Bert Garthoff

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Bert Garthoff (1958)

Bert Garthoff (Amsterdam, 9 september 1913 - aldaar, 27 juli 1997) was een Nederlands radio- en televisiepresentator.

Hij begon zijn omroeploopbaan in 1937 bij de NIROM in het toenmalige Nederlands-Indië. Daar was hij degene die, na de Japanse inval en de capitulatie op 8 maart 1942, de uitzending besloot met de woorden "Wij gaan nu sluiten. Vaarwel, tot betere tijden. Leve de Koningin."

Tot september 1945 zat hij in een jappenkamp. Na de oorlog werkte hij, met een onderbreking van een jaar verlof in Nederland, nog vijf jaar bij de omroep in Jakarta. Daarna keerde hij definitief terug naar Nederland. Hij was vier jaar verbonden aan Radio Nederland Wereldomroep en trad in 1955 in dienst bij de VARA.

Garthoff werd bekend als presentator van "Dit is uw leven", de Nederlandse versie van "This is your life", waarin een (min of meer) prominente landgenoot centraal stond en geconfronteerd werd met (al dan niet uit het oog verloren) vrienden en familieleden. Hij presenteerde het eerste seizoen van de radioversie, in 1957, en daarna vier jaar de televisieversie "Anders dan anderen". Het radioprogramma bleef daarnaast bestaan, al werd de presentatie overgenomen door Letty Kosterman. Na een paar jaar vond Garthoff de formule (aan het eind de "verrassende" binnenkomst van een overgevlogen familielid uit Australië of Canada) te voorspelbaar worden en hield hij ermee op.

Het bekendste programma van Garthoff was echter het natuurprogramma "Weer of geen weer", dat hij van 1955 tot zijn pensioen in 1978 iedere zondagochtend presenteerde. Hij werd hiermee een van de eersten die voor de microfoon aandacht vroegen voor de waarde van natuur en landschap en voor het milieu. Plotselinge drukte in een besproken gebiedje werd dan ook "het Bert Garthoffeffect" genoemd. Een vaste gast in dit radioprogramma, dat hij maakte met Leo de Beer (die zorgde voor de muziekkeuze), was de bioloog Fop I. Brouwer met zijn rubriek "Wat leeft en groeit en ons altijd weer boeit". In de wintermaanden werd het programma omgedoopt in "IJs en weder dienende." Na Garthoffs pensioen werd zijn programma opgevolgd door Vroege Vogels.

Als teken van waardering voor het feit dat hij een van de eersten was die via de microfoon opriepen tot aandacht en zorg voor het milieu, mocht hij op 7 september 1978 de eerste steen leggen van het nieuwe gebouw van Lenie 't Harts zeehondencrèche in Pieterburen. In 1975 is aan hem de Visser Neerlandia-prijs toegekend.

Bert Garthoff publiceerde een aantal boeken, vooral over de natuur, zoals "Zomaar wat zwerven", "Natuur zien-inzien-ontzien", "Vogel van de week" en "Weer of geen weer".