Zeehondencrèche Pieterburen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Zeehondencrèche Lenie 't Hart)
Ga naar: navigatie, zoeken
Zeehondencrèche Pieterburen
Zeehondencreche in Pieterburen.
Zeehondencreche in Pieterburen.
Doel Opvang voor zieke zeehonden
Opgericht 1971
Zetel Pieterburen
Personen
Oprichter Lenie 't Hart
Website
Bioscoopjournaal uit 1972 over de zeehondencrèche Pieterburen van Lenie 't Hart en haar man.

De Zeehondencrèche Pieterburen is de oudste exclusieve zeehondencrèche in Nederland en ligt te Pieterburen in de de gemeente De Marne. Men verzorgt er zeehonden die ziek, verzwakt of gestrand zijn. Daarnaast geeft men voorlichting.

Geschiedenis[bewerken]

De Zeehondencrèche is gelegen in Pieterburen, onderdeel van de Groningse gemeente De Marne. Op initiatief van Lenie 't Hart worden hier sinds 1971 zeehonden opgevangen, in navolging van het echtpaar Wentzel dat in Uithuizen al zeehonden opving. Vanaf 1952 ving het Texels museum ook zeehonden op, wat later overgenomen is door Ecomare.

De bij het woonhuis van 't Hart gelegen crèche is diverse malen uitgebreid. Het huidige gebouw werd officieel geopend op 7 september 1978. VARA-presentator Bert Garthoff, bekend van het programma "Weer of geen weer", legde de eerste steen. Hij werd gevraagd omdat hij één van de eersten in Nederland was die via de microfoon opriepen aandacht aan het milieu te schenken. In 2006 werd de crèche omgedoopt in 'Zeehondencrèche Lenie 't Hart', waarna in 2014 de oude naam weer werd aangenomen.

Activiteiten[bewerken]

De Zeehondencrèche beschikt over vrijwilligers die zeehonden snel van de gevonden plek kunnen ophalen. Vervolgens worden ze verzorgd door vrijwilligers en professionele krachten. Daarnaast geeft het centrum voorlichting over het milieu en bedreigingen van de zeehonden zoals netten en plastic. Hiertoe werd in 2015 een nieuw bezoekerscentrum geopend met daarin extra aandacht voor recycling van plastic en netten uit zee.[1]

Controverse[bewerken]

De opvang van zeehonden zoals die onder het bewind van 't Hart gebeurde, was niet onomstreden. Critici stelden dat de grootschalige manier waarop deze dieren opgevangen, genezen en weer uitgezet worden vanuit Pieterburen de zeehondenpopulaties kan verzwakken. Vooral ecologen van Alterra (later Imares) als Peter Reijnders hadden diverse aanvaringen met 't Hart en haar medewerkers. Desondanks zette 't Hart de opvang zoals die jaren geleden nodig was lange tijd door, onder andere omdat het volgens haar tot de plicht van mensen behoort zieke dieren te helpen in een niet-natuurlijke situatie die de Waddenzee is. In verscheidene andere zeehondencrèches binnen en buiten Nederland deelt men deze laatste opvatting niet. In Denemarken bijvoorbeeld is het uitzetten van dieren verboden. Toch heeft de zeehondencrèche in Pieterburen een vergunning om zeehonden op te vangen en weer uit te zetten. Later erkende ook Ab Osterhaus, lid van het Wetenschappelijk Platform Zeehonden Waddenzee en voorzitter van de wetenschappelijke commissie van zeehondencrèche in Pieterburen, dat opvang niet meer noodzakelijk is voor het voortbestaan van de zeehond in de Waddenzee. Na 2012 werd de invloed van 't Hart steeds minder, wat uiteindelijk resulteerde in een ander opvangbeleid.

Zeehondencrèche nieuwe stijl[bewerken]

In 2012 was 't Hart als directeur van de zeehondencrèche gestopt en opgevolgd door Jeanette Strating die later plaats maakte voor Niek Kuizenga. Lenie 't Hart bleef nog wel aan de crèche verbonden, onder meer voor internationale projecten en fondsenverwerving, en verzette zich tegen een soepeler opvangbeleid.

In 2014 kwam de slepende controverse tot een uitbarsting. De directie en medewerkers wilden minder zeehonden opvangen, een kortere opvangperiode voor de zeehonden, en het gebruik van antibiotica bij de opgevangen dieren verminderen.[2] Een centraal punt in het conflict was de vraag of alle op het strand liggende zeehonden moesten worden opgevangen. Volgens Lenie 't Hart is een zeehondpup op het strand altijd hulpbehoevend, terwijl de directie en medewerkers dat bestreden: volgens nieuwe wetenschappelijk inzichten lieten zeehonden hun pups wel eens alleen om voedsel te halen in zee.[3][4][5] De directie botste daarmee ook met de door 't Hart ingestelde raad van toezicht.[6] De crisis kwam tot een hoogtepunt nadat 't Hart een vriend, TROS-coryfee Wibo van de Linde, had aangesteld als voorzitter van de raad van toezicht en via de media hadden laten weten dat het nieuwe opvangbeleid illegaal was.[7][8] Het personeel eiste hierop meer beleidsvrijheid en ging toen ze dat niet kreeg, in staking.[9]

Nadat in 2014 de raad van toezicht vervangen werd [10] verbrak 't Hart de banden met de zeehondencrèche. Verschillende pogingen van 't Hart om een vertrekpremie van honderdvijftigduizend euro mee te krijgen,[11] draaiden op niets uit.[12] De naam van de crèche veranderde van Zeehondencrèche Lenie 't Hart in de oude naam, Zeehondencrèche Pieterburen.[13]

Bronnen[bewerken]