Yaverlandia

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Yaverlandia bitholus is een dinosauriër, wellicht behorend tot de Pachycephalosauria, die in Engeland is aangetroffen in lagen uit het Vroege Krijt.

De vondst, holotype MIWG 1530, werd in het begin van de twintigste eeuw gedaan op het eiland Wight door F.G.W. Abell, maar pas in 1971 door Peter Galton beschreven en benoemd als een pachycephalosauriër. De geslachtsnaam verwijst naar Yaverland Point bij Sandown op Wight; "Yaverland" zelf is weer afkomstig van het Angelsaksische eoforland, "ever(zwijn)land". Het fossiel bestaat uit een schedeldak met twee uitstulpingen en hiernaar verwijst de soortaanduiding: "met twee koepels". Yaverlandia zou de vroegste bekende pachycephalosauriër zijn met uitzondering van Ferganocephale en de enige die in Engeland gevonden is. Pachycephalosauriërs waren planteneters. Het dier was zo een meter lang.

Er heerst sinds 2006 twijfel over de classificatie van Yaverlandia: volgens Sullivan is het in ieder geval onmogelijk de soort bij de meer insluitende groep Pachycephalosauridae in te delen; recent, maar nog ongepubliceerd, onderzoek lijkt uit te wijzen dat het in feite om een theropode, een vleesetende dinosauriër, gaat.

Literatuur[bewerken]

  • P. M. Galton, 1971, "A primitive dome-headed dinosaur (Ornithischia: Pachycephalosauridae) from the Lower Cretaceous of England and the function of the dome of pachycephalosaurids", Journal of Paleontology 45(1): 40-47