Yo soy Betty, la fea

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Yo soy Betty, la fea
Genre Telenovela
Bedenker Fernando Gaitán
Hoofdrollen Ana María Orozco
Jorge Enrique Abello
Regie Mario Ribero
Scenario Fernando Gaitán
Land van oorsprong Vlag van Colombia Colombia
Taal Spaans
Productie
Producent María Del Pilar
Uitzendingen
Start 1999
Einde 2001
Afleveringen 165
Zender RCN
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Televisie

Yo soy Betty, la fea (letterlijk: ik ben Betty, de lelijke), ook bekend als "Betty la fea", was een populaire Colombiaanse telenovelle, geschreven door Fernando Gaitán en uitgezonden tussen 1999 en 2001 door het Colombiaanse tv-station RCN. Het Belgische Sara, het Nederlandse Lotte en het Amerikaanse Ugly Betty zijn allemaal op deze show gebaseerd.

De show draait rond Beatriz Pinzón Solano (kortweg: Betty), een onaantrekkelijke maar intelligente vrouw die werkt voor het modebureau 'Eco Moda'. Dagelijks moet ze de pesterijen van haar collega's ondergaan, maar gaandeweg evolueert ze: ze maakt promotie en krijgt een relatie met haar baas.

Betty studeerde af (Magna Cum Laude) aan de universiteit met een bachelor in economie en een master in financiën. Ze spreekt vloeiend Engels en Frans maar slaagt er niet in een baan te vinden (zij wijt dit aan de foto die ze bij elke sollicitatie mee opstuurt). Als ze dan eens solliciteert zonder foto (bij Eco Moda), grijpt ze nog naast de baan, want de knappe Patricia Fernández (die toevallig de beste vriendin is van de verloofde van Armando) heeft de baan gekregen.

Armando Mendoza is de CEO van Eco Moda, en vertrouwt Patricia niet. Hij denkt dat zij is ingehuurd door zijn verloofde om hem te bespioneren. Hij besluit dan maar om zowel Betty als Patricia aan te nemen.

De show was enorm populair in Latijns-Amerikaanse landen. En daar bleef het niet bij: ook in Spanje, India, Indonesië, Polen, Bulgarije, Roemenië, Maleisië, Hongarije, Tsjechië, de Dominicaanse Republiek, Italië, Zwitserland, Japan, Turkije, de Filipijnen en China werd de originele reeks uitgezonden. Daarnaast werden ook vele lokale versies gemaakt: Jassi Jaissi Koi Nahin in India, Esti Ha'mechoeret in Israël, Verliebt in Berlin in Duitsland, Ne Rodis' Krasivoy in Rusland, Sensiz Olmuyor in Turkije, Lotte in Nederland, Sara in België, Ugly Betty in de Verenigde Staten, Ošklivka Katka in Tsjechië en Le destin de Lisa als Franse versie.