Yellow Submarine (album)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Yellow Submarine
Album van The Beatles
Uitgebracht 13 januari 1969
Opgenomen 1966-
1968
(Abbey Road Studio)
Genre rock
Duur 40:12
Label(s) Apple
Producent(en) George Martin
Professionele recensie
Chronologie
1968
The Beatles (White Album)
  1969
Yellow Submarine
  1969
Abbey Road
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Yellow Submarine is een album van The Beatles. Door veel fans wordt het gezien als een van hun zwakste albums. Het album bevat allemaal liedjes voor de film Yellow Submarine, maar het werd niet tegelijkertijd uitgebracht. Het moest wachten op het White Album, want de albums mochten elkaar niet in de weg zitten. Toch werd Yellow Submarine het eerste Beatlesalbum dat niet op de eerste plaats in de hitlijsten kwam, want daar stond White Album nog steeds.

De hele tweede kant van het album werd gemaakt door George Martin. De nummers worden daarom door de sommige mensen niet gezien als echte Beatlesnummers. Van de A-kant waren de twee bekendste liedjes al jaren eerder uitgebracht. Daarbij hoort ook "Yellow Submarine" zelf. De nummers die echt nieuw waren zijn "Only a Northern Song" (hoewel al opgenomen tijdens de Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band-sessies), "All Together Now", "Hey Bulldog" (hoewel eerder opgenomen tijdens de opnames van "Lady Madonna") en "It's All Too Much".

Tracks[bewerken]

 • Alle nummers zijn geschreven door George Martin, tenzij anders aangegeven.
 1. "Yellow Submarine" (Lennon-McCartney)
 2. "Only A Northern Song" (Harrison)
 3. "All Together Now" (Lennon-McCartney)
 4. "Hey Bulldog" (Lennon-McCartney)
 5. "It's All Too Much" (Harrison)
 6. "All You Need Is Love" (Lennon-McCartney)
 7. "Pepperland"
 8. "Sea of Time"
 9. "Sea of Holes"
 10. "Sea of Monsters"
 11. "March of the Meanies"
 12. "Pepperland Laid Waste"
 13. "Yellow Submarine in Pepperland"

Trivia[bewerken]

In 1999 verscheen de compilatie-cd Yellow Submarine Songtrack waarop bijna alle nummers van The Beatles stonden die in de film zaten. De composities van George Martin kwamen niet op die cd.

In het Donald Duck-verhaal "Diep in de zee" in Donald Duck pocket 154 reizen Donald en Oom Dagobert af naar de diepzee met de Yellow Submarine. Dagobert concludeert dat hij de Submarine voor een prikkie heeft gekocht bij een filmstudio.Dit verwijst naar de film uit 1968.