Zandstralen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Zandstralen

Met zandstralen wordt gritstralen bedoeld, waarbij met behulp van een compressor en perslucht gritkorrels tegen voorwerpen worden geblazen. De aldus behandelde materialen kunnen zijn:

  • Metaal, bijvoorbeeld staal en ijzer, om deze zo vrij te maken van roest, verf of verontreinigingen,
  • Brons, om het op te ruwen voor verdere behandeling, bijvoorbeeld patineren,
  • Glas, om diverse oppervlakte-effecten te bereiken die gevolg hebben voor de doorzichtigheid ervan,
  • Hout, om deze zo vrij te maken van vernis, verf of verontreinigingen.

Gritstralen kan gebeuren in speciale straalcabines, waarbij de straler beschermd wordt door een straalpak, laarzen, handschoenen en een overdrukhelm. De cabine heeft een stalen vloer en is vaak bekleed met rubber. Een afzuiginstallatie zuigt het vrijgekomen stof af. Bij grote objecten kan het ook op locatie, waarbij het object dan helemaal wordt ingepakt zodat het vrijgekomen stof kan worden afgezogen.

Er zijn vele soorten straalmiddelen waaruit een keus gemaakt kan worden. De twee hoofdgroepen zijn metallisch en non-metallisch. Een voorbeeld van een non-metallische straaltechniek is het onder hoge luchtdruk spuiten met gemalen kokosnootschaal, droogijs, carborundum (siliciumcarbide) of glasparels.

Wetgeving[bewerken]

Het 'echte' zandstralen met zand is wegens de gezondheidsrisico's voor het personeel (silicose, pneumoconiose) tegenwoordig niet meer toegestaan in Nederland.

Externe links[bewerken]

www.zanderover.net Website over het zandstralen van hout met betrekking tot verschillende houtsoorten.