Lenie 't Hart

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Lenie 't Hart
Lenie 't Hart (1982)
Lenie 't Hart (1982)
Algemene informatie
Volledige naam Leentje Godlieb
Geboren Farmsum, 16 september 1941
Nationaliteit Vlag van Nederland Nederland
Beroep dierenverzorgster en dierenactiviste
Bekend van Zeehondencrèche Pieterburen
Website www.zeehondencreche.nl

Lenie 't Hart (geboren als Leentje Godlieb) (Farmsum, 16 september 1941) is een Nederlands dierenverzorgster en dierenactiviste. Ze ving van 1971 tot 2014 zieke en verzwakte zeehonden op in de zeehondencrèche in Pieterburen.

Loopbaan[bewerken]

Ze startte haar activiteiten toen gemeentesecretaris en dierenvriend René Wenzel uit Uithuizen haar vroeg te helpen bij de opvang van verzwakte huilers (door hun moeder verlaten jonge zeehonden). De crèche ontwikkelde zich daarna tot een zeehondenziekenhuis, met quarantaineruimtes, laboratorium en röntgenafdeling, waar zeehonden medische behandelingen ondergingen. Door middel van rondleidingen, een vaste expositie en een film werd voorlichting gegeven over de problemen van de zeehond en zijn milieu. Lenie 't Hart was daarnaast nauw betrokken bij internationale projecten die als doel hadden zeezoogdieren tegen uitsterven te behoeden.

Op 12 juli 2006 verscheen het boek 't Hart voor de zeehond; 35 jaar Zeehondencrèche, 65 jaar Lenie 't Hart; 100 jaar dierenliefde. Dit jubileumboek werd geschreven door journalisten van het Dagblad van het Noorden aan de hand van de gesprekken met betrokkenen bij de zeehondencrèche. 't Hart presenteerde van 1983 tot 1988 het Groninger Programma van Radio Noord. Daarna maakte ze een serie radiocolumns. Van mei 2005 tot begin 2007 presenteerde ze iedere zondagochtend drie uur live het Radio Noord-programma Noordbrouk Rechtsoaf.

Vertrek bij de crèche[bewerken]

In 2012 stopte 't Hart als directeur van de zeehondencrèche, maar ze bleef aan als adviseur, wat tot meer en meer frustraties leidde bij het personeel. In 2014 kwam de controverse tot een uitbarsting. De directie en medewerkers wilde minder zeehonden opvangen en in ieder geval kortere opvangperioden voor de zeehonden en het gebruik van antibiotica bij de opgevangen dieren verminderen.[1] Een centraal punt in het conflict was de vraag of alle op het strand liggende zeehonden moesten worden opgevangen. Lenie 't Hart redeneerde dat een zeehondpup die op het strand ligt per definitie hulpbehoevend is, echter de nieuwe directie en medewerkers kozen voor een lijn conform nieuw wetenschappelijke inzicht waaruit bleek dat zeehonden hun pups ook wel eens op het strand alleen laten, om voedsel te halen in zee.[2][3][4] 't Hart dreigde dat het personeel moest doen waarvoor ze waren aangenomen: het opvangen van alle gestrande zeehonden.[5] De crisis kwam tot een hoogtepunt nadat 't Hart een vriend had aangesteld als voorzitter van de raad van toezicht en zij via de media hadden laten weten dat het nieuwe opvangbeleid illegaal was;[6][7] hierop ging het personeel in staking.[8]

Nadat in 2014 de raad van toezicht werd vervangen,[9] verbrak 't Hart de banden met de zeehondencrèche. Haar pogingen om een vertrekpremie van honderdvijftigduizend euro mee te krijgen,[10] draaiden op niets uit.[11] Ze richt zich nu vooral op internationale projecten.

Persoonlijk[bewerken]

't Hart is getrouwd met jeugdfilm- en seriemaker Karst van der Meulen. Ze was eerder gehuwd met Joop 't Hart, wiens achternaam ze nog steeds gebruikt. Uit dit huwelijk heeft 't Hart een zoon. Zij is onderscheiden met de Zilveren Anjer (1985), is Officier in de Orde van de Gouden Ark (1994) en Officier in de Orde van Oranje-Nassau (1996).