026 april 2001
Voorganger Keizo Obuchi
Opvolger Junichiro Koizumi
Portaal  Portaalicoon   Japan
Politiek

Yoshiro Mori (森 喜朗, Mori Yoshirō ; Nomi, 14 juli 1937) was van 5 april 2000 tot 26 april 2001 Minister-president van Japan. Hij was een impopulaire premier, die vandaag de dag herinnerd wordt voor zijn vele blunders en ongepaste acties op bepaalde situaties. Hij is op dit moment de president van de Japanse Rugby Unie.

Jeugd[bewerken | brontekst bewerken]

Yoshiro Mori werd op 14 juli 1937 geboren in de prefectuur Ishikawa , als zoon van Shigeki en Kaoru Mori, tamelijk rijke boeren met een politieke historie. Zijn vader en zijn grootvader waren burgemeester van Neagari. Zijn moeder stierf toen Yoshiro zeven jaar was.

Hij studeerde aan de Waseda-universiteit in Tokio. Hij werd in die tijd lid van de rugbyclub. Hij werd na zijn studententijd lid van de Sankei Shimbun, een sterk conservatieve krant in Japan. Hij verliet de krant in 1962 en werd secretaris van een lid van het parlement.

Politiek[bewerken | brontekst bewerken]

In 1969 werd hij op 32-jarige leeftijd lid van het Lagerhuis. Hij werd 10 keer herkozen. In 1980 was er een groot schandaal in de Japanse politiek, een schandaal van corruptie. Hij was Minister van Onderwijs tussen 1983 en 1984. Van 1992 tot 1993 was hij Minister van Internationale Handel en Industrie. Van 1995 tot 1996 was hij Minister van Constructie.

Premierschap[bewerken | brontekst bewerken]

Keizo Obuchi, de toenmalige premier van Japan, werd op 2 april 2000 getroffen door een beroerte, waardoor hij niet meer in staat was om verder te functioneren. Mori, toen secretaris-generaal van de Liberale Democratische Partij, werd benoemd tot de nieuwe minister-president.

De besluiten van hem en zijn ministers waren erg impopulair onder de Japanse bevolking:

  • Tijdens de begrafenis van voormalig premier Keizo Obuchi was Mori vergeten te klappen en te buigen voor het graf van Obuchi, wat een erg belangrijk ritueel is in een boeddhistische begrafenis, terwijl andere wereldleiders het wel deden.
  • Tijdens een ontmoeting met de Amerikaanse president Bill Clinton vroeg Mori aan Clinton: "Wie bent u?" (Who are you?), in plaats van: "Hoe gaat het met u?" (How are you?). Clinton dacht dat het een grapje was, en antwoordde: "Ik ben Hillary's man, en u?" (I'm Hillary's husband, and you?). Clinton antwoordde in het Engels, en Mori antwoordde hierop: "Ik ook" (Me, too).

Mori was ook niet erg populair in zijn geboorteplaats. Men noemde hem dan ook "de schaamte van Ishikawa". Op 26 april 2001 werd hij opgevolgd door Junichiro Koizumi.

Familie[bewerken | brontekst bewerken]

Mori is getrouwd met Chieko Maki, en samen hebben ze een zoon Yūki en een dochter Yoko Fujimoto.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Voorganger:
Keizo Obuchi
Minister-president van Japan
2000- 2001
Opvolger:
Junichiro Koizumi