Lenie 't Hart

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Lenie 't Hart
Lenie 't Hart (1982)
Lenie 't Hart (1982)
Algemene informatie
Volledige naam Leentje Godlieb
Geboren Farmsum, 16 september 1941
Nationaliteit Vlag van Nederland Nederland
Beroep dierenverzorgster en dierenactiviste
Bekend van Zeehondencrèche Pieterburen
Website www.zeehondencreche.nl

Lenie 't Hart (geboren als Leentje Godlieb) (Farmsum, 16 september 1941) is een Nederlands dierenverzorgster en dierenactiviste. Ze ving van 1971 tot 2014 zieke en verzwakte zeehonden op in de zeehondencrèche in Pieterburen.

Loopbaan[bewerken]

Ze startte haar activiteiten toen gemeentesecretaris en dierenvriend René Wenzel uit Uithuizen haar vroeg te helpen bij de opvang van verzwakte huilers (door hun moeder verlaten jonge zeehonden). De crèche ontwikkelde zich daarna tot een zeehondenziekenhuis, met quarantaineruimtes, laboratorium en röntgenafdeling, waar zeehonden medische behandelingen ondergingen. Door middel van rondleidingen, een vaste expositie en een film werd voorlichting gegeven over de problemen van de zeehond en zijn milieu. Lenie 't Hart was daarnaast nauw betrokken bij internationale projecten die als doel hadden zeezoogdieren tegen uitsterven te behoeden.

Op 12 juli 2006 verscheen het boek 't Hart voor de zeehond; 35 jaar Zeehondencrèche, 65 jaar Lenie 't Hart; 100 jaar dierenliefde. Dit jubileumboek werd geschreven door journalisten van het Dagblad van het Noorden aan de hand van de gesprekken met betrokkenen bij de zeehondencrèche. 't Hart presenteerde van 1983 tot 1988 het Groninger Programma van Radio Noord. Daarna maakte ze een serie radiocolumns. Van mei 2005 tot begin 2007 presenteerde ze iedere zondagochtend drie uur live het Radio Noord-programma Noordbrouk Rechtsoaf.

In 2012 stopte 't Hart als directeur van de zeehondencrèche. Ze bleef tot 2014 verbonden aan de crèche, maar verbrak de banden na meningsverschillen over de koers. De toevoeging van haar naam aan de naam aan de crèche in 2006 werd toen op haar verzoek weer ongedaan gemaakt. In februari 2014 stond ze echter nog wel op de loonlijst.[1] Ze richt zich nu vooral op internationale projecten.

't Hart is getrouwd met jeugdfilm- en seriemaker Karst van der Meulen. Ze was eerder gehuwd met Joop 't Hart, wiens achternaam ze nog steeds gebruikt. Uit dit huwelijk heeft 't Hart een zoon. Zij is onderscheiden met de Zilveren Anjer (1985), is Officier in de Orde van de Gouden Ark (1994) en Officier in de Orde van Oranje-Nassau (1996).