Yerseke Moer

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Yerseke Moer
Natuurgebied
Situering
Land Vlag van Nederland Nederland
Locatie Zuid-Beveland
Coördinaten 51° 30′ NB, 4° 1′ OL
Dichtstbijzijnde plaats Yerseke
Informatie
IUCN categorie Vogelrichtlijn-gebied (Speciale Beschermingszone)
Oppervlakte 4,84 km²
Opening juli - oktober
Beheer Zeeuwse Landschap
Foto's
Yerseke Moer
Location-Yerseke moer.png

De Yerseke Moer is een veenweidegebied in de Nederlandse provincie Zeeland op Zuid-Beveland, tussen Yerseke, Wemeldinge en Kapelle. Het gebied van 484 hectare, ten oosten van het Kanaal door Zuid-Beveland, is in het bezit van de Stichting Het Zeeuwse Landschap.

Het is een voormalig schorrencomplex, dat zo'n 1000 jaar geleden door een ringdijk van de zee werd afgesloten. Het bestaat uit weilanden met hoogteverschillen. Toch is de oorspronkelijke structuur van het schorrencomplex nog te herkennen. De weilanden liggen op zanderige kreekruggen en lagere komgrond. Bovenop ligt een dunne kleilaag die op een dikke veenlaag ligt. De grotere kreken zijn vóór de bedijking samen met de aangrenzende oeverwallen omgevormd tot brede kreekruggen. Op deze grote kreekruggen en in de vroegere beddingen zijn vaak wegen aangelegd. De aangrenzende hoge oeverwallen zijn vaak als landbouwakkers in gebruik genomen. In de laaggelegen kommen was alleen weideland mogelijk, vooral door de aanwezigheid van een zoute veenlaag in de ondergrond.

Yerseke Moer

In de middeleeuwen is dit veen op grote schaal weggegraven ten behoeve van de zoutwinning: de zogenaamde moernering. Hierdoor ontstond een typerend reliëf, dat vroeger algemeen in het Zeeuwse "oudland" te vinden was. Aan de vroegere zoutwinning, de moernering, heeft de Yerseke Moer haar naam te danken. Door de grote variatie aan bodemfactoren en de lokaal optredende zoute kwel zijn wel tien verschillende vegetatietypen te onderscheiden: zoete en zilte graslanden en ook pioneergemeenschappen. In het gebied is dwars door de weilanden een wandelroute uitgezet die, gedurende een deel van het jaar, vrij toegankelijk is.

Flora en Fauna[bewerken | brontekst bewerken]

Yerseke Moer

Er is een grote variatie aan planten, zoals:

Vooral aan vogels is het gebied zeer rijk. In de winter foerageren er duizenden ganzen. Vogelsoorten die kunnen worden aangetroffen zijn:

Bescherming[bewerken | brontekst bewerken]

Het gebied is, samen met de Kapelse Moer aan de westkant van het kanaal, beschermd onder de Vogelrichtlijn, sinds 2000, als "Speciale beschermingszone".[1] Met name het aanwezig zijn van kolganzen heeft hieraan bijgedragen. Sinds 14 maart 2011 vormt de Yerseke Moer samen met de Kapelse Moer het Natura 2000-gebied Yerseke en Kapelse Moer.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]