Zadar (plaats)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door 2a02:1810:1513:7e00:2d16:736f:cdb8:e0bc (overleg) op 25 mei 2019 om 15:48. (→‎Bezienswaardigheden)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Zadar
Zara
Stad in Kroatië Vlag van Kroatië
Vlag van Zadar
Zadar (Kroatië)
Zadar
Situering
Land Kroatië
Provincie Zadar (provincie)
Coördinaten 44° 7′ NB, 15° 14′ OL
Algemene informatie
Oppervlakte 194 km²
Inwoners
(2011)
75.082
(3000 inw./km²)
Politiek
Burgemeester Božidar Kalmeta
Partijen HDZ
Portaal  Portaalicoon   Kroatië

Zadar (Italiaans: Zara) is een havenstad in Kroatië aan de Adriatische Zee. De stad telde in 2011 75.082 inwoners.

Geschiedenis

Zadar heeft een lange en bewogen geschiedenis, waarin het behalve Kroatisch ook Romeins, Byzantijns, Hongaars, Venetiaans, Frans, Oostenrijks en Italiaans is geweest. Lange tijd is de stad bekend geweest onder haar Italiaanse naam Zara. Na de Vrede van Campo Formio (1797) kwam de stad onder het bestuur van het Keizerrijk Oostenrijk, net als de rest van Kroatië. Vanaf 1806 kwam het onder bestuur van het Koninkrijk Italië en later van de Illyrische Provincies die weer bestuurd werden door Napoleon Bonaparte. Na 1813 kwam de stad weer onder Oostenrijks bestuur en werd het de hoofdstad van het afhankelijke Koninkrijk Dalmatië.

De stad had echter een grote Italiaanse bevolking en in de loop van de 19e eeuw zou de roep om aansluiting bij Italië dan ook steeds sterker worden wat tot spanningen in de stad leidde. In 1920 was het zover. In het Verdrag van Rapallo werd bepaald dat de stad, samen met enkele eilanden aan Italië zou worden toegekend. Na de Tweede Wereldoorlog, waarin de stad werd gebombardeerd, vluchtten de Italiaanse inwoners naar Italië en in 1947 werd Zadar toegevoegd aan de Socialistische Federale Republiek Joegoslavië.

In 1991 braken er anti-Servische rellen uit in de stad en tijdens de Kroatische Onafhankelijkheidsoorlog werd Zadar meermalen onder vuur genomen. Sinds 2002 heeft de stad een universiteit.

Bezienswaardigheden

De stad is rijk aan historische bouwwerken. Langs het centrum loopt de boulevard Riva Nova die eindigt bij twee kunstwerken van Nikola Bašić: de Zonnegroet, een grote cirkel die overdag oplaadt door middel van driehonderd zonnecellen en 's avonds gekleurd licht geeft, en het Zeeorgel dat geluid maakt op het ritme van de branding. In het centrum is de Sint-Anastasiakathedraal te vinden, een Romeins forum en de centrale winkelstraat Široka ulica. Deze wordt in de volksmond Kalelarga (Lange straat) genoemd. De Sint-Donatuskerk is een ronde kerk uit de 9e eeuw in preromaanse architectuur. Bij de kerk wordt elke zomer een muziekfestival gehouden.

In de stadsmuur is een Venetiaanse stadspoort te vinden uit 1543 waarin de Leeuw van Sint-Marcus afgebeeld staat. Buiten de stad is een 15e-eeuwse citadel te vinden.

In Zadar zijn eveneens een archeologisch en een maritiem museum gevestigd.

Partnersteden

Geboren

Fotogalerij

Zie de categorie Zadar van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.