Yehuda Glick

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Yehuda Glick
יהודה גליק
Yehuda Glick.jpg
Volledige naam Yehuda Joshua Glick
Geboren 20 november 1965
Functie Knessetlid
Partij Likoed (1997-heden)
Functies
2016-heden Lid van de Knesset
Website
Portaal  Portaalicoon   Politiek

Yehuda Glick, Hebreeuws: יהודה גליק , voluit Yehuda Joshua Glick, (New York, 20 november 1965) is een Israëlisch rabbijn, activist en politicus van de Likoed. Glick is geboren in de Verenigde Staten, maar maakte in 1974 alia toen zijn ouders naar Israël verhuisden en woont thans in Otniel, een illegale Israëlische nederzetting op de Westelijke Jordaanoever ten zuiden van de stad Hebron. Glick is voorzitter van de organisatie HALIBA, die zich niet alleen inzet voor het recht van de Joden om de Tempelberg te mogen bezoeken en daar te mogen bidden, maar voor een gezamenlijke en vooral onbelemmerde toegang voor niet alleen moslims, maar ook voor joden, christenen en anderen.

Activist[bewerken]

Glick op de Tempelberg in 2014

Glick werd bekend als activist voor het recht door Joden om te mogen bidden op de Tempelberg. Bij de zesdaagse oorlog werd de Tempelberg heroverd door Israël maar bij de daaropvolgende vredesbesprekingen werd het gezag hierover weer aan de Arabieren terug gegeven door Moshe Dayan als 'teken van goede wil'. De Arabische geestelijke autoriteiten vaardigden vrijwel direct een verbod uit, dat joden en christenen er niet mogen komen bidden, en dit verbod geld tot op de dag van vandaag. Ondanks inmiddels decennialange vele protesten door joodse en christelijke organisaties handhaaft de Israëlische regering dit verbod nog altijd. Glick is voorzitter van HALIBA (הליב"ה‎[1] afkorting voor בַּיִת‎הַ‎ הַר‎בְּ‎ הוּדִי‎יְ‎ חֹפֶשׁ‎לְ‎ מֵיזָם‎הַ‎; engels: The project for Jewish freedom on the Temple Mount[2]) en deze organisatie streeft ernaar om dit verbod voor joden om te bidden op de Tempelberg op te heffen in het kader van het recht op vrije godsdienstuitoefening, voor zowel joden als moslims en christenen. Het doel is om uiteindelijk een derde Tempel op de berg op te richten die naast de islamitische Rotskoepel moet verrijzen waar de joodse tempeldienst kan worden heringevoerd. In het kader van zijn activisme leid Glick geregeld protestacties op de Tempelberg waaronder het, nu nog 'illegaal', bidden door joodse activisten. Hierbij worden de activisten dikwijls het slachtoffer van agressieve moslims, als die ontdekken dat ze aan het bidden zijn, die hen dan te lijf gaan, met stenen bekogelen, en bespuwen. Ook is Glick al diverse keren gearresteerd door de Israëlische politie voor 'onruststoken'. Naast zijn strijd voor het recht op vrije godsdienstuitoefening voor iedereen bestrijdt Glick ook de discriminatie van homoseksuelen en vrouwen, wat niet alleen dagelijkse praktijk is bij moslims maar ook bij orthodoxe joden.

Selectie van Tempelberg bezoekers[bewerken]

Glick protesteert ook tegen het selectief behandelen van bezoekers van het Tempelplein door de bewakers aan de toegangen. Terwijl moslims via diverse verschillende poorten de Tempelberg ongehinderd kunnen betreden, is er voor niet-moslims maar één enkele toegang opengesteld: de Mughrabi poort aan de westzijde. Terwijl christelijke bezoekers vrij licht gecontroleerd worden en de poort rechts mogen passeren, worden joodse bezoekers zeer grondig gefouilleerd en mogen alleen de poort aan de linkerkant passeren. Glick vergelijkt dit met de selectieprocedure in de nazi-vernietigingskampen waarbij de arriverende joodse gevangenen werden gescheiden in 'nog te gebruiken arbeidskrachten' en de overgrote meerderheid werd bestemd voor de gaskamer.[3]

Aanslag[bewerken]

Glick wordt sinds zijn activisme bedreigd door radicale moslims en op 29 oktober 2014 werd hij het slachtoffer van een aanslag toen een terrorist, die lid was van de Islamitische Jihad, vanaf een motorfiets vier schoten op hem loste en hem daarmee levensgevaarlijk verwondde[4]. Na verschillende operaties slaagden de artsen erin zijn leven te redden. Door de aanslag heeft het activisme van Glick, dat voorheen slechts een relatief kleine groep sympathisanten aansprak, in Israel en daarbuiten meer bekendheid gekregen en ook meer actieve medestanders.

Parlementslid[bewerken]

Doordat Moshe Ya'alon naast zijn ontslag als minister van Defensie ook zijn zetel in de Knesset afstond, kwam Glick op 23 mei 2016 voor de Likoed in de 20e Knesset, als nummer 33 van de kandidatenlijst. Voor de Israëlische parlementsverkiezingen 2019 stond Glick als nummer 42 op de kandidatenlijst. Hoewel Likoed 6 zetels wist te winnen, was dit aantal te laag om te worden herkozen.